Реклама / Ads
21| 11945 |02.03.2024 ГЛАСЪТ

За Ивайла Бакалова, Фалконе и мишките политици, ченгета и магистрати. Какво готви съдбата на прокурори?

.
Ивайла Бакалова и Веселин Денков Източник: БГНЕС
Горещ сицилиански съботен следобед. Когато обаче стрелките на часовника показаха 17:56, участъкът от магистралата, който свързва летище Пунта Раизи в Палермо с изхода за Капачи, се превръща в ад... Пет тона тротил унищожават сто метра асфалт и буквално изпепеляват бронираната кола, в която е Джовани Фалконе, италианският магистрат, превърнал се в символ на борбата срещу мафията. Датата е 23 май 1992 г.
 

19 юли, 57 дни по-късно. Магистратът Паоло Борселино, колега и приятел на Фалконе, който продължава делото на Джовани, отива при майка си, която живее на Via Mariano D'Amelio в Палермо. В 16:58 ч. мощна експлозия разтърсва въздуха, този път в самия център на града, при която загива още един борец срещу корупцията и организираната престъпност.

Двама магистрати, двама големи мъже, пожертвали живота си в служба на държавата и обществото.

 

***

България, 16 август 2023 г. – на Витоша е разстрелян показно Алексей Петров-Трактора. Човек със спорна биография, представян като антитерорист и бизнесмен, но в същото време свързван с рекет, побоища, изнудване и шантажиране, както и с опити да се впише в политиката и тайните служби.

 

1 юни 2023 г. Петьо Петров-Еврото е обявен за издирване от прокуратурата. Същият е бивш шеф на Столичното следствие, след което оглавява мрежа за изнудване, рекет, пране на пари и корупция с влияние в политическите среди, магистратите и МВР.

 

31 януари 2024 г, 19,30 часа, София. Убит е Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса. Екзекутиран е с изстрел в главата. Нотариуса също като Еврото е тартор на мафиотизирана мрежа за изнудване, присвояване на имоти, заплахи, „уреждане“ на арести или откупуване от прокуратурата.

 

***

29 февруари 2024 г. Временната комисия в парламента, която разследва групата на Нотариуса, изслушва Ивайла Бакалова и съпруга й Веселин Денков. Имената на двамата бяха свързани с името на Мартин Божанов след разследване на Антикорупционния фонд. Бакалова и Денков разказват шокиращи истории за начина, по който години наред са били притискани, рекетирани и изнудване да плащат, за да не им бъде съсипан бизнесът, а на Денков да бъдат повдигнати обвинения и да бъде вкаран в ареста. Изнесените факти разкриват ужасяващата картина на деградирали магистрати, свързани по мафиотски начин в структури за разчистване на сметки и печелене на огромни суми по незаконен начин.

И ето, че едно до друго от тези сюжети изплуват имената на Трактора, Еврото и Нотариуса. Редом и над тях  се появяват Сотир Цацаров, бивш главен прокурор, Иван Гешев, бивш главен прокурор, Борислав Сарафов, временен главен прокурор в момента и – Бойко Борисов. Става ясно също, че Денков е бил преследван и задържан най-вероятно и заради участието му в протестите през 2020 г. срещу Борисов и управлението на ГЕРБ.

 

***

Веднага Емануил Манев, бивш милиционер, днес верен депутат на Борисов, скача като ужилен и заявява, че това, което казват Бакалова и Денков е организирано и е политическа атака срещу лидера на ГЕРБ.

 

***

Повечето медии и коментатори предавайки информацията за разказаното от Ивайла Бакалова я описват като бивш модел.

Трактора е „бившата барета“.

Еврото е бившият следовател.

Тогава Манев не е ли редно да бъде наричан „бившият милиционер“?

Борисов – бившият пожарникар и сикаджия?

 

***

Иван Гешев, който вече е бивш главен прокурор бе отстранен от системата от магистрати, които само месец-два преди това излизаха в червени тоги да го защитават.

Същият е получил от един благоевградски кръжец три пъти наградата на името на Джовани Фалконе. Три пъти! Човек, който е освободен от ВСС от длъжността Обвинител №1 и обвинен от неговия заместник Сарафов, че е способен да го убие, се кичи с награда „Фалконе“. Възможно ли е такъв потрес другаде, освен в страната на победилата корупция?

 

***

Всяка лъжа и абсурд биват разобличавани рано или късно, защото дори, когато са в апогея си, вътре в тях се таят несправедливост и противоречие. Артур Шопенхауер.

 

***

Какво направи Бакалова. Не, не е нито Жана Д’арк, нито Навални. Но е по-смела от всички магистрати, политици и ченгета, които от години знаят, че техни колеги са забъркани в престъпни схеми, че конците се дърпат от най-високите етажи и че развихрилата се корупция ще срине един ден цялата държава. Знаят и мълчат. Наведени главици. Лицемерни усмивчици. Свити миши сърчица.

Бившият модел им показа как се прави, въпреки риска срещу нея да се изправят тъмни сили.  

 

***

На другия полюс е вътрешният министър Калин Стоянов. Той дори не смее да признае, че Нотариуса е бил информатор на службите. Защото това е страхотна тайна, от която зависи националната сигурност? Абсолютна тъпотия! Ако го е страх, че хората ще попитат: Такива мафиоти ли са ви тайните агенти? – може да се успокои. Българите вече не задават такъв въпрос, защото са се убедили, че именно подобни боклуци се ползват със закрилата на службите.

 

***

Чезаре Теранова, Роко Киничи, Пио ла Торе, Паоло Борселино, Ленин Маркузо, Джузепе Лумия, Кристофоро Джена, Джорджо Амбразоли, Гаетано Коста, Борис Джулиано, Емануеле Базиле, Леонардо Гуарнота, Джузепе Аяла, Нини Касара, Джовани Фалконе, Маркантонио Мотизи, Алфредо Морвило, Фернандо Контри, Джанкарло Казели, Антонино Мели… И още десетки като тях, посвещават живота си на войната с организираната престъпност и нейните покровители във властта. Повечето са мъртви.

Защо смъртта е първата спокойна нощ? Защото човек заспива без да сънува…“, пише журналиста Роберто Савиано в последната си книга "Куражът винаги е сам". И още: „Нещастна е страната, която има нужда от герои“.

 

Българската редичка: Никола Филчев, Сотир Цацаров, Иван Гешев, Петьо Петров-Еврото, Борислав Сарафов, Димитър Франтишек Петров, Емил Петров, Невена Зартова (още куп „джуконди“)…

 

Иван Гешев: „Аз съм инструмент в ръцете на Господ“.

 

Бойко Борисов в телефонен разговор: "...И накрая Гешев вика: "Абе, аз обичам да се пра'им на луд, ама вие, г-н премиер, май са праи'те много успешно. Не, бе, викам, брат, прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен."

 

Сравнявайте, ако имате сили.

 

***

Куентин Тарантино е казал: "Хората си мислят, че съдбата е това, което очакват да им се случи. Грешат. Съдбата е това, което не искат да им се случи".

 

Дали споменатите херои ще схванат тази мисъл? Не е важно. Знайте, и те да знаят: не искат, но ще им се случи…

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9658 |01.03.2024 Манол Глишев: Приднестровието поиска помощ от Русия срещу Молдова . 20| 14415 |29.02.2024 Когато министър Калин заяви, че няма данни Сарафов да е замесен с Нотариуса, трябва да му се каже: Лъжеш! . 28| 9154 |27.02.2024 Диагноза дебилизъм: ГДБОП под знака на „Червения пират“, Еврото и Нотариуса. Да идва Джак Спароу . 3| 16609 |24.02.2024 „Грандиозните руски победи: Радуйся русский народ, царю Путину слава!“. Украинците - новите спартанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads