Реклама / Ads
Frognews
0| 3118 |07.05.2019

Крум Дончев: Съвсем логично е автомобилен производител да инвестира в България поради собствената си стратегия

.
Огромен интерес събуди желанието на световен автомобилен концерн да инвестира близо 1,4 млрд. евро в изграждането на завод за производство на автомобили в нашата страна. Разбира се, окончателното решение предстои да бъде взето до края на май.

Кандидатът на БСП за евродепутат и един от най-обичаните автомобилни състезатели на България г-н Крум Дончев изрази своето мнение в интервю по темата, като сподели, че следвайки логиката на инвестиционните процеси в автомобилния сектор, България би била най-логичната дестинация за откриването на нов завод за автомобили на територията на Европейския съюз, тъй като има относително стабилна макроикономическа рамка,ниско заплащане на труда спрямо съседните държави, макар и с по-високи нива на безработица от Румъния, Унгария, Чехия и Полша, което предполага обезпечаването на човешкия ресурс за даденото производство. Разбира се това съвсем не е така, тъй като у нас има силен недостиг на т.нар. специализирана работна ръка, която е необходима в автомобилното производство. Основна причина за това според него е лошата и небалансирана демографска политика, която се наблюдава през последните няколко години и води до демографска криза. България се обезлюдява, отливът на качествени кадри е огромен, и у нас остава само ниско квалифициран персонал. Изключително благоприятното географско положение на страната дава бърз и лесен достъп до пазарите от Западна, Централна Европа и Азия, което прави страната ни интересна локация за подобен проект. До колко обаче тази сделка защитава бъдещето на българския работник и българската икономикакато цяло или ще се наложи България да инвестира средства, за да отговори на високите стандарти зададени от инвеститора е отделен въпрос, по който Крум Дончев поясни, че ще е изключително голямо предизвикателство да се адаптира транспортната инфраструктура спрямо нуждите и изискванията на инвеститорите.

 

Г-н Дончев сподели също така, че за осъществяването на толкова мащабен проект в България е от изключителна важност да се задържи активното, младо българско население, което е така необходимо именно за привличането на подобни сериозни инвестиции. Това от своя страна би довело до успешно развитие на транспортната индустрия, която генерира 17% от БВП на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. БСП подписва споразумение за взаимодействие и подкрепа за Европейските избори с 12 партии и граждански организации 0| 3018 |07.05.2019 . Марешки: По-добре полицай във всяко село, отколкото самолети на Граф Игнатиево 3| 2961 |07.05.2019 . Румен Гечев: БСП започна процеса по присъединяване на България към ЕС 1| 2954 |07.05.2019 . Станишев към Джеръми Корбин: Не може човек да се чувства изоставен и да бъде проевропеец! 1| 3299 |06.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ