24|
6401
|17.03.2011
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Военно положение при храните
• Доматът скача 100 пъти от Анадола до сергията
• Олиото и захарта по-скъпи от Италия и Великобритания
Хранителният пазар в България в момента се намира във военно положение. Съмненията за картелизация обхващат все повече браншове, цените на всички храни продължават възходящия си тренд с бесни темпове и най-бедният европеец - българинът, е принуден да купува редица стоки от първа необходимост значително по-скъпо в сравнение с други страни от ЕС. В създалата се ситуация държавата се опитва да укроти ескалиращата ценова истерия със създаването на
спецотряд който ще следи цените на основните храни по цялата верига суровина - преработка - търговия. В условията на пазарна икономика обаче контролирането им е абсолютно невъзможно, поради което звеното ще има предимно информационна функция, като посочва с пръст „лошите” по цялата верига.
В последните месеци най-голяма е теслата при олиото, захарта, брашното и зеленчуците. Според актуалната статистика на Държавната комисия за стокови борси и тържища цената на едро на литър олио в момента е 2,84 лв., като поскъпването гони 20 на сто от началото на годината. В същото време от Италия мазното може да се внесе на 80 евроцента което прави разлика над един лев по-тънко нас. Подобно е положението и във Великобритания, коментира председателят на комисията Едуард Стойчев. Общият ръст на цената на олиото на едро за 1 година е над 50 на сто. Причините за драстичното поскъпване най-вероятно са свързани с картелни споразумения между производителите, тъй като цената на нерафинираното олио в Ротердам пада, а в страната има достатъчно количество слънчогледово семе, единодушни са пазарните анализатори.
Буквално всеки ден от началото на годината захарта бележи нов рекорд и в момента цената й надминава нивата в Лондон. За една година тя е скочила над 30%, а само през февруари е поскъпнала с шоковите 22%
В началото на март по тържищата килограм захар се котира средно за 2,06 лв., което е с близо 70 стотинки повече от първите дни на 2011 г. Според експертите от Софийската стокова борса причини за по-нататъшно повишение няма, тъй като на борсата в Ню Йорк суровината поевтинява заради прогнозите за богата реколта в Бразилия. Това обаче няма как да се отрази светкавично на крайните цени на рафинираната захар у нас и ако досегашните тенденции за всекидневно увеличение се запазят, цената на сладкото може да подгони и 3 лв. за кг, алармират производители. В момента цените на българските захарни изделия са с 50% по-високи от тези на западните производители поради непрекъснато завишаващите се цени на суровините. Ценовият марш нагоре при зарзавата също не секва и шопската салата стана бутиков продукт Само за три месеца от началото на годината краставиците са поскъпнали с 44,3 на сто за килограм, а доматите - с 20 на сто. Цените им на едро в момента се котират съответно по 2,71 лв./кг и 2,25 лв/кг.
Огромна спекула има и при вноса на домати от Турция, признава самият земеделски министър Мирослав Найденов. Те се внасят 5 стотинки за килограм, а после се продават за 5 лв. на пазара. Така цената на червения зеленчук скача 100 пъти по трасето от Анадола до софийската сергия. Сериозно поскъпване отчитат и останалите плодове и зеленчуци. При зелето
скокът е с 31 на сто или 22 стотинки за килограм спрямо първите дни на 2011 г. Цената на картофите се е увеличила с 43,5%, а по тържищата ябълките се продават с 20 стотинки отгоре на кило, като от началото на януари е регистрирано 17% повишение. Според експерти една от причините зеленчуците у нас да са по-скъпи е липсата на добра складова база и логистика, което не позволява продуктите да бъдат съхранявани добре дълго време. Едни от най-големите тържища изхвърлят по 190-200 тона зеленчуци и плодове на месец. Този огромен брак вдига значително цените, обясни Едуард Стойчев.
Около 25% е поскъпването на друга основна стока от потребителската кошница - брашното, което влече след себе си и цената на насъщния През март най-масовият Тип 500 достига 1,16 лв. за килограм при 0,93 лв. през декември, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Мелничарите оправдават ценовата си политика с поскъпването на пшеницата на международните пазари. Само в последните две седмици на февруари обаче цената на пшеницата на най-представителната зърнена борса в Чикаго падна над 15%. Сериозен ръст има и при млякото и млечните продукти. Кравето сирене е поскъпнало с 15% и достига 7,23 лв./кг в началото на март. Кашкавалът пък е скочил с 21% и върви по 12,59 лв. за кг. Такова драстично поскъпване не е имало през последните две години, категоричен е директорът на синдикалния институт Любен Томев.
Деница Бояджиева
спецотряд който ще следи цените на основните храни по цялата верига суровина - преработка - търговия. В условията на пазарна икономика обаче контролирането им е абсолютно невъзможно, поради което звеното ще има предимно информационна функция, като посочва с пръст „лошите” по цялата верига.
В последните месеци най-голяма е теслата при олиото, захарта, брашното и зеленчуците. Според актуалната статистика на Държавната комисия за стокови борси и тържища цената на едро на литър олио в момента е 2,84 лв., като поскъпването гони 20 на сто от началото на годината. В същото време от Италия мазното може да се внесе на 80 евроцента което прави разлика над един лев по-тънко нас. Подобно е положението и във Великобритания, коментира председателят на комисията Едуард Стойчев. Общият ръст на цената на олиото на едро за 1 година е над 50 на сто. Причините за драстичното поскъпване най-вероятно са свързани с картелни споразумения между производителите, тъй като цената на нерафинираното олио в Ротердам пада, а в страната има достатъчно количество слънчогледово семе, единодушни са пазарните анализатори.
Буквално всеки ден от началото на годината захарта бележи нов рекорд и в момента цената й надминава нивата в Лондон. За една година тя е скочила над 30%, а само през февруари е поскъпнала с шоковите 22%
В началото на март по тържищата килограм захар се котира средно за 2,06 лв., което е с близо 70 стотинки повече от първите дни на 2011 г. Според експертите от Софийската стокова борса причини за по-нататъшно повишение няма, тъй като на борсата в Ню Йорк суровината поевтинява заради прогнозите за богата реколта в Бразилия. Това обаче няма как да се отрази светкавично на крайните цени на рафинираната захар у нас и ако досегашните тенденции за всекидневно увеличение се запазят, цената на сладкото може да подгони и 3 лв. за кг, алармират производители. В момента цените на българските захарни изделия са с 50% по-високи от тези на западните производители поради непрекъснато завишаващите се цени на суровините. Ценовият марш нагоре при зарзавата също не секва и шопската салата стана бутиков продукт Само за три месеца от началото на годината краставиците са поскъпнали с 44,3 на сто за килограм, а доматите - с 20 на сто. Цените им на едро в момента се котират съответно по 2,71 лв./кг и 2,25 лв/кг.
Огромна спекула има и при вноса на домати от Турция, признава самият земеделски министър Мирослав Найденов. Те се внасят 5 стотинки за килограм, а после се продават за 5 лв. на пазара. Така цената на червения зеленчук скача 100 пъти по трасето от Анадола до софийската сергия. Сериозно поскъпване отчитат и останалите плодове и зеленчуци. При зелето
скокът е с 31 на сто или 22 стотинки за килограм спрямо първите дни на 2011 г. Цената на картофите се е увеличила с 43,5%, а по тържищата ябълките се продават с 20 стотинки отгоре на кило, като от началото на януари е регистрирано 17% повишение. Според експерти една от причините зеленчуците у нас да са по-скъпи е липсата на добра складова база и логистика, което не позволява продуктите да бъдат съхранявани добре дълго време. Едни от най-големите тържища изхвърлят по 190-200 тона зеленчуци и плодове на месец. Този огромен брак вдига значително цените, обясни Едуард Стойчев.
Около 25% е поскъпването на друга основна стока от потребителската кошница - брашното, което влече след себе си и цената на насъщния През март най-масовият Тип 500 достига 1,16 лв. за килограм при 0,93 лв. през декември, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Мелничарите оправдават ценовата си политика с поскъпването на пшеницата на международните пазари. Само в последните две седмици на февруари обаче цената на пшеницата на най-представителната зърнена борса в Чикаго падна над 15%. Сериозен ръст има и при млякото и млечните продукти. Кравето сирене е поскъпнало с 15% и достига 7,23 лв./кг в началото на март. Кашкавалът пък е скочил с 21% и върви по 12,59 лв. за кг. Такова драстично поскъпване не е имало през последните две години, категоричен е директорът на синдикалния институт Любен Томев.
Деница Бояджиева
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads