Реклама / Ads
14| 13263 |09.06.2015 ГЛАСЪТ

Битката с корупцията в България и Румъния - пропаганда и цифри

.
Арест на голяма риба - румънския медиен бос Адриян Сърбо
Всеки месец в България се извършват 160 000 транзакции с корупционен характер. Това съобщава offshoreview.eu. Според изданието нивото на корупция у нас е три пъти по-високо от средното за Европейския съюз. Управляващите в София, както и представителите на прокуратурата сигурно няма да се съгласят с тези данни. Те имат свой поглед върху проблема. В смисъл, че няма такъв.
 
Радвам се, че сме изпреварили Румъния в борбата с корупцията. Тези думи на премиера Бойко Борисов също са цъкаща бомба, в чиято безопасност си вярва само той и кръгът около него. На друго мнение са Моника Маковой, бизнесменът Пламен Стоянов-Дамбовеца, английският посланик Джонатан Алън, бившият румънски президент Траят Бъсеску и цяла дузина наши и съседски експерти и европейски наблюдатели.

Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение - борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата, обяви гордо тези дни премиерът Бойко Борисов. Според него лесно могат да започнат дела срещу бившите премиери Станишев и Орешарски, но при липса на доказателства за престъпления, това щяло да бъде лов на вещици. Какво да направи Цацаров, за да покаже, че е независим, да дойде да ни задържи? Ето това са премиерските думи. Отговорът обаче е много простичък: просто Цацаров да си върши работата, а да не превръща прокуратурата в слугиня на КОЙ и аркадашите му от ДПС и други политически партии.   

В такива случаи най-добре е да се обърнем към статистиката, за да добием представа кой казва истината и кой разтяга локуми.

Проблемът на политиците, конкретно в посткомунистическите държави, е че те не искат да се борят с корупцията по високите етажи, защото все едно да посегнат на себе си. Ако в дадена държава има политическа корупция, това означава, че има корумпирани и те са именно политиците. Това каза в интервю  архитектът на съдебната реформа в Румъния Моника Маковей, която гостува наскоро у нас. Не всички - някои от тях, но броят им може да е проблем. И ако бъдат разследвани, може да стане така, че да отидат в затвора и имуществото им да бъде конфискувано. Кой от тях би искал това?!, - добавя тя. За мен е важна простичката идея, че хората трябва да плащат за престъпленията, които са извършили според закона. И той трябва да бъде прилаган еднакво за всички - и за бедни, и за богати. И ако си политик, престъплението ти е с много по-голяма тежест, защото политиците предвождат държавата и нацията, смята румънката.

Вижте мнението и на  бившия румънски президент. Ако борбата срещу корупцията в България върви толкова добре, както твърди българският политик, това е много добре, защото не можем да влезем в Шенген поотделно. Според него обаче щом у нас няма никой осъден, значи нещо не е наред. Значи в България няма институции, които да се борят с корупцията, заяви той. Щом в България не можете да преборите корупцията, значи я няма държавата, категоричен е Траян Бъсеску.

Надявам се, че сегашното правителство ще може да успее с реформите. Чувам хубави думи, всички ги чуваме. Въпросът е какви са резултатите. Когато говорим за съдебна система, вярвам, че основното е да имаме независими институции без политически натиск. Ще знем има ли го това, когато като в Румъния ще видим висши политици - бивши министри, шефове на агенции - в затвора. Има ли? Сега няма. Или означава, че няма проблеми в България? Какво може да се добави към коментара на бившия английския посланик Джонатан Алън?

И накрая вижте как бизнесменът Пламен Стоянов – Дамбовеца „превежда” тези размисли на чуждите политици на простонароден български език. "В Румъния, където работим, са ми дали сертификати за инвеститор и данъкоплатец №1. 50 на 50 са ми работниците – българи и румънци. За 5 години присъствие там ще кажа - там рекет от полицаи няма. Да ти поискап 5,10 леи, няма такова нещо. Не съм усетил на гърба си намек, че съм чужденец или нещо такова. Никой не ме е обидил. В България имам направена инвестиция в бивше предприятие, което прокуратурата по някаква причина го разследва, и това предприятие ще чака. Това е рекет. Един път подаваш документи за комплексно разрешително, втори път – имаш липса за сигурност и гаранция. Става въпрос за много високотехнологично оборудване, чиято сума надхвърля 25 милиона. И всичко това е „на трупчета”, откровен е Дамбовеца. В Румъния за 5 години не съм усетил такова нещо. Общинската власт има интерес теб да те държи. Един наш политик в Румъния спомена моето име, че пера пари и прекарвам кокаин. Целта беше да ми се спре предприятието. И ме разковаха от проверки. Две години и половина проверки, коментира бизнесменът. А тук – бавна, тежка, тромава администрация. Убива бавно бизнеса и той започва да изчезва. Държавни поръчки, еврофондове и такива ментета, не знам един човек да е получил субсидия от 1 лев, завършва трагичната родна картинка бизнесменът.

Ето какво показва и прегледът на осъдени политици в Румъния и какво в България.

През 2013 г. В Румъния са били предадени на правосъдието петима областни и зам. областни управители, 34 кметове и заместник-кметове, 25 магистрати, включително двама членове на Висшия съвет на магистратурата, 19 адвокати, 10 директори на национални компании и 22 директори от други държавни институци. Още през 2013 г. броят на осъдените за корупция в Румъния се е увеличил с над 40 процента спрямо предходната година.

 От януари до юни 2014 година, в Румъния на затвор за корупция бяха осъдени бившият премиер Адриан Нъстасе, бившият транспортен министър Релу Фенекиу, осем изявени спортисти и спортни деятели. В началото на март миналата година осем обвиняеми, почти всички от тях големи имена в румънския футбол, получиха окончателни присъди затвор с различен срок по най-голямото дело за корупция при осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина. Най-леката присъда бе 3 години, 1 месец и 10 дни затвор, а най-дългата – 6 години и 4 месеца. В затвора бяха вкарани бизнесменът, бивш политик и бивш мажоритарен собственик на "Рапид Букурещ" Георге Копос, генералният мениджър на "Стяуа" Михай Стойка, бившият акционер в "Динамо" Кристиан Борча, бившият мениджър Йоан Бекали, мениджърът Виктор Бекали, бившият президент на "Глория Бистрица" Жан Пъдуряну, бившият футболист Георге Попеску и бившият акционер в "Динамо" и в "Университатя Крайова" Джиджи Нецою. Държавният глава на Румъния бе подложен на обществен натиск, за да помилва бившия футболист Джика Попеску заради спортни заслуги за Румъния, но той отказва да го направи и Попеску остана в букурещкия затвор "Рахова".
 
Един от най-богатите румънски бизнесмени – Дан Адамеску, бе поставен в началото на юни в предварителен арест по подозрение, че е дал подкупи на двама съдии, за да постигне благоприятни съдебни решения. Адамеску притежава застрахователната компания "Астра", футболния клуб Оцелул Галац и пресгрупата Медиен холдинг, която издава всекидневника "Ромъния либера" и седмичника "Академия Кацавенку",. Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, бе задържан в средата на юни във връзка с разследване за търговия с влияние и остана в предварителен арест.

Колко са осъдените и вкарани в затвора политици в България? Срещу румънските факти  премиерът Борисов се хвали с сделото срещу Цветанов: Прокуратурата е независима и доказателство за това са делата срещу Цветан Цветанов. Как ще го изберем ние Цацаров, избра го ВСС. Ако го бях избрал аз, щеше да е страхлив, а не да съдят Цветанов. Какво да добавим, сравненията са небе-земя.
Финансовият министър на Румъния Дарий Валков също е разследван. За 4 години в министерството са извършени няколко разседвания за корупционни практики. Тук такова нещо не се е случвало 25 години!
Според Европейската комисия, положението с корупцията в страните от ЕС е най-тежко в България. Не е учудващо, защото по това време управляваха ДПС и БСП, а в страната вилнееше кръгът Кой.

Любопитни са данните от корупционния индекс на "Прозрачност без граници“, които никак не съвпадат с думите на Бойко Борисов, че България е изпреварила Румъния в борбата с корупцията още при предходния мандат на ГЕРБ, който започна в средата на 2009 г.

2009 (БСП/ДПС/НДСВ до края на юли, ГЕРБ от август):
Румъния – 71 от 180
България – 71 от 180

2010 (ГЕРБ):
Румъния – 69 от 178
България – 73 от 178

2011 (ГЕРБ):
Румъния – 75 от 183
България- 86 от 183

2012(ГЕРБ):
Румъния – 66 от 174
България – 75 от 174

2013 (ГЕРБ до февруари, Служебно правителство, БСП/ДПС от юни):
Румъния – 69 от 177
България – 77 от 177

2014 (БСП/ДПС до август, Служебно правителство, ГЕРБ/РБ/ПФ/АБВ от ноември):
Румъния – 69 от 175
България – 69 от 175

Данните за 2015 г. още ги няма. Но от таблицата за периода 2009-2014 става ясно, че България никога не е изпреварвала Румъния, а когато се е изравнявала с нея, не е управлявала ГЕРБ, посочва сайтът "Биволъ", който публикува справката.

По данни на Евростат за 2014 г. 93% от българите смятат, че корупцията е най-големия проблем на страната.

Едно е ясно, вече не се изключва възможността България и Румъния да бъдат разделени в оценката на Европейската комисия по борбата с корупцията. И рискът за България наистина е голям, защото в Брюксел мерят и оценяват не по приказките, а по резултатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 14743 |08.06.2015 Сянката на ген. Ратко Младич над Борисов и България . 200| 119886 |11.05.2015 Върнах се в България - отново мутри и измислени герои . 80| 18405 |09.02.2015 Най-силните трусове у нас тепърва предстоят - залогът е европейска България . 26| 10595 |20.01.2015 Свободното слово между #КОЙ и "Америка за България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads