Реклама / Ads
22| 14628 |16.04.2019 ГЛАСЪТ

Дали пък да не ни върнат смъртното наказание. Поне за малко, заради ”Иванчева”

.
Арменски жени разпънати по време на геноцида
Дали парламентът да не върне смъртното наказание. Поне за малко. Така ще има правно основание Десислава Иванчева и Биляна Петрова да се „възползват“ от тази екстра. Звучи брутално. Но не по-различна изглежда и присъдата, която съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд прочете в понеделник.
 

С тежките наказания от по 20 и 15 години затвор за пореден път се затвърди усещането за несправедливостта, окупирала обществото ни на всички нива. Кратък преглед на присъдите за подкуп сочат, че най-голямата е пет години. Повечето са условни, а други варират между 2 и 3 години.  Наскоро шефът на апелативният спецсъд Георги Ушев се похвали че пернишките "Килъри" отнесли по 10-годишни присъди. Правилно чухте- извършители на мокри поръчки, сиреч множество убийства, ще лежат двойно по-малко от Иванчева. Излиза, че да утрепеш няколко човека е "по-здравословно", отколкото да поискаш пари, ако изобщо Иванчева и Петрова са го сторили. Най-тежката присъда по делото за отвличания "Наглите" бе 18 години затвор. И за предубедените  е ясно като бял ден, че случаят „Иванчева“ трябва да послужи за назидание на всички, дръзнали да се опълчат на статуквото. Той трябва да попари всеки опит и надежда, че нещо в тази страна може да се промени.





Двете жени се арестуват брутално, за да се знае, че може и друг непослушен, да е на тяхното място. Потъпкват се и най-елементарните им човешки права, за да се покаже на обществото, че в България те нямат никаква стойност и всичко си е само на хартия. Че има много по-силни хора над закона, които решават кой да бъде помилван и кой не. Кой да живее и кой не. Умишлено се водят оковани с пранги на краката  и се държат приковани към болничното легло. Подобни сцени стряскат нормалните хора  дори и в сънищата им. Изчитането на суровите присъди за миг свърши цялата тази работа. Бъдете сигурни, че авторите, сътворили този ужас, сега доволно потриват ръце, защото са ни направили съпричастни към всеки миг от страданието на двете жени. Целта е постигната-страхът да парализира всичките ни човешки сетива.


Преди 104 години арменските жени били приковавани голи на кръста. Близките им били принуждавани да гледат как издъхват. После трябвало със собствените си ръце да ги заровят сред камъните на Сирийската пустиня. Режели косите им, за да не се стърчат над пепелта.


Събитията, за които пишем са съвсем различни, напълно несравними. Но мъчителните гледки... за тях говорим.





Управляващи и светила в правото днес ще се правят на разсеяни за случилото се вчера и ще се надпреварват да  говорят за право и за свобода по случай 140 години от създаването на Търновската конституция . Нищо чудно публично да проронят и по някоя сълза за Парижката „Света Богородица“. Как иначе да разберем, че християнските им души, изпълнени със  състрадание и милосърдие, се разкъсват от загубата на историческата катедрала. Целият този цирк се разиграва часове, след като цялата юридическа общност остана като гръмната от решението на съдия Иво Хинов.  Бъдете сигурни, че "справедливата му и безкомпромисна" присъда е довела до  неописуемо тържество в душите на онези, които не само сътвориха този ад, но отгоре на това искат да треперите от страх, да гледате и да мълчите!

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 12449 |14.02.2019 От толкова скандали аха да се счупи клона, ама не . 17| 14644 |26.09.2018 „Газпром“ държи заредена винтовка, от кабинета зависи дали ще ни гръмнат . 6| 17440 |05.04.2017 След поредните скандали, кого прокуратурата няма да пипне . 16| 13374 |16.03.2017 Новият правен съвет на президента – с дъх на скандали и...ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads