Реклама / Ads
8| 18739 |09.10.2016 ГЛАСЪТ

„Форбс” и особеностите на живота под камък

.
Най-богатите американци охотно позират за ”Форбс”
Във „Форбс” написали нелицеприятна статия за премиера Борисов. Нарекли го „дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър”. Едни потриват доволно ръце, а други скърцат със зъби. Ама скърцат, защото животът им минава в сянката на падишаха.
 
Недялко от сайта Пик се възмущава яростно, че „някакъв рязан безроден фес” си позволявал да се упражнява по адрес на премиера Борисов и българската нация.

Такива истерични реакции спадат към патологиите в нашия живот. Тя пък – патологията - често се съчетава с патрологията, която изучава живота и делата на светците. В условията на открит или прикрит култ тази колаборация е естествена. И се реализира приживе – когато властниците се обожествяват.

В България рядко се коментират и двете неща, защото свързването им с политиката и властта неминуемо води до загуби, некомфорт и дори жертви. А също и заради липса на духовни водачи. Затова доминират крясъците, макар да са признак на безпомощност. Те други аргументи нямат.

 

Борисов отговори на „Форбс”: „Не се месим в нещата, които пише някой блогър, това си е негово лично право”. Така е, но не е само негово право. Съдбата на всеки материал и написан ред във „Форбс” се решава от Редакционен съвет. А „Форбс” е сред най-авторитетните и влиятелни издания в света. Основано е през 1917 г. от Чарлз Форбс. Редакцията на списанието се намира на Пето авеню в Ню Йорк, а председател на съвета на директорите и главен редактор е Стив Форбс, внук на основателя. Без неговия подпис не се публикува нищо. Той е сред най-влиятелните хора не само в САЩ, но и в света. Световно признание списанието получава заради своите смели, понякога съкрушителни разследвания и обективните оценки за събития и явления в различни страни. Тиражът му е над 900 000, а читателската аудитория на англоезичния пазар е над 5 млн души по света, с другоeзичните издания броят нараства с още поне 3 млн души. Казвам тези неща, за да ги имат предвид вувузелите на властта, когато се нахвърлят върху този или онзи.

Патологията се проявява по много начини в живота ни. Критикуваме и иронизираме кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Плюем канцлера на Германия Ангела Меркел и искаме оставката й. Путин е „сатрап”, „диктатор”, „кръстникът на руската мафия” и пр. но на имитаторите му в българската политика не смеем „копче” да кажем. Такова е разбирането на наши медийни херои: да размажем другите, но те за нас – само осанна. Патология на комплексите ни за малоценност.

 

Не ме интересуват вувузелите на властта. Те дори са полезни, защото копрометират по-ефективно гоподарите си дори от опозицията и независимите медии. Поведението им напомня това на Ердоган в Турция: медийна прослава за президента и атаки срещу журналисти и медии зад граница, които не го оценяват подобаващо. Спомнете си как Ердоган нарече Германия „фашистка” и поиска затвор за медии и журналисти в Германия, които го критикуваха. Недялко пък нарича „някакъв рязан безроден фес” автора на „Форбс”, който обрисувал Борисов, не както се полага. В смисъл, че е казал за страната ни и нейния премиер гадни лъжи и обиди. Недялко иска яростните му думи да минат за патриотизъм. Те обаче не са нищо повече от благодарност към когото трябва и сервилничене.

Редакцията на "Форбс" на Пето авеню в Ню Йорк

 

 Да погледнем статистиката.

 

1. София е най-замърсената столица в Европа (данни на Европейската агенция по околна среда). 18 000 българи умират годишно от мръсен въздух. 
2. Четири от петте най-мръсни градове в Европа са български.

3. София е сред най-рисковите градове в света - Световната здравна организация от 2015 г.

4. България е най-бедната страна в ЕС - Евростат.

5. България е най-бедна и с най-лоши условия за живот в Европа - Евростат.

6. От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България /420 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/ - Евростат.
7. Последно място сме по покупвателна способност.

8. Около 1,5 млн. са неосигурените и никой от тях не ходи на лекар, Разчитат само на Бърза помощ. 

9. Българските граждани са най-бедните в Европейския съюз.

10 България е на трето място в света по смъртност. Пред нас са Лесото и Украйна – Доклад на ЦРУ за 2015 г.  

12. България е с най-много болници на глава от населението в ЕС и с най-висока смъртност в ЕС.   

13. Средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС - 74 години. Детската смъртност на деца е най-висока в ЕС - два пъти по-висока от средната за Европа.

14. Един на всеки петима българи живее под долната граница на бедността с 323 лева месечен доход.

15. Пациентите в България плащат много повече за здравеопазване, отколкото могат да си позволят.

16. Ширещата се корупция надува и без друго високите разходи за здравеопазване.

17. България е най-корумпираната държава в ЕС по данни на Transparency International.

18. Последни сме в Европа по икономическа свобода. Най-сериозните слабости: проблемите с независимостта и безпристрастността на съда, корупцията в средите на магистратите, както и недоверието в полицията, бюрокрацията и високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата.

19. Последно място в Европа по върховенство на закона. Основна пречка е корупцията.

20. България е лидер по брой органи, които имат функции по противодействие на корупцията – прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и т.н. Резултатите обаче са най-ниски. Изследването е на асоциация „Прозрачност без граници“.

21. Най-ниска обществена подкрепа имат парламентът (10.6%) и главният прокурор (11%). Данните са на Алфа рисърч.

22. За последните 15 години, независимо от смяната на поколения, правителства и политици, неизменно по стойност остава подозрението в корупция на българските политици. Според хората това е основен фактор за лошото управление и неслучващите се реформи (така са считали 46% през 1999 г. - 42% през 2012 г. - 45% през 2015 г.).

23. Казусът с КТБ е сред актуалните примери за силна обществена нетърпимост към всякакви опити за "замитане на следите” и задкулисно преразпределяне на икономически активи на банката.

24. България е на 113 място в света по Свобода на словото. За последните 10 години тя е паднала с около 40 места.

Към тези 24 мрачни данни от статистиките могат за се прибавят най-труден достъп до кредити, най-труден достъп до здравеопазване, лоши условия за живот, нива на стреса, най-ниска средна заплата, най-стари коли, нива на психичните разстройства, неработещи институции и пр. и пр. Турете дипломатическите гафове, мракобесните действия на службите ни, разпада на МВР, зависимостите на политици и бандити – и драмата става пълна.

И как, според вувузелите на властта, трябва да бъдат наричани управниците, които докараха страната и хората до това пропадане? Безалтернативни? Единствени? Патриоти? Кадърни? УСПЕШНИ?

Вземете ги да управляват домашния ви бюджет и този на фирмата ви...

Под камъка винаги ще успеем, похвалил се червеят...

 

Робърт де Ниро нарече милиардера и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп „куче“, „свиня“, „мошеник“ и „противен тип“. Де Ниро „някакъв рязан безроден фес” ли ще е ако Тръмп стане президент и Борисов се прегърне с него на някоя важна среща и го нарече „мой приятел”?

Мълчат вувузелите под камъка...

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 9018 |11.04.2015 Поклонници на живота или поклонници на смъртта . 7| 16362 |07.02.2014 Филип Сеймур Хофман и Правилата на живота . 58| 41207 |25.10.2012 Да разбием тайните, съсипали живота ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads