Реклама / Ads
37| 18937 |23.07.2021 ГЛАСЪТ

Гешев уж извади списък на 38-те с милиони и имоти в чужбина, но скри имената

.
Представляващият ВСС Магдалинчев и главпрокурорът Гешев Източник: БНТ
След спасяването на Гешев като главен прокурор от ВСС, той реши да върне жеста, като измести фокуса от изслушването на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков в парламента с публикуване на информация за прословутия списък от 38 магистрати, политици и участници във властта, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина.
 

Очаквано прокуратурата опроверга информацията за такъв списък с 38 лица. Тя обяви, че преди повече от две години тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

 

В отговор на писмото са съставени две справки с информация, голяма част от която е определена от ДАНС като "непотвърдена". В нея нямало данни за въпросните лица.

Изявлението е и отговор на твърдението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата още от времето на Цацаров не казва какво е станало с информацията от проверката на хората от властта във въпросния списък. В интервю за "ЕвроДикоф" по Евроком Рашков обяви, че "по времето, когато прокуратурата е била ръководена от Сотир Цацаров, е разполагала с данни за 77-78 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях". Става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт. 

 

Прокуратурата уточнява, че посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура. Установено е, че по отношение на 11 лица - представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам.-министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кметове/ и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и недвижими имоти в чужбина.

 

ИМА ЛИ В СПИСЪКА ЛИЦА, КОИТО СА ЧЛЕНОВЕ НА ВСС? ЗАЩИТАВАХА ЛИ ТЕ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ ПО ВНЕСЕНИЯ СИГНАЛ ОТ МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 39949 |16.07.2021 Безпрецедентно! Бойко Рашков поиска „главата“ на Гешев с „дебела“ папка мотиви до Янаки Стоилов /документ/ . 33| 84108 |15.07.2021 Само във Фрог: Финансовото разузнаване към ДАНС разобличи Иван Гешев, че „отклонява“ информация за Пеевски по мегаделото КТБ /документ/ . 27| 47857 |07.07.2021 Планът ”Берлин-Дубай”: Пеевски спасява Гешев, после Гешев спасява Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads