Реклама / Ads
67| 21737 |20.05.2013 ГЛАСЪТ

Китовете на България

.
След изборите Иван Костов ми каза: „Не е толкова фатално, че лодката на ДСБ е в опасност, страшното е, че корабът България потъва...”. Нещо подобно изричат и останалите политици, които твърдят, че сме „на ръба на пропастта”, че падаме „свободно” и „положението е трагично”.
 
Колумбовци. Това, че сме зле го знаем от десетилетия. Носталгията по соца върши работа единствено на по-възрастните, каоито бъркат първата любов и първия секс с колективизацията и заводските банкети. Никой дори не споменава миграцията на селото към града и заменянето на къщата и градината с панелка. България започва да умира в мига, в който на село останаха само стари хора и цигани.

Но това е друга тема.

Въпросът днес е как да оцелеем след яловите години на преход и връхлетялата ни криза.

Засега е ясно само, че ще има период на реванш. БСП не може да прости на доскорошните управляващи, че развенчаха мита за коалиционно управление и вадиха кирливи ризи на кабинета „Станишев”. Е, сега ще се извадят „кирливи ризи” на кабинета „Борисов”. Такива е имало и ще има във всяко управление. Не защото участниците в управленията са корумпирани по презумпция, а защото няма ефективна правораздавателна система, а оттам и върховенство на закона. Ако имаше, Мирослав Найденов нямаше да стане земеделски министър, защото щеше да клиент на прокуратурата още като шеф на „Екоравновесие” и герой в аферата с вноса на онова отровно ирландско месо.

Нямаше и Емил Димитров - Емо Ротманса да се прави на жертва, защото щяха да се проверяват заменки и скандали за имоти и контрабанда, свързвани с неговото име. 

 

Ако имаше върховенство на закона и ексминистрите Емилия Масларова и Асен Гагаузов нямаше да се разхождат ни лук яли ни лук мирисали из коридорите на Народното събрание.

 

И Алексей Петров да обикаля медиите и държавата като браунова частица и да определя кой да бъде арестуван, кой да влезе в затвора и как щял да се върне да работи в ДАНС. В същата агенция, която превърна през 2008 – 2009 в кръстоска между Гестапо и бериевското КГБ.

 

ДПС ще си връщат на Бойко Борисов за думите му, че Ахмед Доган го бил „поръчал”. Тъкмо Лютви Местан бе „сбъркал” и бе отишъл при Борисов вместо при президента една сутрин, бяха пили кафе и разменили няколко лафа – и нещата се обърнаха. 

 

Обиден е и Волен Сидеров. Година и половина той подкрепяше ГЕРБ и правителството, но след това теренът се разкаля. Депутати на Атака напуснаха парламентарната група и изневериха на своя водач. Сидеров заподозря дългата ръка на Борисов. А Волен е честолюбив.

 

Така ГЕРБ се оказа сама срещу всички, макар по-вярно да е чужд сред свои. Защото партиите ни до една са с един произход – знаете го.   

 

Писал съм и друг път, но ще повторя, че според мен ГЕРБ допусна голяма грешка като не написа Бяла книга (в ЕС такива се публикуват от 1993 година насам) за предишното управление. В нея трябваше да влязат свършените и несвършените работи, както и отговорните за грешките и извършилите престъпления. Без такава книга проблемите не се превърнаха в публичен дебат, а грешките не бяха систематизирани, а поднасяне на парче, според случая. Обществото не получи информацията, която му се полага и не се изгради обществено мнение за управлението на тройната коалиция.

 

А нещата не са толкова сложни. Държавата е в лошо състояние, хората нямат доверие в институциите, от което бъдещето изглежда мрачно.

Омръзна ми да слушам и да чета за предизборната кампания. Тя наистина бе отвратителна, но е време да продължив напред.

Да оставим прокуратурата да си свърши работата и да каже експертното си мнение по всички скандали: с подслушването, изтичането на записи, незаконното записване, 350 000-те бюлетини в Костинброд, купуване на гласове и пр. Който е мамил – да си плати. Който е бил набеден – да си изчисти името.

 

Политиците от своя страна да спрат да ни заливат с програми и обещания. Ловът, т.е. изборите, свършиха – време е за работа.  

Ще отида още по-далеч и ще препоръчам на политическите партии да избягват думичката „никога”. Никога с тези, никога с онези, никога няма да правим това или онова. Моля ви, нещо сте се объркали. Никой не ви е избрал заради вас самите, защото сте много хубави и готини, а за да свършите едни важни и задължителни неща. За това бяха протестите, за това и много българи ви намразиха – заради пазарлъците и публичните скандали, които сочат, че ползвате властта за лични, а не за национални и обществени интереси. Разберете го най-сетне.

След Първата и Втората световна война страни, които са дали милиони жертви в окопите на военната касапница, сядат на една маса да преговарят. Точно в такива критични моменти се ражда и идеята за ООН и европейското обединение, прераснала по-късно в Европейски съюз. Ако в Брюксел бяха се водили от българската политическа логика, никога нямаше да станем член на европейското семейство, защото 45 години сме били отвъд „желязната завеса” и в прегръдката на болшевизма. Но Европа загърби миналото и ни протегна ръка. Разбира се не всичко се случва, както сме си го представяли, но поначало българите все искаме мечтаното да стане реалност от самосебе си. А такъв филм няма.

 

Свидетели сме на продължаващи остри нападки от страна на БСП, ДПС и Атака към ГЕРБ и контраатаки от ГЕРБ към тях. Борисов и партията му искат касиране на изборите. Щом законът го позволява – да го направят. Конституционният съд ще каже. Няма защо обаче обществото да бъде въвличано в подобна дискусия. Не е лошо и медиите да спрат известно време да канят политолози и социолози по тези въпроси. Нека говорят за начините да спасим кораба си от потъване. Ако не искат – да си стоят в хладните офиси и голф игрища, и без това са омръзнали на доста хора.

 

Не е толкова важен и въпросът дали Цветан Цветанов ще се окаже с повдигнато обвинение. Важното е МВР да работи на пълни обороти. Службите също. Защото в момента не е така и мафията всяка вечер вдига тостове за създалия се безпорядък. Професионалистите не знаят дали ще има политическа чистка, демотивират се и чакат накъде ще духне вятъра. На това трябва да се сложи край. МВР, прокуратурата, следствието, съответнте служби и съдът имат една единствена цел: да установят върховенство на закона. И равенство пред него. Не е нормално осъдени на доживот по „Килърите” да внушават, че ще излязат на свобода след смяната на властта. Това е абсурд! Както е абсурд мълчанието около икономическите престъпления на „Октопода”, чието дело продължава да се върти около едни и същи неща, а някои от обвиняемите вече участваха в две предизборни кампании... Какво става с папките за тези престъпления?! Пълен абсурд е също считаният за двигател на „Октопода” - Алексей Петров да даво оценки за магистрати, включително и за главния прокурор. Тези дни той похвали Сотир Цацаров доста щедро, но какво ще стане, ако след някой ден нещо не му харесва и го скастри за професионалните му качества, да речем? Даваме ли си сметка за какво извращение на ценностите става въпрос?

Някои медии пък си позволяват целенасочено и последователно да манипулират своите читатели за текущи разследвания и съдебни процеси. Внушават се неверни неща, набеждават се служители на МВР и магистрати за неизвършени грехове. Такъв е случаят по делото „Гранити” във Варна. Също и злоупотребите около случая със самоубилия се Чочо в Перник. Да, самоубил се е и лабораторните анализи и експертизи доказват това чрез натривките и барутните частици по ръцете и белезниците ме. Стига спекулации! Оставете хората да работят.

 

Всъщност има няколко основни неща, по които нито една партия у нас не се разминава с останалите. Става дума за:

 

1. Повишаване жизнения стандарт на всички българи. Как да бъде съживена икономиката, нови работни места, инвестиции.

 

2. Реформите в здравеопазването. Започнатото да продължи, лошото да се отстрани, доброто да се развие.

 

3. Усъвършенстване на образователната система. Всички циганчета да влязат в училище. На 18 години учениците да излизат с компютърна грамотност и английски език. Да се научат да разчитат на себе си, а не на родителите.

 

4. Борба с престъпността. Непрекъснат натиск върху мафията и ограничаване до минмум на битовата престъпност. Реформи в МВР: по-малко хора, но по-ефективни, повече техника, по-големи заплати, по-високи изисквания. Реформи и в магистратурата. Ясни правила, прозрачност и крайни резултати. Чувството за справедливост трябва да се върне.

 

5. Задължителна операция „чисти ръце” навсякъде, където корупцията е избуяла като метастази. Митници, магистратура, министерства, агенции, фондове и пр.

 

Коя партия е против тези пет "кита" на българското спасение?

 

Не е нормално всички партии да заявяват колко ратуват за народа, а да действат според в полза на частни или партийни интереси. Нагледахме се на това. Баста.

 

Това искат повечето българи. Не са нужни лозунги, петилетни планове и див реваншизъм. В цялата ни история сме страдали най-много от емоции и егото на този или онзи народен и партиен водач. Повече разум и повече интелигентност няма да ни навредят. И да уважаваме мнението на другия. Стига междуличностни и междупартийни крамоли.  

Дадо Вазов го е казал много простичко: „Идеалът на земното щастие е в труда, в здравето и в природата”.

Това е.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 35355 |11.04.2013 България – голямото ограбване . 119| 56487 |28.01.2013 Московската агентура, която предаде България на болшевишките орки . 123| 63765 |06.01.2013 Московската агентура в България – от векове за векове . 29| 41106 |01.11.2012 Ураган „Санди”, добре дошъл в България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads