Реклама / Ads
84| 19935 |22.01.2020 ГЛАСЪТ

Хибридна частушка ”Русия ще схруска САЩ на закуска”, се лее от екрана

.
Силни сме, но и секси...
По бТВ поканили Цветлин Йовчев, бивш вътрешен министър да коментира вътрешното и международното положение. Като експерт. И експертът Йовчев излага някакви тези. По актуалните теми като водната криза и ареста на ексминистър Нено Димов се ограничава с едно-две изречения.
 

Все пак признава, че не е запознат с всички факти. Това е коректно. Не му е приятна и темата за охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган, но признава, че не е редно НСО да се превръща в охранителна фирма, а милионери-политици да си плащат да ги пазят. Той не знаел какви са заплахите срещу двамата, но смята, че и никой не бива да знае. В това число и данъкоплатците, които плащат заплатите на Пеевски и офицерите от НСО… Експертът Йовчев внимава да не настъпи мина, щото знае колко са чувствителни олигарсите от ДПС.





Идва ред на международните теми и Йовчев се развихря. И разбираме от него как Русия се развива устремно под мъдрото ръководство на президента Владимир Путин. В същото време САЩ се разпада, защото гнилия капитализъм няма шанс. Привежда и доказателства: Русия създала невиждани военни технологии и произвела оръжия, които шокирали американците и те признали руското превъзходство.

 

Според Йовчев Китай също подминали САЩ като малка гара.  

 

Цветлин Йовчев би трябвало да знае – и знае, - че дори когато пропагандираш по някакви причини преимуществото на една държава спрямо друга, би трябвало да се аргументираш поне с един-два факта. Коректният анализатор, който претендира да е такъв, а не проводник на определени идеологии и политики, борави коректно със статистиката по съответните теми.

 

Военната мощ, немощ и отбранителната способност на всяка страна зависи от нейния икономически потенциал. Само диктаторските режими наливат огромни суми за въоръжение, за сметка на ниския стандарт на живот на населението. Северна Корея, африкански и латино-американски страни правят така. Организират пищни военни паради, с което искат да покажат някакво военно превъзходство над останалия свят. В Русия се случва нещо подобно.





Богати държави като Швеция, Швейцария, Норвегия и пр. не организират военни паради.

 

Според руския икономист и експерт по инвестиции Андрей Мовчан през последните години от Русия са изнесени над 1 трилион долара! Къде са тези пари е голяма тайна. Знае се само, че една част са в американски банки.

 

Депутати от Руската дума няколко пъти предлагат страната да прибере поне част от златния си резерв, който се намира в САЩ. През 2018 г. руски медии съобщават за изтеглени 47 млрд долара от Американската централна банка, но няма никаква информация в каква посока са поели. Нито за какво ще се използват или вече се използват.

 

Когато се сравнява военна мощ и потенциал e много важно да се знае какъв е Брутния вътрешен продукт на съответната държава.





БВП на Русия е 1,7 трилиона долара. През 2019 г. той е нараснал с 1,5%, в сравнение с предходната година. 10,7 хиляди долара е БВП на глава от населението.

 

БВП на САЩ за миналата година е 20,4 трилиона долара. През 2019 г. Съединените щати са подобрили световния рекорд като в продължение на 121 месеца БВП е вървял нагоре без прекъсване. Това е ставало средно с 2,9% на година. На глава от населението БВП е 59,9 хиляди долара.

 

БВП на Китай е 12,4 трилиона долара или 8,8 хиляди долара на глава от населението. Ръстът е 6,2%.

 

И не става въпрос за демонстрация на симпатии, а за коректно боравене с фактите.

 

Русия е създала модерни и високоефективни оръжия. Такъв е например комплекса „Топол“ с ракета РТ-2ПМ. От самолетите това са Су-27, МиГ-29, Су-35, ПАК ФА Т-50 и Ту-160.

Владимир Путин през 2018 г. заяви, че Русия притежава супер оръжие, което й дава абсолютно превъзходство пред САЩ и НАТО. Става дума за т.нар. „9М730 Буревестник“. Засега обаче не е ясно дали това оръжие е факт или само въображаем проект. На 8 август 2019 г. на полигона в Архангелска област при изпробване на двигателя на комплекса се получи силна експлозия. От "Росатом" признаха за неуспешния експеримент, както и че са загинали петима учени, а други трима са силно пострадали.

 

Русия може и да има научния потенциал да изобрети модерни оръжия, но няма техническа възможност – технологии, заводи и кадри, - да ги произведе. Единичните бройки са продукт на научни институти и лаборатории и се показват на международни изложения и за повдигане патриотизма на руските граждани.





В крайна сметка и Северна Корея има огромна армия и многобройни оръжия, но болшинството севернокорейци живеят на границата на оцеляването. Далеч от желания стандарт са и руснаците. Затова е много спорно дали трябва една държава да бъде възхвалявана заради тоновете ракети и смъртоносни оръжия или заради технологиите, които се прилагат в гражданските производства. Компютри и роботи, например.

 

Много важен критерий за мощта на една страна е и нивото на корупция в нея. Защото именно корупцията разяжда устоите на гражданското общество и демотивира хората. Къде е Русия в това отношение? Достатъчно е да се спомене, че новоназначеният премиер Михаил Мишустин не е декларирал имоти за над милиард, а съпругата му печели по 4-6 млн долара годишно без дори да има регистрирана фирма… това ли е голямото руско превъзходство? По корупция и погазване върховенството на закона?





Йовчев знае тези неща и затова синът му завършва висшето си образование в „лошия“, а не в просперираща Русия. Бившият вътрешен министър може да има мотиви да пропагандира руските успехи и военно превъзходство, но нека поне не обижда аудиторията с елементарна пропагандна частушка "Русия ще схруска САЩ на закуска". Времената са други, хората са информирани и могат да си правят изводи. Експертите са да дават коректна дефиниция за нещата и да правят прогнози на база обективни данни. Дори Москва няма нужда от примитивна реклама. Трябва нещо по-убедително, но Йовчев и подобни на него явно не могат. Те така я разбират хибридната война: хвърлят се в атака, но отричат да има такава...

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 23260 |20.01.2020 Диагноза: Държавна хазартна зависимост . 16| 17590 |17.01.2020 Хазартът е държавен бизнес отдавна, но в полза на частни интереси . 8| 6670 |16.01.2020 Как СО лекува хроничния мръсен въздух с временни мерки? . 10| 28455 |15.01.2020 Иван Гешев не се въздържа и показа към кой кръг принадлежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads