Реклама / Ads
73| 17672 |18.02.2024 ГЛАСЪТ

В името на Путин: Часове след смъртта на Навални български медии избълваха отрова срещу него

.
Навални и Вова...
Кремълската пропаганда се активизира на max веднага след обявяването на смъртта на Алексей Навални. Започна се с цинични изявления на кремълски говорители, подети и допълнени  с ирония от пропутинските медии. Посланията стигнаха много бързо и до България.
 

***

 

Декември 1934 г. Сталин открива заседание на Политбюро на КПСС:

 

- Другари, сполетя на голямо нещастие. Враговете на скъпата ни Родина убиха пламенния патриот и революционер, дълбоко уважаваният от нас другаря Киров.

Недочуващият Калинин:

- Кого са убили?

Сталин раздразнено:

- Многоуважаемият Киров!

Калинин обаче отново:

- Кого са убили?

Сталин, видимо ядосан:

„Кого, кого“… Когото е трябвало, него са и убили.

 

(Руско народно твърчество)

 

***

 

16 февруари 2024 г. руският опозиционер Алексей Навални умира в затвор до Северния полярен кръг. Съобщението е на затворническата управа, цитирана от кремълските официози.

Новината за смъртта на Навални още не е обиколила света, когато у нас се появиха коментари, сякаш написани от путинските железобетанни пропагандатори Маргарита Симонян и Владимир Соловьов и спуснати на български подизпълнители.

 

Коментар, подписан от някой си Андрей Исмагамбетов изпъква със заглавие: „Реалността – в Русия Навални вече е забравен! В Европа също!“ В текста четем още: „…в Русия никой няма да излезе на протести, не защото ги е страх, а по причината, посочена по-горе - защото Навални е предаден на политическа забрава“.

Разбирате ли, ако Навални беше известен, руснаците щели да излязат, но защо да се хабят за неизвестен човек. Не че ги е страх, че ще бъдат арестувани, бити, осъдени и завлечени по лагери и затвори. Това дори не го помисляме, защото помним онази песен от соца: „Я такой другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек“.

 

Дали Навални е много или по-малко известен решават хората и историята. Миналата година филмът за него спечели „Оскар“ за документално кино. Според много хора това е върхът на известността.

 

Има и други факти. През 2010 г. се появи видео на екипа на Навални за тайния дворец на Владимир Путин на Черноморието. За 10 часа то е гледано от 18 млн души.

През 2021 г. бе показан двучасов филм по разкритията за въпросния таен дворец край курортния град Геленджик, който струва над 1,3 милиарда долара и той събра 130 милиона гледания в YouTube. Общо досега гледанията са над 890 милиона!

 

За нормалните хора по света и в Русия обаче е много по-важно това, което е направил Навални и на което е посветил живота си. Защото Навални живя, бори се и умря за свободата и за демокрацията в една страна, където за тези две думи гниеш в затвора, бягаш от родината или падаш от балкона, например. Путин може да е супер известен, но с кървавите конфликти, които разпали и войната срещу Украйна, военните престъпления, с хилядите отвлечени украинчета в Русия, с погрома на мирни градове и села, с 340-хилядите загинали руснаци в заграбените украински земи, с наложената диктатура в Русия и преследването на всички инакомислещи… Към известността му да прибавим и стотиците арестувани, защото се опитали да оставят цветя в памет на Навални. Известен чрез... най-големия си опонент.

 

Потърсих в Гугъл кой е въпросният Андрей Исмагамбетов, но не открих нищо. Потърсих и в руския Гугъл – пак нищо.


Но се натъкнах на негова статия от 17.09.2023 г., публикувана в друга българска медия, известна с бетонната си пропутинската позиция: „Русия надигра икономически Запада“.

Още същият ден в една-две руски медии (същите са публикували и текста за Навални…) въпросната статия е преведена със заглавие: "Россия обогнала (в превод „задмина“) Запад экономически". Към него е прибавено: „Коментарии болгар“. След описаните епични постижения на руската икономика, откривате под статията няколко възхваляващи Путин и Кремъл коментари. На случайни читатели, а не написани по поръчка, нали? Обобщението обаче е, че „така мислят българите“. Всичките българи? Дали?

 

Долнопробна, ченгеджийска пропаганда. (Следващия път ще публикувам сайтовете, които ползват „услугите“ на „експерта“ Андрей Исмагамбетов.)

 

Да видим обаче как точно Русия е „задминала Запада икономически“.

 

Според данни на Международния валутен фонд и Visual Capitalist 10-те страни с най-висок БВП са следните: 

 

САЩ: 25,035 трилиона долара.
Китай: 18,321 трилиона долара.
Япония: 4,301 трилиона долара.
Германия: 4,031 трилиона долара.
Индия: 3,469 трилиона долара.
Обединено кралство: 3,199 трилиона долара.
Франция: 2,778 трилиона долара.
Канада: 2,2 трилиона долара.
Русия: 2,113 трилиона долара.
Италия: 1,997 трилиона долара.

 

Колко пъти се нанася руският БВП в американския? А в китайския?

Канада е с 38 милиона население и е пред „великата“ руска икономика!

Три американски щата – Ню Йорк, Тексас и Калифорния имат по-голям БВП от цяла Русия!

 

Това е позор за Кремъл и Путин, но те се хвалят.

 

МВФ публикува и данните за БВП на глава от населението за 2023 г., което показва реално кои са най-богатите страни:

 

Люксембург: 146 260 долара на човек.
Сингапур: 140 280 долара на човек.
Ирландия: 139 840 долара на човек.
Катар: 123 040 долара на човек.
Макао: 92 410 долара на човек.
Швейцария: 87 520 долара на човек.
Норвегия: 82 500 долара на човек.
Обединени арабски емирства: 81 750 долара на човек.
Бруней: 79 410 долара на човек.
САЩ: 78 420 долара на човек.

 

В тази класация Русия е в девета глуха, въпреки, че е най-голямата държава по територия в света и притежава най-големите природни ресурси. Искате факти – това са фактите.

 

Само че за чугунените глави е важно какво е спуснал Кремъл под формата на „алтернативно мнение“ или „друга гледна точка“. Може да са лъжи, но са любимите им лъжи. Те са аргументите на чугуните срещу света, който се развива.

 

Путинистите не спират да задават втори ден въпроса: Защо му е на Владимир Владимирович да убива Навални, като победата на президентските избори след месец му е в кърпа вързана? А защо му е било на Сталин да избива над 40 милиона руски граждани (според Солженицин са около 60 милиона), като цялата власт е била в ръцете му? Но ги е затрил, за да треперят от страх останалите граждани. Феликс Дзержински, първият комисар на вътрешните работи е казвал: „Това, че не сте в затвора не е ваша заслуга, а наш пропуск“.

Стана ли ви ясно, защо Путин избива руснаци?

 

Вова Касапина си има любими учители.

 

Навални не застрашаваше изборът на Путин за пети президентски мандат (толкова е бил и Сталин), защото бе в далечен сибирски затвор. Но разкриваше от години жестокостта, корупцията и лицемерието на путиновия модел на управление. Такова нещо никой диктатор не прощава.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 13211 |16.02.2024 Позорът: Марионетки на Путин у нас доволни от смъртта на "предателя". Ще се появи ли убиецът на погребението на Навални? . 19| 14571 |15.02.2024 По примера на Бушета: Прокурорката Невена Зартова pentito ли ще става или ще спазва омертата? . 30| 19536 |14.02.2024 Ехо след Нотариуса: Първите цаци паднаха. Тайни записи паникьосват акулите . 29| 15051 |13.02.2024 Българската мечта: Мис Силикон forever! Плеймейтката Катрин - външен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads