Реклама / Ads
7| 4840 |09.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Замръзна догонването на Европа

.
Ивайло Калфин
Плащанията по 3 от еврофондове за България са почти преустановени от лятото.
 

Това показва документ за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представен пред бюджетната комисия на Европейския парламент, съобщава на официалната си интернет страница евродепутатът Ивайло Калфин.

Справката за ноември 2010 г. сочи, че през последните четири месеца нито евро не е било преведено към София по два от трите фонда, чрез които ЕС дава за догонване пари на по-изостаналите страни членки, а по третия има влошаване на усвояемостта спрямо октомври.

Това са Европейският фонд за регионално развитие и Европейският кохезионен фонд, чрез които се финансират проекти за подпомагане на бизнеса, за изграждане на инфраструктура и за създаване на работни места, както и в областта на транспорта и околната среда. Това е довело до изпадането на България до последните места в класацията по изпълнение между страните членки. В момента нашата страна е 25-а от 27 държави в ЕС, като през октомври в същото подреждане сме били 18-и.

По Фонда за регионално развитие и по Европейския кохезионен фонд
за България до 2013 г. са предвидени 5,49 млрд. евро, от които до момента Европейската комисия е изплатила 14,68%. От октомври до ноември България е слязла с още едно място и в графиците за плащанията по Европейския социален фонд. От документа за бюджетната комисия става ясно, че плащания не са извършвани между юли и септември. Към първи октомври е направен значителен транш, в следствие на което изпълнението е нараснало с 0,18%. Но през следващия месец потокът на парите отново е замрял и това оставя България на 24 място сред страните членки с изпълнение от 12,62%. Европейският социален фонд предоставя средства по програми за заетост и подобряване на условията на труд и по него за България са заделени общо 1,19 млрд. евро.

"Очевидно е, че администрацията трябва да засили усилията по усвояването на тези пари, които са важни за хората извън големите градове", коментира по повод данните Ивайло Калфин, който е заместник-председател на бюджетната комисия на Европейския парламент. "България трябва да се стреми да бъде сред първите в усвояването на средствата за сближаване, за да докажем, че заслужваме тези пари. За съжаление през последната година не подобрихме, а влошихме позицията си в сравнение с другите страни членки", добави евродепутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4683 |23.11.2010 МВФ: Европа да прави като САЩ . 0| 4849 |21.10.2010 МВФ: Европа се завръща в играта . 3| 5964 |04.10.2010 Български облекла заливат пазарите в Европа . 0| 5521 |29.09.2010 България рекордьор в харченето на европари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads