Реклама / Ads
13| 5082 |11.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Законът за веригите влиза в пленарна зала

.
Корнелия Нинова
Законът за защита на конкуренцията, станал популярен като "закон за търговските вериги" вече е пред приемане.Някои от най-важните промени бяха оставени да се гледат през идната седмица.
 
Приета беше концептуалната част на закона, като беше направена промяна и вместо понятието "значителна пазарна сила" се въвежда понятието "злоупотреба с по-силна позиция при договаряне", обясни пред журналисти един от вносителите на закона Корнелия Нинова. Тя призна, че в някои отношения предложението на управляващите е по-конкретно. В детайли е изяснено какво означава злоупотреба с по-силна позиция - например отказ да изкупиш една стока, едностранно да прекратиш договор с доставчик и други, коментира тя. Решен на днешното заседание на комисията беше и въпросът с глобите.

"Бяхме предвидили санкция в размер на 10% от оборота за предходната година на всички стоки в магазина. Прие се предложението на управляващите глобата да е 10% от оборота на предходната година за тази стока, за която си направил нарушение", обясни още Корнелия Нинова, след което даде пример - сключен е договор или е продадено мляко в нарушение, съответно ще имаш глоба 10% от оборота на мляко и млечни продукти за миналата година, а не върху оборота от всички стоки в магазина. Предстои да се приеме и частта от закона, която въвежда института "Помирителна комисия". В нея ще влизат представители на институциите, на търговските вериги и на доставчиците. "Това е нещо като доброволен арбитраж.

Когато има спорове, преди да отидат в съда, да има възможност с участието на държавата и на двете страни да има доброволен арбитраж и да се подписва споразумение, за да се реши въпросът извън съда", обясни Корнелия Нинова. Законът за търговските вериги е кауза на БСП от години, като в рамките на 42-ото Народно събрание той бе приет, но бе върнат с вето от президента Плевнелиев. Заради разпускането на предишния парламент законът така и не бе приет, което принуди БСП да го внесе отново в 43-ото Народно събрание. Приетите вече текстове и отложените за другата седмица са подкрепени от съюз "Произведено в България", където влизат 1500 български фирми, в които работят 130 000 души, които искаха този закон, обясни Нинова.

По думите й, отложените текстове, които са ключови за закона, се подкрепят от останалите групи и въпросът с тяхното окончателно приемане е технически. По всяка вероятност през следващата седмица законопроектът ще бъде завършен изцяло от икономическата комисия, а след това предстои да влезе за гласуване и в пленарна зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5681 |12.02.2015 Б. Ячев пред Фрог: Веригите да имат квота за местно производство . 18| 5666 |27.01.2015 Парамов: Още тази година да влизаме в чакалнята на еврозоната! . 0| 5939 |15.01.2014 И кредитите под 400 лв влизат в закона . 2| 7401 |25.09.2013 Цигари влизат у нас като китайски гащи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads