Реклама / Ads
18| 18031 |08.04.2019 ГЛАСЪТ

Като начало: оставки до дупка и разпускане на антикорупционния орган!

.
Картата на Франк Серпико
Антикорупционният мастодонт КПКОНПИ да се разформирова. Неговият сегашен шеф-отпускар Пламен Георгиев да бъде освободен веднага от парламента. Също и заместникът му Антон Славчев, с когото се оказаха в окото на бурята „Апартаментгейт“.
 

Не може да се говори за борба с корупцията, когато сред главно действащите лица са хора, върху които витае съмнение за участие в корупция. Съмненията са предостатъчен аргумент, а доказателства ще продължат да се събират. Но не и от прокурори като Иван Гешев и Борислав Сарафов, които също попаднаха под сянката на съмнения по линия на имотни придобивки.

 

България е затънала в корупция. Няма ззначение дали политиците признават това. Гражданите са подложени на всекидневен корупционен натиск и дори са принуждавани да участват в корупционни практики. Като се почне от най-мижавия чиновник, който те разкарва за два подписа часове или дни наред, и се стигне до обществени поръчки за стотици милиони и милиарди.

 

Да се започне с КПКОНПИ, където радикалните промени са повече от наложителни. Подобни крайни мерки са прилагани вече.

 

През 70-те години Нюйоркската полиция е почти обезлюдена заради разкрития на полицая Франк Серпико. Тогава правителствената комисия „Кнап“ разследва корупцията в редовете на полицията и стига до извода, че трябва да бъде разформирована по-голямата част от личния състав. Само за няколко дни в участъците се вкарват млади ченгета и току що завършили випускници на полицейската академия. Отстранени са и прокурори, забъркани в корупционния скандал. В Конгреса се провеждат бурни дебати, но решението за драконовски мерки са приети в крайна сметка единодушно.

 

Във Великобритания още от 1889 година действа Закон  за борба с корупцията в държавните органи. През 1906 година е приет и Закон за предотвратяване на корупцията, който регламентира  контрола и проверките на лица от висшия ешалон на властта, както и в органите, които се борят срещу престъпността и корупцията. Много важен е и Законът за разкриване на действия на държавните чиновници, представляващи особена важност за обществото, приет през 1998 година. През 2002 година се приема и специален Закон за доходите, получени по незаконен начин. Политик, позволил си дори само едно ползване на такси с пари на данъкоплатеца – излита моментално от всички постове.

 

Да не забравяме, че България е подписала Конвенцията на ООН за борба с корупцията от 2003 година. Примерите са много. Обещанията и клетвите от наши политици – също. Резултатът – нула.  

 

Членовете на новото ръководство на новата структура, която не трябва да носи компрометираното име КПКОНПИ, да се номинират публично при участието на неправителствени организации, граждански сдружения и изтъкнати български юристи и общественици. Цялата процедура трява да е абсолютно прозрачна.

Новата комисия трябва да бъде с гарантирана независимост. Всички, заемащи възлови постове в нея, да подписват декларация за лоялност към обществото и закона, както и ограничителен списък от места, които не трябва да посещават и длъжностни лица, с които не трябва да се срещат в неформална обстановка. За контакти с лица, свързани с организираната престъпност, да не говорим.

 

Комисията да се отчита периодично за свършената работа и за изразходените средства. Всички големи служби по света като МИ-6, МИ-5 във Великобритания, ФСБ в Русия, ФБР и ЦРУ в САЩ и други страни го правят. Преминават и тестове за лоялност, което не ги обижда. Подборът на кадри е изключително строг.

 

Не може да продължава мандата на сегашното ръководство на КПКОНПИ при положение, че председателят е герой в имотен скандал, а заместникът му е обвиняван от колеги в ДАНС, че пишел доноси, а кариерата му е повлияна от бившия главен секретар на МВР Станислав Лазаров, считан за човек на кръга около Делян Пеевски.  

 

Двамата – Пламен Георгиев и Антон Славчев дори не присъстваха на КСНС при президента, което е куриоз с най-лош знак.

Всъщност Пламен Георгиев има нелош шанс да изчисти поне част от петното, което лепна на държавата. Трябва му само малко смелост, за да проговори за зависимостите и задкулисните връзки, които контролират корупцията и борбата с нея. Ще се превърне в българския Серпико. И аз не вярвам...

 

Новият председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова казала, че трябва да се анализира дейността на КПКОНПИ. Сериозно? А не я ли анализирахте преди година? Тогава твърдяхте, че за нула време корупцията по високите етажи ще бъде размазана като въшка. Не стана, но пък се напазаруваха цели етажи... КПКОНПИ всъщност свърши добра "работа" - "изпра" скандалите с министър Владислав Горанов и депутата Делян Пеевски, например. 

 

Ситуацията в момента е абсурдна и от факта, че участниците в Консултативния съвет по национална сигурност  дори не излязоха с обща позиция/декларация по отношение на корупцията. Явно политическият елит е достигнал нивото на тотален разпад, антидържавност и неглижиране на обществения интерес и законите.

 

Остава един път – гражданите да вземат нещата в свои ръце.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 29790 |30.03.2019 Нашмъркан или с интелектуален недокомплект е той? Наглостта като религия . 9| 18851 |20.03.2019 1 . 28| 18720 |14.03.2019 Черноморска криза като Карибската от 1962 г. или защо бе Медведев в София . 42| 19540 |11.02.2019 Прикривани ли са руските агенти на ГРУ в България, докато отравяли с Новичок?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads