Реклама / Ads
68| 17055 |24.02.2015 ГЛАСЪТ

Как се подава оставка в среда от зависими въздухари

.
Ген. Стоян Тонев Източник: Булфото
Няма да навлизам в дебрите на скандала с ген. Стоян Тонев. Това е работа на компетентните органи. Но този скандал има и друга страна, която не бива да бъде подминавана, защото е важна.
 
Професорът, който управлява 12 години най-голямото медицинско заведение в страната - Военно-медицинска академия (ВМА) направи много то да се прочуе у нас и извън страната. С всички условности. Всеки, който е бил във ВМА (независимо по какъв повод) знае за какво говоря. Разбира се има полярни мнения, както и различни гледни точки.  

Броени дни след избухването на скандала покрай извършените проверки и ревизии във ВМА и замесването на Тонев - той подаде оставка като председател на Здравната комисия в парламента и като депутат. Такова решение не се взима лесно. Но генералът е стигнал до него и го изпълни. Не мина в нелегалност както Христо Бисеров, например.

 

Обратно, изправи се пред микрофоните и се опита да обясни ситуацията. Доколко е бил убедителен - всеки ще прецени. Фактът, че го направи е знак на уважение към общественото мнение.

 

Колко участници в политиката и управлението у нас са способни на подобно нещо?

Може би единствен Бойко Борисов, който подаде оставка след февруарските бунтове през 2013 г. За друг не се сещам. Виж обратните примери са десетки, че и стотици.

 

Повече от година главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев показват, че постовете, които заемат не са им по мярка. Резултатите от работата им са лоши - критерий са образуваните дела, повдигнатите обвинения, започналите съдебни процеси и произнесените присъди. Такива няма. В списъка с "несполуки" са операцията в Лясковец, стълкновенията около Народното събрание, пращането на жанармеристи по селата, арестите на "заподозрени" в "убийството" на Делян Пеевски, нахлуванията в офиси на фирми, свързвани с Цветан Василев и пр. Колкото до ДАНС - само проспиването на бруталната атака срещу КТБ и скандала с разработката "Червеи" са достатъчни не просто за оставка, но и за мащабно прокурорско разследване. Тези хора обаче са се запънали като магаре на мост и упорито отказват да си тръгнат. Кураж за подобно нахалство им дава и покровителственото отношение на премиера.

 

А спомняте ли си какви бъркотии сътвори управителян на БНБ Иван Искров? Под неговото "мъдро" ръководство банковият сектор преживя сътресения, каквито не е имало от 1997 г. насам. Експерти, вложители, политици и кой ли още не му искаха оставката месеци наред, но вместо това през лятото Искров натовари семейството си и замина на почивка в Турция.

 

А какво да кажем за прокурорите, които сътвориха гафовете с обвиненията на "тримата убийци на Пеевски"? Съдът пусна по живо по здраво задържаните поради липса на каквито й да било доказателства. А колегите им, които раздуваха месеци наред балона "Костинбродска афера" докато не се спука? А прокурорът, който забравил да внесе обвинението срещу Петър Драшков, ексшеф на Дипломатическия корпус към Външно министерство в законовия срок по аферата "Златното пате"? Да сте чули някой от тези хора да е подал оставка? Трябваше преди месец Върховният съд да уличи публично в измама шефа на Столичното следствие Петьо Петров - Петьо Еврото, за да се сети главният прокурор Сотир Цацаров да го отстрани. А се знаеше отдавна, че работата около този чевок не е читава.

 

Стигаме и до одиозния Делян Пеевски. Стотици хиляди българи излязоха по улиците, за да го принудят да се откаже от поста шеф на ДАНС. Цяла година след това обаче депутатът от ДПС бе сърдит на "тълпата" и не стъпи в парламента, където уж е работното му място. Не подаде и оставка. Днес отново е в Народното събрание, на първия ред. След всички изнесени данни за участието му във фирми и бизнес за стотици милиони, след очевидната му водеща роля в разгрома на КТБ и замесването му в поредица от скандали.

 

Списъкът е дълъг. Тези хора разчитат на пословичната българска търпеливост. И са прави - никой не ги закача, нито подсеща по подходящия начин, на който не могат да откажат...

 

Затова е толкова важен примерът на ген. Тонев. Той се оказа от рядката порода люде с чувство за отговорност и прие последствията от замесването на името му в скандал. 

Неподаващите оставка се подсмихват на решението на Тонев. За тях той е наивник и глупак. Имат си и аргументи: помогнал е на хора от всички политически сили и би могъл да разчита на тяхната подкрепа. Те биха постъпили точно така. Щяха да я изтръгнат, ако трябваше, тази покрепа. Чрез пазарлъци, шантажи, лъжи, манипулации и извъртания. И през ум не би им минало, че на тоя свят има ценности, по-скъпи от властта.

 

Да си интелигентен, означава да цениш доверието и когато то се е пропукало... да направиш вярната крачка. Не е за всяка уста лъжица. Китайците казват: "Най-трудно е да откриеш границата, която не трябва да се преминава".

 

Оставка може да подаде свободен човек. Зависимите въздухари няма как да знаят това.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 12754 |22.02.2015 Румънският почин е последният ни шанс . 258| 22387 |21.02.2015 16-те милиарда заем са нахална измама . 18| 11152 |20.02.2015 По повод дълга и политическия ажиотаж около него . 153| 15936 |18.02.2015 Русия, геополитическата яма и ибрикчиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads