Реклама / Ads
1| 6030 |04.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Затварят пистите и лифтовете на Витоша?

.
Спешно решение на проблема със ски пистите и лифтовете ще търсят на среща идната седмица представители на Агенцията по горите и собственикът на съоръженията, съобщи БНТ.
 

Засега страните си прехвърлят отговорността. В петък от "Витоша ски" обявиха, че затварят лифтовете и пистите, тъй като не можели да почистят просеките, пречел им Законът за горите. Изпълнителната агенция по горите не е възпрепятствала ползването на лифтовете и съоръженията, управлявани от "Витоша ски" АД, както твърдят от компанията, стопанисваща инфраструктурата около хижа Алеко. Следващата седмица по инициатива на директора на горската агенция ще се проведе среща, за да се потърси решение на проблема в максимално кратък срок.

 

Проблемът с лифтовете на Витоша все пак е решим, твърдят от Агенцията по горите. Оттам припомнят, че за да се извършват ремонтни и строителни дейности в района лифтовете, е необходимо собственикът им да притежава влязъл в сила Подробен устройствен план, след което да се учреди т. нар. сервитут. Собствениците от "Витоша ски" и "Въжeни линии" ЕАД пък настояват, че нямат законова възможност да го направят.

 

За ръководството на парка, което е под шапката на Изпълнителната агенция по горите, проблемът е във "Витоша ски". "Аз лично не можах да разбера къде е проблемът. В момента се твърди, че не могат да си учредят бързо сервитут, за да могат да си почистят просеките. Ами то може и без сервитут, както е правено и до момента. Плащат си съответния наем, съответното ползване и се извършва", заявява Тома Белев, директор на парк "Витоша".

 

Основната причина за спирането са възникнали от приетия Закон за горите, както и очертаването на перспективи за по-нататъшното развитие на Туристическа и ски зона "Алеко", твърдят от компанията. "Решението го взехме изключително трудно, но това беше единствено възможното решение. Ако ние кажехме: ще работим, това означаваше да признаем, че в нарушение на Закона за горите ние ще работим", заявява Петър Петров, член на съвета на директорите на "Витоша АД". Същевременно лифтът е все така неподвижен. И под него все така се катерят туристи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5639 |09.08.2011 Караджова спря проекта за ски-пистите на Витоша . 7| 6806 |11.04.2011 С 2 000 000 лв. от Б. Борисов банкер спря лифтовете в Банско . 0| 5659 |02.02.2010 Затварят "Лукойл", ремонтират я до мосец . 3| 5536 |29.01.2010 Германия обърна гръб на пистите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads