Реклама / Ads
12| 14913 |31.07.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (25-29 юли)
 

Понеделник, 25 юли

Доведеният син на Сидеров, Димитър Стоянов, вчера се ожени. Но не за дългогодишната си приятелка Деница Гаджева, а за банкерката Мариела Пенева. В жълтата преса четох, че Деница я завещал на пастрока си, от което на Капка хич не и било весело… Сидерови много държат всичко да си остава в семейството, абсолютно всичко. Както и да е. 200 гости присъствали на тържеството в хотел "Кемпински ". Което обяснява защо напоследък Сидеров виеше като флекс, че му крадат субсидията… Между другото, оня ден в пристъп на с нищо не предизвикана откровеност, премиерът призна, че ГЕРБ прибира парите на независимите депутати. И добави по тоя повод: "Съвестта ми е напълно чиста."
Едно нещо колкото по-малко се използва, толкова по-чисто остава. Нещата се цапат от ползването. Това го казвам само по принцип.
„Стандарт” коментира: „Капка Сидерова, щастливата свекърва, беше изключително елегантна.” Има си хас да не е, след като, както ви писах миналия път, овърша парижките бутици…
И на тоя фон ми се вижда подходящо едно заглавие от „Стандарт”: „Ядем евтини чушки и домати”. Казвам подходящо в един самокритичен дискурс. Щото нали е казано: „Мокро дупе риба яде, сухото - пиперки”. Като седиш само от страни и си доставяш съмнителното удоволствие… Както и да е, да не ви занимавам... Цената на зелените чушки на едро паднала с 27.3% до 1.20. А доматите на едро се сринали до 93 ст. Само че, граждани, па и селяни, де, ние не ядем на едро, не ли? Ние ядем на дребно, много на дребно, по половинка, кило максимум. Отзарана купих от Цура зелени чушки средна хубост на лев и половина, а доматите бяха лев и трийсет. Дет’ викат на село, корем да те изяде…
Едно време по това време и циганите се замеряха с домати и пиперки. Ама то донякъде е и естествено. Много станаха тия, дето викат "Чао, България, отивам в София". В смисъл, че нема кой да копа. А тогава цяло Пазарджишко и Пловдивско произвеждаха зарзават и го докарваха в столицата. Имаше на село един бай Стойко Рака, седеше на сергия на "Кирков" и викаше колко има глас: «Лапайте, гладни софиянци!" Ама пускаше доматите по 20 ст. първото качество. И софиянци лапаха... После милицията му направи сериозна бележка, даже го арестуваха на два пъти за обида на достойнството на гражданите. Той обаче продължи да си вика, но вече само с абревиатура: «ЛГС, ЛГС...» И край него цялото село почна да вика на софиянци елгесета.
„Ядем евтини чушки”! Абе, що лъжете хората?! Как мислите, граждани, яде ли пенсията чушки по 1.50 лв.? Правилно, не яде. Избягва ги. И доматите избягва. Нали ги гледам, уж все за манджа избират, от бракуваните… И дините избягват.
Вчера чета в „Труд”: „Увеличената вдовишка добавка ще вдигне размера на някои пенсии над 885 лв.” Ако НС приеме увеличението на вдовишката добавка и ако вдовицата сега взема максималната от 700 лв. и ако съпругът й също е вземал толкова, месечният доход на вдовицата ще стане 885,50 лв. Колегите с основание дават пример с вдовица, а не с вдовец. Щото както е забелязал още Клемансо, „жените живеят по-дълго от мъжете, особено вдовиците.” Обаче малко вдовици живеят така, както колегите го описват. Щото ако това, ако онова… и накрая остават едни два-трийсе хиляди пенсии, дето ще взимат тия пари. Ама пенсиите са общо 2 666 741. От тях 500 хил. взимат минимална– до 250 лв. Другите вземат малко повече. Ама не много.
Ей, пенсиите, знаете ли какво съм сметнал. Като ги гледах оня ден на конгреса, та ми дойде на акъла. Във ВС на БСП има хора, доста хора, които само от личните си спестявания могат да ви плащат на всички пенсиите доде сте живи.
При това имайте предвид, че твърдението изобщо не касае колко дълъг ще е вашият живот, а само колко дълги са парите на другарите. Пак си ги изберете, ей, да не забравите!
Понеже споменахме по-горе Клемансо. Той беше рекъл навремето: „Който на младини не е бил социалист, на старини ще бъде мерзавец.“ А ако на старини…, то тогава на младини какво? Именно. Днес не е време за социализъм, а за гечинмек, да ме прощава класикът...
Пенсиите, следите ли ми още мисълта? Исках да ви кажа, че специално дините не е правилно да ги избягвате. „Динята замества виаграта”, съобщава „Новинар”. Тексаски учени установили, че тя е естествен афродизиак и може да подобри сексуалния ви живот. И знаете ли най-интересното кое е? И в кората имало много повдигачи. Така че не я давайте на прасето!
Румен Петков вика, че вината за Шенген почвала от Аспарух. Той, разбира се, иронизира властта, но не е прав. Наистина от там започва. Ние многократно сме писали колко по различна би била съдбата ни, а и тази на Европа, ако Аспарух не ни беше довел на тоя ебан полуостров, а беше избрал поречието на Рейн или Сена. Сега ние щяхме да приемаме франсетата и дойчовците в Шенген, в еврозоната, да им извиваме ръцете да се присъединят към Пакта за стабилност... Обаче Аспарух се подлъгал по хубавата природа. Природа, ама тя природата се засира, с извинение. И какво остава тогава?
Тоя Петков много обича да се прави на интересен. Вика за вътрешния министър: „Цветанов се държеше като ученик, който го питаха: „Кои са учениците на Кирил и Методий?” и той отговаря: „Наум, Сава, един друг и още двама”. Което, според нас, е колкото обида, толкова и комплимент за един милиционер. Защото показва, че Цецко може и да не ги помни всички поименно, но поне знае, че са петима. Много хора и толкова не знаят.
Ей, сетихте ли се вчера да пиете по едно? На 24 юли се навършиха 10 г. от възшествието на Н. Величество на премиерския престол. Света учудихме с първия монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори. И ако с царя бяхме в ситуацията Under the Gun, както казват в покера, с пъдаря би трябвало малко повече да помислим… Ама не.
Пък оня ден на 23 юли се навършиха 103 г. от началото на младотурската революция. Което ме подсеща за една притча, която моят професор много обичаше да разказва. Отишли революционерите от „Единение и прогрес” при султан Абдул Хамид II и му казали, че сега те ще управляват държавата. Той се съгласил, но поставил условие да дойдат на вечеря в двореца, за да прецени дали са готови да управляват. Отишли те, софрата отрупана с ястия, но като посегнали към приборите, видели, че лъжиците дълги по метър и двайсет. Както и да се мъчили, не могли залък да хапнат. Погледал ги Султанът, усмихнал се и плеснал с ръце да влязат старите везири. Седнали старите около софрата и почнали да се хранят. Гребне един с лъжицата и внимателно поднесе към устата на тоя срещу него. После онзи гребне и му върне жеста…
“Така се управлява държава!” – рекъл султанът.
И понеже няма историческо свидетелство да сме взели нещо положително и да не сме взели всичко отрицателно от другите народи, тоя механизъм е залегнал в основата на българската политическа култура. Не се лъжете, че се дърлят в НС. Явно се дърлят, но тайно се хранят. Изобщо у нас борбата с корупцията се води само във вечерните новини. Но и за там не съм много сигурен... Щото едва ли бадева ще му правят на Краси Гергов летището в Балчик, на един такова път от голф комплекса му…

Вторник, 26 юли

Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев се залюбил с журналистката Ива Дойчинова, съобщава в. „Всеки ден”. За парлама Дойчинова се представяла за негова пиарка. „Видният ерген, пишат колегите, нямал нищо против оправната блондинка да командори щаба му и подкрепял амбициите й за политическа кариера.”
Браво на автора! Видният ерген е баща на три деца бе, алоу! И, дано не се изненадате, ама има и жена – Соня. При това за тази Соня доста се изписа. За нея и за едноличното й търговско дружество "Енерджи Съплай" ЕООД, което през 2007 г. получи лиценз за търговия с електричество. Злите езици (например ген. Атанасов) разправяха, че дружеството не отговаряло на редица изисквания на Закона за енергетиката. Но пък отговаря на най-важното – Кадиев е протеже на Румен Овчаров, а Румен Овчаров е енергетик № 1, alias „Дългия инкасатор”. Иначе знаете ли кога щяха АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" да дадат на г-жа Соня писмо, че има при тях гарантирани количества ток? На мук!
Госпожата не е енергетик. Тя ръководи семейната фирма, за да не бие много на очи и да може Кадиев да се занимава с политика. Дано си е вързал гащите, щото след тая история с Ива г-жа Соня като нищо може да го лиши наследство.

Сряда, 27 юли

Сигурен съм, че искате да знаете какво мислим за взетия лиценз на „ЛУКойл”. Обаче няма как, защото мнението ни още е в процес на изготвяне. Засега имаме само хипотези, основната от които е, че тая работа е карагьозчийска. Имаме също финансова и ядрена хипотеза, но карагьозчийската ни се струва най-достоверна. Скоро ще разберем. И Костов, който иначе знае повече и от Гуглето, тоя път се затруднява: „Като паднат завесите, ще знаем дали е било театър или истина. По цените ще познаем.”
Не знам. „Комерсант” пише, че дори и да не проработи до края на годината, „Лукойл” щял да загуби не повече от 1% от чистата си печалба за 2011 г., което прави $100-150 млн. Обаче пък тукашни анализатори правят сметка, че май точно толкова е изкарала рафинерията от фиктивен износ. Само за първите пет месеца на 2011 г. са внесли 124 млн. лв. (около $90 млн.) ДДС по-малко от 2010 г. Което би било резонно, ако са си намалили производството с 60%, ама те не са…
Пък „Труд” написали: "Държавата понатисна "ЛУКойл". Зле прикритите иронични конотации страшно възмутили безстрашния водещ Бареков: „Журналисти, които пишат по този начин, се подиграват с професията". От в. „Сега” коментират: „Беше красиво изиграно. Винаги е удоволствие да види човек как светилото на българската журналистика повдига оскубани вежди.”
Колеги, ходещата смешка Бареков дава толкова поводи да му се подигравате, че не е необходимо да намесвате оскубаните му вежди. А и не е правилно. Като Ю Дженхуан ли да ходи? Вчера го гледах в един вестник. Ама не човекът-вълк! Не бива така. Ние непрекъснато съветваме пенсиите да си скубят космите не само по веждите, а и в носа, в ушите… и на още едно-две места. Да не ходят рунтави като бизони. А вие ни разваляте цялата дисциплина!
Ало, пенсиите! Имам едно научно съобщение за вас, но не знам как да ви го кажа по-деликатно. Щото преди време една пенсия ни запита препоръчваме ли кални бани за артрита и ние написахме, че ги препоръчваме. Но не за артрита, а защото помагат процеса на адаптация към пръстта... Обаче не бяхме разбран и получихме няколко гневни постинга. Но ще рискуваме, в крайна сметка днешната новина е продукт на американската наука, публикувана е в «Дейли мейл»: пръстта била изключително полезна за храносмилането, влияела положително на стомашно-чревния тракт, особено при хора с недостиг на желязо, цинк или калций. Даже на запад било модерно да се похапва пръст. И хич не била безвкусна, особено ако се комбинира с какао или черен шоколад. Ние какъв богат чернозем имаме... Не само желязо, цинк и калций, ами също сребро, платина, даже и по малко злато има в него...
Като казах злато. „Стандарт” съобщава: „Откриха златна планина под Трън”. Браво! Това е третата златна планина, която откриват под Трън. Помня, че когато откриха първата, колегите от «Сега» нарекоха района „Тръндайк”. Ама не е само Трън. От "Трейс Рисорсиз" твърдят, че под южния склон на Бърдото край Брезник лежат 14.4 т злато и 65 т сребро. В пари над милиард. Пък по-лани “Новинар” писа: “ Перник лежи върху злато. 950 т от благородния метал има в района.” Изобщо там целият район е златен в тоя смисъл. Ама само в тоя смисъл. Иначе не е...
Забелязали ли сте, че природните богатства все при изостаналите племена и народи ходят. Как ще се случи, че всичкото злато ще се събере в Граово, Мраката и Знеполе?! И като капак и президентът ще е оттам! Беше, де...

Четвъртък, 28 юли

Македонското издание "ПлюсИнфо", позовавайки се на „шпански лист „Ел Паис”, съобщава, че Умберто Еко направил олекотена версия на романа „Име руже”. 30 г. след първото издание втасал да разкара дългите описания, ерудитските препратки и латинските цитати, за да стане книгата по-лесносмилаема за новата "цифрова" публика. (Не само ние изпростяваме!) От издателство "Бомпиани" гарантирали, че романът нищо не бил загубил.
Ars longa est, ама животът е кратък, нема време за глупости. Бай Умберто вдяна най-после в кой век живее. В предишния вид на романа само трима души у нас го разбираха донякъде и само един от тях беше в състояние да изпита пълната семиотична наслада.
По тоя повод, братя, искам да ви кажа, че сред нас има предател. През 2007 г., когато “Театър 199” направи постановка, в която всичките 37 пиеси на Шекспир се изиграеха накуп за 97 минути, написах: «Браво! Аз от много време се каня да хвана “Името на розата” на Умберто Еко и да я почистя от всичките му семиотични глупости, които ги разбира само Ивайло Знеполски. Ще стане криминале за чудо и приказ. И ще може да я чете и Бат’ Бойко, щото ще оставя само пряката реч. Ако имам търговски успех, ще хвана и “Махалото на Фуко”, а също и “Кант и птицечовката. Изкуството трябва да слезе при масите, даже на самите маси…»
И явно някой от вас е писал на Еко и той е разбрал колко хляб има в нашата идея. Бас слагам, че сега ще преработи и «Махалото на Фуко»... Бесен съм, да знаете! Повече нищо няма да ви споделям.
Райко Байчев написал много смислена статия в „Стандарт” – „Таланти за скрап”. Възмущава се, че Светозар Христов от музикално шоу «Five stars» на Слави изпаднал до уличен музикант в Сан Франсиско. Та Райко пише: „Слави трябваше да му запише албум... с Евгени Димитров го мотали с години, без да изпълнят ангажимента си. В същото време Слави пее, че "Нема такава държава", и морализаторства срещу скапаното статукво, без да си дава сметка, че е част от него.”
Право си, момче младо и ти праим евала за тези думи. Но въпросът е, че и «Стандарт» изпада в същия „конфликт на интереси”. Ето вчера пишете: „Евгени Минчев, който получи титлата "лорд на Итън" преди три месеца, таи страст към антиките. Тези дни светският властелин се сдоби с много рядка сребърна рамка, принадлежаща на цар Фердинанд… В началото на седмицата пък от Лондон долетя и личният герб на Евгени като лорд на Итън. Върху него по всички закони на хералдиката са вплетени орел, лъв и кръст, а мотото е Nobility&Charity.”
Какъв властелин, какъв лорд, бе?! Лорд не се става гъзним, да ме прощавате!
Не е нужно да съм Лещански за да позная, че дебелите пръстлета на шефката на културния отдел на «Стандарт» Албенка са натракали тая чи… тая пошлост. Познаваме й стила. Навремето в „Новинар” се стигна до там писмено да й забраним да споменава името на пазарджишкото хюмне. Албенка си върти лични далаверки с властелина на... свинктера, пардон, пък вие се възмущавайте от статуквото! Не казвам, че го прави за пари, макар и да не изключвам. Просто тя много обича да я канят на всички светски събития, щото много мрази да вечеря вкъщи. И си е яшна, да не са й уроки. Аферата «Джипси кингс» точно затова стана – щото Албенка припкаше да не изпусне софрата и хич не разбра, че концертът се провали...
Да завършим културния четвъртък с Енрике Иглесиас. Рекъл: „Имам най-малкия пенис”. И разказва как дори му предлагали да рекламира нестандартни презервативи. Всъщност, той не за пръв път прави такива признания. Когато преди няколко години съобщи, че възнамерява да се снима гол, изрично предупреди да не очакваме Бог знае какво. Обаче пък след това пресата писа: “Курникова пъшка, буди хотел.” Подлудили със сексуалните си вопли гостите от лондонския “Четири сезона”. Та не е много ясно как с това “Бог знае какво” направи Анка да пъшка до 4 сутринта… Е, тя може да си пъшка и без да й е до пъшкане, де… Милорд, вътре ли сте? Да, милейди. Тогава: „Ох”… Но мисля, че става дума по-скоро за един стар пиарски номер. Кари Грант казваше: „За да имаш успех с една жена, кажи й че си импотентен. Няма да има търпение да те опровергае.” Та и Иглесиас. Като каже, че има най-малкия такова в света и всички дами искат да го разгледат…
Измисля си разни работи… За пръв път бил спал с жена на 25 г. Да, бе! И сигурно доде е открил жените от любовта го е болял задникът! Всеки се прави на интересен!

Петък, 29 юли

Червените пак ще изкачват връх Бузлуджа. Ще го изкачат, дето каза по-лани Малкият Иванчо, те върха на нахалството изкачиха, та Бузлуджа... Тая година им е юбилейна – 120 г. от създаването на БКП. Станишев вика: «Ще оцелее още толкова. Мачкали са ни, били са ни, забранявали са ни, какво ли не. Ние не се плашим…”
Броят си 120 г. история, обаче си траят за 45 от тях. Нали помните, че още не са се извинили?! А трябваше, защото и те са мачкали, били са, убивали са. И прадядото на премиера в това число и са го оставили да расте сирак без прадядо…
Пък по повод ширещото се в обществото неразбиране защо Бойко затвори рафинерията на приятеля си Златев, той обяснява пред „Стандарт”: „Всички, с които се срещам след работно време, знаят много добре, че не си говорим за служебни неща. Работя от 9 до 5. След това ще изпуша, ако някой ми заговори за работа. И ако някой си позволи да го прави, не се среща с мен повече.”
Много чиновнически бе, г-н премиер, от 9 до 5?!
Обаче пък в сайта „Всеки ден” цитират друго работно време: „Аз работя от 07.30 сутрин до 22.00 часа вечер.”
Мисля, че това разминаване се дължи на две различни методики, по които премиерът изчислява работното време. По едната методика футболът и тенисът влизат в работното време, а по другата се изчислява само нетното работно време. Така мисля, де.
И Станишко подхваща същата тема: „Искрено се чудя кога има време г-н Борисов да работи? Защото рязането на ленти отнема адски много време. Премиерът е направил африкански тен от рязане на ленти! Като седиш в кабинета, работиш и четеш, си доста по-бледичък.”
Добре, че написахме миналата седмица, че тенът му е от това, че все открива на открито, иначе нямаше да се сетят.
Лично ние не сме единодушен дали един премиер трябва да припка да открива обект след обект, или да се затвори в кабинета си като ханъма, както правеше Станишев. Щото никога не знаеш какво прави един човек сам в кабинет. Веднъж, като ме беше ядосал нещо Блъсков, 15 дена играх снукърс на компютъра в кабинета си без да поместим нещо от тук там. Можех и повече, но ми омръзна… Пък и ако човек работи денонощно, то не му остава време за мислене. Не твърдя, че премиерът използва времето след пет за мислене, но казвам, че ако иска и ако може…

To be continued некой друг път…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 13956 |24.07.2011 Четвърти километър . 26| 14004 |18.07.2011 Четвърти километър . 16| 13167 |11.07.2011 Четвърти километър . 25| 12789 |03.07.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads