Реклама / Ads
17| 37803 |23.09.2015 ГЛАСЪТ

Говориха ли Ердоган и Цацаров за тероризъм и "Булгартабак" или да?

.
Президентът на Турция Ердоган и главният прокурор Цацаров
Четирите почивни дни покрай Деня на независимостта и сагата с вълчицата Лупи от Благоевград отвлякоха общественото внимание от една прелюбопитна новина. Става дума за посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Турция. То е било планирано и едва ли щеше да излезе от официалния протокол, ако не беше извънредната среща с турския президент Реджеп Таип Ердоган.
 
Без всяко съмнение това е голяма чест. Въпросът е, защо е била оказана?

Сотир Цацаров се кълне, че прокуратурата не се меси в политиката, нито в бизнеса. Твърденията стартираха след очевидната намеса на обвинението в срива на Корпоративна търговска банка. Тази намеса бе предхождана от истински скандал: депутатът Делян Пеевски бил водил за ръчичка кандидатът за главен прокурор по онова време Цацаров на сгледа при вицето и вътрешен министър в първия кабинет "Борисов" Цветан Цветанов. Получи се смешна сценка, защото всички участници в срещата твърдяха различни неща. И все пак едно бе ясно: Цацаров и Пеевски са били при Цветанов, а после той стана главен прокурор. Оттук насетне, каквито и версии да отстояват тримата, убеждението за задкулисни договорки остана.

Срещата с президента на Турция също е политически акт. От съобщенията разбираме, че на нея (присъствал е и турският главен прокурор Мехмет Акарджа) се е говорило за бежанците. Сигурно, защото това е грижа №1 за Турция и Европа, а ние сме част от трасето за придвижване. Странно е обаче именно главният ни прокурор да обсъжда темата на такова ниво, а не някой от правителството, защо не и самият премиер. Държавното обвинение може й да има допирни точки с проблема "бежанци", но решениета за него са изцяло политически.

Известно е обаче, че Турция има още един огромен проблем и това е битката с терористични формирования - някои свързвани с кюрдите, а други с "Ислямска държава". Авторитетният турски вестник ‘Миллиет’ от 14 май 2015 г. публикува обширна статия, че голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход от България и са произведени от "Булгартабак". Цитиран е доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните. По темата пише и друг голям вестник "Хюриет". Описват се печалби от стотици милиони, част от които се прехвърлят за въоръжаване на терористични групи в Ирак и Сирия. "Мръсни" пари от контрабандата на български цигари.  

По свои канали Фрог нюз научи, че докладът на турските служби и институции е бил изпратен от българското посолство в Анкара в България още през май. Българските служби и финансовото министерство обаче отричат пред сайта "Биволъ" да знаят за него. Което не е просто странно, а смешно. Това навежда на мисълта, че някой иска да прикрие неудобната информация. Служители на Министерство на финансите и прокуратурата кометираха пред Фрог нюз, че докладът е скрит, защото става дума за "Булгартабак", който пък се свързва с името на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Контрабандата, прането на пари и финансирането на терористична дейност са тежки престъпления и са работа на прокуратурата. Затова е съвсем нормално точно за това да е говорил президенът Ердоган на Сотир Цацаров.

Авторитетът на турската дипломация е известен от векове. Там нищо не се прави случайно. Щом президентът Ердоган е пожелал да се види с главния ни прокурор, значи е имал сериозна причина. Снимката на двамата също е знак. Разбира се, за протокола винаги ще има официално съобщение. Зад него обаче се крият истинските причини и послания. Това трябва да е ясно.

Г-н Цацаров няма да ощастливи обществеността с откровения по темата. Ще премълчи или ще отрече за контрабадата и парите за тероризъм. У нас е традиция важни неща да се укриват от обществото. Но съмненията ще останат. Съмнения че се прикрива нещо нелицеприятно и престъпно. И че се прави в услуга на някакъв кръг и заради нещо.

И още нещо твърде странно: начинът, по който достигна до българските медии информацията за посещението на Цацаров в Турция. Ето част от съобщението: "Главният прокурор Сотир Цацаров бе приет от президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган, съобщиха от Софийската градска прокуратура". 

Съобщили от СГП... Да не би столичната прокуратура да е станала прес-център на Главна прокуратура? Или личен говорител на Цацаров. Като каква тя информира медиите за посещението?

А дали Цацаров е предал горещи поздрави на президента Ердоган от Лютви Местан и ДПС?

Снимка от срещата имаше първо в Канал 3, който е на семейството на Пеевски, и предпочитан за изяви на главни прокурор.

Мътилката става все по-голяма.

 

Борис Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13951 |22.07.2015 Съдебна реформа с Пеевски и Цацаров си е изнасилване на Темида . 45| 13577 |10.03.2015 Какво общо има между отказа на прокуратурата да разследва Пеевски и създаването на нов орган срещу високата корупция под ръкводството на Цацаров? . 47| 9441 |17.10.2014 Абсурдистан! Цацаров не дава Василев да говори от Белград, а НПК дава . 33| 11862 |24.08.2014 Ердоган, "халифатът", светът и сигурността на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads