Реклама / Ads
13| 18569 |18.10.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 

Тони Филипов, д-р

Уважаеми читатели, понеже текстът излезе малко дълъг, та съм го разделил на две части.

ЧАСТ ПЪРВА (Да се чете преди ядене!)


Понеделник, 12 октомври
„Стандарт” се напънали да разобличават „боклукчиите” от „Титан”. Ама не се подготвили и пишат глупости, като тази, че „ТС банк” била фалирала през март 1995 г. Язък, че Славчето беше толкова близка с шефовете на банката! През март 95-та едва бяха почнали първите приготовления за фалита бе, леваци. Една банка да не се фалира така лесно, за 2-3 години!
И после интригантстват на дребно, ако случайно Бойко прочете: „Групировката на Митко Гърнето и Иво Праховеца е смятана за близка до БСП. През пролетта стана известно, че "Титан" е спонсорирала лявата партия с 2 500 лв. дарение.”
Не ставайте смешни, ей! В смисъл да не ставате още по-смешни, де. Така се става близък на БСП за 2 500 лв.! Те хора с милиони върнаха…
Ама те в „Стандарт” малко се изумиха с тая казанска история. Пишат: „Борисов и Саркози си сверяват часовниците.” Глупости на търкалета! Бойко няма часовник, подари го на Цецо още в изборната нощ. Той спря времето, що му е часовник. И ако искате да знаете, Бойко може дори да върне времето назад. Надявам се да не иска. Но то понякога става и по невнимание...

Между другото чета, че Карла имала огромно влияние върху Сарко. Даже под нейно влияние той почнал да чете книги. Не би било зле и Цветелина да повлияе в тази посока. Така де, не може президентът Параванов да си купува Айн Ранд (казвам купува, а не чете!), а премиерът да седи на Libri legendi, демек задължителната литература от училище. („Поезията на Ботев ми е любима. Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден - и вчера, и днес, и утре.”)
И аз много обичам поезията на Ботев, но съм чел и две-три други неща. Колкото да мога да сравнявам.
„24 часа” се опитва да ни втълпи, че благодарение на Цецко полицията се отърсва от корупцията: „За по-малко от един час бургаски полицаи неутрализираха два случая на опит за подкуп.”
Подкуп? Почерпушка! Колко пъти да повтарям бе, граждани?! Дребните рушвети отиват във фонда за укрепване доброто име на полицията! Предложил 50 лв., щото го хванали пиян! Нямаше ли кой да му каже на тоя серсемин, че на три по сто отговаря три по сто? В смисъл, че на третата ракия се излиза, залепват се триста лева с тиксо на предния капак и чак тогава се продължава с пиенето. И на всяко сто се добавят още сто! По тази схема се избягва и обвинението в опит за подкуп на служебно лице. Винаги можеш да кажеш, че се връщаш от сватба, возил си кума и той по погрешка е залепил парите на капака, а не на челото ти.

Принц Кирил Преславски и жена му Росарио Нидал се разделили. Не съм учуден. Още на 16 април лани, когато "Дейли мейл" излови принцесата да излиза от лондонския хотел "Claridges" със световноизвестния актьор Хю Грант (световноизвестен мискинин!) разбрах, че така ще стане. Защото те в хотела не са решавали судоку, не ли?
И сега ще стане, както казваше поетът: „… тя богата, той рогат…” Развод. А „думата „развод" е от латински произход и означава да откъснеш топките на мъж, бръквайки през портфейла му”.
Обаче пък е красива принцесата. Не ми е жал, че част от парите, които се изкараха от врътката по външния ни дълг, ще отидат при нея.
Айде, стига толкова за днес, че Лещански ми пише в хороскопа: „Лъвът открива златна мина.” Та отивам на вилата да копам. Щото доколкото знам, ако не си принц, можеш да откриеш златна мина само с копане.

Вторник, 13 октомври

Във връзка с Деня на психичното здраве се отчете, че 20% от българите били малко тра-ла-ла. Категорично възразявам! Много повече са!
Изпратиха ми материалите от червения пленум оня ден. Абе, братя, тия са се обезумили напълно. В доклада, писан от някой idiot savant (или няколко), четем: „... Кампанията, която проведохме за избори 2009 – добре подготвена и професионално проведена кампания, която съобщи необмислени и лоши идеи. Тази кампания беше една професионално популяризирана грешка. И логичен край на предишни комуникационни несполуки. Добра комуникация с обществото, популяризираща лош публичен продукт, появил се в резултат на вътрешнопартийно неговорене.”

Това не е мисъл, това е направо двумисъл, ако не е и тримисъл! Причини ми остър когнитивен дисонанс.
„Участие начело на управлението, без съмнение успешен мандат, огромен икономически напредък на страната, знакови външнополитически успехи. И в пълно противоречие на това – намаляващо влияние на партията в обществото, демонизиране на нейния образ и образцов провал на парламентарните избори.”
Този пасаж ми дава основание да напомня дефиницията на Лок за лудост: „извеждане на правилно заключение от грешни предпоставки”.

А за Станишко какво да ви кажа. Продължава да разнася из телевизии и вестници повдигнатото си на степен самомнение! Всеки, който успее да го купи на цената, която действително заслужава и го продаде на цената, която той си дава, ще натрупа състояние. Сиромашкият, не разбира, че в момента прави това, което американците наричат „събиране на монети от пет цента пред парен валяк”. Каран от двамата Руменовци.
Но да се върнем на 20-те процента, които всъщност са много повече. В „Стандарт” четем, че каръкът на „Левски” (пет поредни загуби) свършил. „Ясновидец развали синьото проклятие.” Фенове на „Левски” потърсили съдействие от ясновидеца Божидар Караджов”. И той направил антимагия по древен друидски ритуал: „Изпратил седем магически лефера със специални инструкции… От рибата е била приготвена чорба, която седем запалянковци изкусали до дъно.”

И каръкът паднал! От чорба!? Па може. По законите на хомеопатията (виж по-долу), болест, причинена от „чорба” се лекува с чорба.
По нататък колегите напомнят какво бил познал ясновидецът досега. „Много кандидат-студенти влязоха през 2002 г. в СУ благодарение на едно интервю, в което Караджов назова точно темите, изтеглени два дни по-късно по история и литература.”

Що лъжете бе, маскари! Налучка Славейков, но за историята каза Средновековието, а се падна Паисий! И сега пророкът го пресърбява на едно деликатно място, всеки път, когато кандидат-студентите от випуск 2002-а го споменават. Познава, познава, дето викаше баба ми, „мъжко магаре под опашка познава”…
Е, ако една цяла партия, една цяла редакция, един цял клуб барабар с феновете се държат като малоумници, къде отиваме?

Сряда, 14 октомври
Берлускони дойде. Ще си разменят с Бойко ордени и идеи. Главно идеи. Берлускони има големи ядове с италианските медии. Даже щял да прави „щаб срещу лошите медии”. Та живо се интересувал как работи Бойко в такъв удивителен синхрон с нашите медии.
Обяснението, ако ми позволите да се намеся, е много просто. В Италия, още от римското право, за да ползваш една медия, трябва да я притежаваш пълноценно. А у нас е достатъчно да ти се учреди сервитут (право да се използва чужда вещ), което не изисква непременно договаряне със собственика. Даже по-лесно е през главата му, направо с главния редактор. Което изобщо не е по римското право, дори може изобщо да не е право, но така се прави. Та вместо да призовава към бойкот на „Република”, Берлускони да поговори с главния редактор. Главните редактори са разбрани хора.

Физико-социологът Юлий Павлов (известен в средите около вестник „Експрес” като Буфи (на галено от Бутафорко) коментира в „Труд” предстоящите избори в София. Вика: „Нека да не забравяме, че столицата отдавна не е синя.”
Как ще забравим бе, Буфи?! Помним. Даже некои от нас помнят и кога стана това – по времето, когато ССД и Софиянски в мирно съвместно съжителство с Антоан Николов мишкуваха из София. Да напомням ли за Любо Пъпката и Общинска банка? Намеквам за причинно-следствена връзка, ако ме разбирате.
Буфи вика още: „За отбелязване е липсата на кандидат за кмет на София откъм “Атака”. От тази партия още преди време казаха, че ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ. Това би могло да изглежда малко странно, като си припомним, че само преди две години кандидатът на “Атака” беше един от най-яростните хулители на Борисов.”

Тука съм съгласен. Какво ли не каза архонт Бинев тогава и „Атака” съвестно го отразяваше – мутра, пожарникар… Даже Слави го нарече „фарфарон”, което не беше правилно. Казва се фанфарон. Даже си спомням, че тогава посъветвах Славчо да иска новите думи от учителя си Дилов писмено, щото при дикцията да Дилов никога не можеш да си сигурен. Особено подло беше дето „Атака” изнамери отнякъде треньора на Бойко и Слави Бинев - Валерий Найденов, който ги разказа едни, дето не са за разказване: „Седмият дан, с който той се хвали, му го е дал неговият дългогодишен авер Румен Николов-Пашата… При нас той имаше два прякора, които го характеризират отлично. Единият беше Праните гащи (който го хванел, той го биел – бел. Т. Ф.) Вторият прякор е Борсука, понеже все странеше от хората. Той е един такъв, все се цупеше… Аз го познавам отлично. Невероятен нарцис и комплексар. Човек, който обича гласа си и се радва на тялото си, на звуците си, обича да се обгражда с хора-огледала. Във времето, когато го опознах, си беше простичко момче. Той не знае езици, не е контактувал с много хора... грам не се е променил и развил. Усуква се както преди, имам чувството, че е гледал поне 200 пъти "Кръстникът" и 200 пъти Робърт де Ниро - криви си главата наляво надясно и примигва с очички. Това е сто процента така. Трябва да сме дебили, за да не го осъзнаваме.”

Ми май не го осъзнаваме…

ЧАСТ ВТОРА (Да се чете след ядене!)


Четвъртък, 15 октомври

Параванката заел 25-та позиция в класация за най-привлекателните световни лидери, изготвена от сайта Hottest heads of state. Изпреварва Саркози, Берлускони, Путин... На първо място по хубост е премиерът на Украйна Юлия Тимошенко, дето си носи косата на погача, ако се сещате. Но странно, смуглият красавец Барак Обама е едва 15-ти. А брадарушките толко се гордеят, даже в модерния сленг, като искат да кажат за некой, че е готин, викат: „Много си обама”. Ей, щях да забравя. Часовете пратили хора в Кения да вземат интервю от бабата на Обама! Емаси бабата, дето викаше един, чак в Кения!
Обаче тия пичове от сайта не обясняват защо от едни страни са предпочели премиерите, а от други президентите. Щото ние можеше и да сме по-напред, ако бяха избрали премиера. При него давал Господ, давал, та се забравил. Самият Бойко, като всеки скромен човек, не се харесва особено – „Аз не се харесвам, защото ми е крива главата. Ръбеста е. Иначе като фигура не съм лош. Можеше да съм по-суратлия. Косичка, бретонче... Разбира се, това не ми е комплекс.”

Затова си държи главата на една страна, щото е крива и клима, а не както разправя треньорът му, че имитирал Марлон Брандо. Кой ти гледа главата.
Каквото и да си говорят некои злобари, хубостта на Бойко има вече и международно признание. Дето Меркел при всяка среща го целува повече от допустимото по протокола, го знаете. Но на среща в Гданск в началото на септември, Берлускони му премерил гърба с педи и казал на другите: „Ето това е премиер, не е като вас!” И го повтори в София: "Сигурен съм, че премиерът Борисов има силни рамене, на които да изнесе всички трудности, които предстоят пред правителството". Силвио даже не се стърпял и пипнал мускула на премиера ни, докато му връчвал орден. Но това не знам дали е верно, щото го четох във вестника. Бойко не дава на никой да му пипа мускула. Когато колегите от Сега писаха, че една журналистка му го пипала, той категорично отрече: „Лъжа, аз на никоя журналистка не съм давал да ми пипа мускула.”


Вижте го президентът как хитричко гледа, как мераклийски се подсмихва и кажете дали не съм прав, че вместо социален, май излезе сексуален…
Снимка: Крадена


Да, наистина, не е лош в тялото премиерът. И с тоя гръб ще ни носи на гръб всичките… Обаче предлагам да си тури един надпис на гърба: „Ако четете това, значи народът е паднал от гърба ми”. Така и ние да разберем…
Не че президентът ни е грозен, де... Боже, то какви уроди има. Нашият наглед е като тиква на плет. Проблемът е, че тази негова хубост размести приоритетите. По анонс трябваше да е социален, а стана сексуален. Между другото, това за 15-годишната ученичка и трипера, не било вярно. Но за Мариана Попова е вярно. Тя момата в момента е бременна и аз чакам с нетърпение да видя дали младенецът, който ще добие, ще има някои от характерните за печенегите черти. (Както съм ви казвал, граовците са печенеги.)
Ало, пенсиите! „Стандарт” пише: „Поршето пази от инфаркт”.
Учени от Монреал установили, че ако човек кара по един час на ден порше, в тялото му се отделя повече тестостерон. И рискът от преждевременна смърт намалява с 33%. Докато при возене на 16-годишна тойота, нивата на хормона падат. (За Лада и Москвич няма данни). Поршето пазело също и от диабет и депресия. Което не значи, че собствениците на такава кола изобщо не получават депресия, но все пак едно е депресия в порше, друго в тролея. Не ли? Ей, не е нужно всеки да си купува порше. Може да се кооперирате по осем пенсии и да си джиткате по един час на ден с лечебна цел.

И още нещо за здравето, пак от „фармакопеята” на „Стандарт”: „Пържоли срещу студа”. Като доктор хомеопат потвърждавам и ви препоръчвам вратна пържола и срещу свинския грип. Такъв е принципът на хомеопатията - Simila similibus currentur (лекуване на подобното с подобно). Например при реактиевен артрит с розовочервен оток на кожата препоръчвам пчелна отрова. Щото тя оказва върху човека ефект, подобен на симптомите на артрита. Но да не забравя да ви кажа най-важното - лекарствата се дават в изключително малки дози, обикновено под една милионна част от милиграма. С една пържола може да се лекувате с бабата цяла зима, че и луканки да напълните.
Стоичков нарекъл един от играчите си в „Мамелъди Съндаунс”, ЮАР, "глупак". Оня му се дръвчел, щото подозирал, че Камата не го пускал да играе, щото бил много нисък.
Честно да ви кажа, възможно е да е и затова. Българските треньори не обичат ниски футболисти. Преди време, по повод Момчил Желев от „Нафтекс”, Стратегът от Мировяне обясни: „Този футболист тича и се смее. И защо се смее? Защото е толкова нисък, че тревата го гъделичка по мъдурите”.

Според мен обаче не му е рекъл глупак. Цървул му е любимата дума, но не са могли да я преведат.
Ако помните, когато Ицата го изгониха от „Селта”, не съобщиха причините. Разбрах от мои източници, че Владо Манчев превел на футболистите някои от репликите на треньора и те останали очаровани... Хем не им превел буквално. Това за мамата им го превел като „дявол да ви вземе”, но те пак се очаровали.
Когато преводачът е опитен… Затова не бива да се учудваме, че Сарко останал очарован от разговора си с Бойко.

Петък, 16 октомври

В Пазарджишкото село Сарая, току до родното на д-р Филипов Ивайло, някакъв англичанин, който работел в тамошна ферма, се обесил. Най-вълнуващо е разказано в „Стандарт”: „Драмата се разиграла в сряда. Тимоти първо залял всичко с бензин и се запалил. С Библия на шията, той се качил на една от ветроинсталациите. Завързал сезал около врата си и както си горял, се обесил.”
Както си горял се обесил! А може би докато се бесил се запалил?
Ама нищо де, читателят не е прост, разбира. Дори авторът да не разбира какво е казал, читателят пак разбира.
Пък „24 часа” със заглавна иновация:
Красьо взел имот от
военни мнооого тънко

Прозяват се в заглавието, един вид. Ма то цялата журналистика се прозява, не са само те.
Зам.-председателят на СДС Любен Петров поставя под съмнение споразумението в Синята коалиция: „Първо дали изобщо трябва да го има, как да бъде направено, защо е необходимо и с какви цели.”
Как с какви цели? Ако ми позволите малко морбиден хумор, целта е както си горите, да се обесите. Костов е приготвил столчето.
Бившият районен кмет на Слатина Агоп Овагимян вика: "СДС е болен. За да оздравее трябва да бъде отстранено раковото образувание Мартин Димитров".

Тоя Агоп го помня как на изборите през 2007 г. дойде пред бакалията в „Редута” с един лъскав мерджан, посъбраха се бабички, домакини, местни пияници да слушат на открито как ще ни оправи. И той говори като Агоп, ама Мелконян (писател-фантаст). Но не с това ме спечели, а с естествеността си. Като си изпуши цигарата не тръгна да дири кошче като някой префинен интелектуалец, а хвърли фаса като професионален състезател. Премерих после лично – 11 м. и 33 см. За такова постижение е нужно да придадеш на фаса начално ускорение поне 120 м. в сек. Дребен жест, ама мен ме впечатли. Щото, ако съседите от горните етажи имаха туй умение, фасовете нямаше да падат върху колата ми, а направо на улицата...

Румен Петков вика: "Сергей ни е нужен жив, но не като лидер." Защо ли акцентира на това „жив”? Да не би да има и друга опция? А, сетих се, дава рамо на другия Румен: „Станишев, иди си с мир!” Именно. Предупреждава го, че може да стане като през 811 г. - „Като не щеш мира – на ти секира”.
Пък по повод писмото, което Бай Цвятко връчил на Станишев, но Станишев не го получил, Петков вика: „ Там имаше израз: "Не е важно какво пише в справката, важно е да се провери". Като тръгнем да проверяваме клеветата, да я легитимираме под определена форма, и като минат 6 м., след като човекът е съсипан морално и психически, някъде да се каже: "Абе, май нямаше нищо.”

Прав е Петков, много е разпространен тоя прийом.
Бойко Борисов също често се оплаква от него. Например пред сп. „Плейбой” го обясни през Достоевски: „В Братя Карамазови” е казано: "Най-добрият начин да унищожиш един човек, е да си послужиш с добре подбрани истини за него". Или пак от тази моя любима книга: "Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!"
А когато повтори тази мисъл в нов аранжимент при Бареков, последният се прекръсти: „Доживях политик да цитира Достоевски!”

Аз обаче имам известни съмнения. Два пъти съм чел „Братя Карамазови”, но нямам спомен такова нещо да се казва там. Много ви моля, ако някой си спомня от къде е, да ми обади. Защото без да искам, в мен се пораждат някакви необосновани съмнения по отношение на премиера, а това не е хубаво. Не за друго, ами щото си имам достатъчно обосновани.
Като споменах Николайчо… От сабахле се разхожда на бюрекадата с жълто на гащите. Взел интервю с Берлускони! Браво! И после прави кратък коментар в студиото. И съвсем между другото: „При мои предишни разговори със Силвио…”

Силвио! На лелинчо му първи братовчед! Да са не знаеш и фукнята!
Това момче, ако беше малко по-интелигентно, щеше да стане направо страшно…
"Не случайно аз съм основен персонаж заедно с още един двама известни българи в жълтите вестници. Те може би са Бойко Борисов и премиерът Станишев... Приемам, че съм един от водещите представители на т. нар. четвърта власт. И съм интересна личност."
Интересен си, бе! И като личност, но особено като мислител. Проф. Н. Георгиев има специално понятие за мислители като Николайчо – малапропизъм: да употребяваш мъчни думи без обстоятелствата да го изискват и умствените ти възможности да го допускат.

Ето някои бисерчета: “Изборите в София се затегнаха като дамоклиев възел и интересно как ще бъде разрязан той…” (Вероятно с Гордиев меч? – бел. Т.Ф.) “Борисов, като един Голиат победи червения Давид.” (Евреите твърдят, че е обратно! – бел. Т.Ф.) „Меракът на чичо Генчо”( Де Генчо, там и Денчо! – бел. Т.Ф.), „Светицата Мина” (Те светиите и без това нямат ясно изразена сексуалност. – бел. Т.Ф.)…
Карай, майна, дън’ ти пука! Телевизията, дето викаше Хачо, е „вятър вее, кон пърди”. Кой чул – чул!
Когато написах, че сред почитателките му се говори, че по време на оргазъм викал собственото си име, се чудех дали пък не пресилвам. Вече не се чудя.

Абе, майна, да те питам. Верно ли, че правиш сайт Bnews.bg? Говори се, че Пеевски те финансирал. Верно ли? Не питам от любопитство, а щото нали си търся работа.
Бойко вика: "Имам два-три инструмента, които мога да използвам в началото на следващата година." А дано! Обаче аз съм притеснен, да ви призная. Казаха ми, че министър Дянков си взел две канарчета в кабинета, но те се споминали. Много лоша поличба. И други работи научих, ама още е рано да ви ги споделя. Ще кажа само: наблюдавайте го този министър, мисля, че е скрита лимонка.
А пък един депутат от ГЕРБ ми се оплака от монтанките на Фидоска. Отишъл да пита нещо една от тях и она му рекла: „Е па я не знам”.
Ех, друго си е Монтана!
Щата Монтана…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 16953 |17.10.2009 Полицаи ебачи, Красьо с ланците и Роман Полански в морален казус . 15| 14721 |15.10.2009 ПЪТЯТ КЪМ КЪМ РАЯ Е ОСЕЯН С ТОП АГЕНТИ . 8| 10036 |14.10.2009 ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА ЗА „КИНКАЛЕРИЯ” . 26| 50542 |11.10.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads