Реклама / Ads
4| 3993 |18.09.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Витоша ски” АД кани вицепремиера Симеонов, кмета Фандъкова и министрите Ангелкова, Димов и Кралев да инспектират съоръженията на Витоша

.
От „Витоша ски” АД отправихме покана към представители на централната и местната власт да се запознаят на място със състоянието на лифтовете в природен парк „Витоша“ и да добият лично впечатление как те се експлоатират и поддържат. Поканата е за 29.09.2018 г. 10:00 ч. на начална станция на Драгалевски лифт.

От 2007 година „Витоша ски” АД е собственик на основната част от лифтовете в Природен парк „Витоша”. Оттогава, с грижата на добър стопанин, ние поддържаме съоръженията в изправност, съгласно изискванията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. През последните години работата ни става все по-трудна, защото резервните части за тази остаряла физически и морално техника вече не се произвеждат. В по-голямата си част те са строени и пуснати в експлоатация през 50-те и 60-те години на миналия век.

 

Например, Драгалевският лифт е построен през 1956 г., „Романският” - през 1968 г. Той в момента не работи поради две причини. Първата е, че вследствие на силна буря част от стълбовете са изместени и деформирани. Лифтът, разбира се, щеше да бъде отремонтиран, но френската фирма FIVES LILLE-CAIL, която го е доставила вече не съществува. Преди 40 години тя е сменила своя предмет на дейност и в момента се занимават с пътна и ЖП инфраструктура. Още повече, че в историята им това е единственият лифт, произведен от фирмата.

 

Споделяме тези детайли, за да покажем, какви трудности срещаме в дейността си. Но въпреки тях, ние не сме оставили софиянци без екологичен достъп до планината чрез Симеоновския и Драгалевския лифт. Съобразно потока от туристи  осигуряваме целогодишно, особено в празничните дни, достъп до Витоша. Отново припомняме, че без належащите промени, сме в невъзможност законово да извършим така необходимата подмяна и модернизация на съоръженията с нови, последно поколение лифтове, отговарящи на най-високите технически и екологични стандарти. Това е така, тъй като новите съоръжения може да се изградят по съществуващите трасета, но не по сега съществуващите стъпки и стълбове. Тоест, при подмяната ще трябва да се обновят всички фундаменти и стълбове към тях, а това е забранено от действащият план за управление на парк „Витоша“, тъй като съгласно ЗУТ се тълкува като ново строителство.

Ние от своя страна отново се ангажираме, че след като измененията влязат в сила и изпълним процедурните изисквания , незабавно ще започнем  отдавна чаканата модернизация.

 

Надяваме се Вицепремиерът г-н Валери Симеонов, Кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, Министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова, Министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, Министърът на спорта Красен Кралев, Председателят на СОС г-н Елен Герджиков и Директорът на Изпълнителна агенция по горите г-н Григор Гогов да уважат нашата покана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5252 |05.07.2018 WIZZ AIR откри първия си хангар за самолети в България и на Балканите . 6| 5549 |17.05.2018 Московски: 4,320 млрд. евро са нужни за жп връзка със Западните Балкани . 0| 5176 |12.05.2018 Превозвачите ще протестират по време на срещата в София за Западните Балкани . 1| 5730 |21.02.2018 185 деца се състезаваха за купата „Витоша ски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads