Реклама / Ads
0| 4992 |09.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Затягат контрола върху сделките с държавни имоти

.
Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост прие днес кабенетът на Бойко Борисов. С промените в него се цели ускоряване на процеса на изграждане на значими обекти и своевременно усвояване на средствата от фондовете на ЕС.
 

С направените изменения се прецизират и допълват разпоредбите, регламентиращи придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи - държавна собственост, както и актуването на имоти - държавна собственост, с оглед на тяхното практическо приложение.

За защита на държавния интерес се предлага отдадените под наем имоти - публична държавна собственост, да не могат да се ползват не по предназначение, да се преотдават и да се ползват съвместно по договор с трети лица.

Понятието "национален инфраструктурен обект" се заменя с по-широкото "национален обект".

Предпоставка за започване на производството за отчуждаване на недвижими имоти за задоволяване на държавни нужди ще бъде влязъл в сила подробен устройствен план или одобрен подробен устройствен план.

Предвижда се и промяна при определяне на пазарната цена на имотите на база на осреднените пазарни цени от всички вписани сделки, като ще се избегне произволното вземане предвид само на някои от тях.

Поради ограниченото наличие на сграден фонд - частна държавна собственост, се предвижда отмяна на възможността политически партии да купуват такива имоти.

Предвижда се да се въведе ограничение на кръга на субектите, които биха могли да придобият безвъзмездно право на собственост върху имоти - частна държавна собственост, а именно - общини за изпълнение на техните функции, както и за трайно задоволяване на обществени потребности, както и на други лица, в случаите, предвидени със закон.

За да се ускори реализацията на значими за обществото проекти, национални и общински обекти от първостепенно значение, са и предвидените промени в законите за опазване на земеделските земи и за горите - освобождаване от плащане на държавна такса и настъпване на промяна на предназначението с влизане в сила на подробния устройствен план.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5658 |17.05.2010 Корпотивна къта 48% от парите на държавни фирми . 3| 5660 |28.04.2010 С. Дянков: Концентрация на държавни средства в 3 банки? Повече контрол! . 2| 5362 |12.04.2010 Две ЕРП-та мераклии да купят държавните дялове . 0| 6653 |17.02.2010 Дянков лично поема контрола над "Бургас-Александруполис"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads