Реклама / Ads
8| 15280 |09.07.2018 ГЛАСЪТ

Когато китайците минаха с 1200 км в час през България

.
В очакване на влака Лондон - Шанхай...
В Плевен и Троян казват: Ловчалия на снимка да го видиш – шамар да му удариш. Откъде идва тази регионална закачка не е ясно. Някои я обясняват с предателството на Апостола, но сигурно има и друго. Когато човек гледа и слуша министър Николай Нанков (да прощават ловчалии) намира явни доводи за заядливата шега.
 

Лукавите очички, фалшивата усмивчица, мишите движения пред баш Котарака…

 

Антиподът на истината Нанков се перчи след срещата си с представители на китайския бизнес и държава: Ще реализираме заедно тунел под връх Шипка, автомагистрала „Черно море“, автомагистрала „Русе – Велико Търново“, автомагистрала „Хемус“, скоростния път „Видин – Ботевград“ и др.

 

Бре, бре… - викат си сънените българи, - толкоз неща и братушките не са ни обещавали покрай някой конгрес… Организаторите на русофилското водкопитие и сълзолитие по Сталин край яз. Копринка, се чудят дали да не обявят ден на китайската кухня край някоя партизанска землянка, където дядото на Лиляна Павлова е лъскал Манлихерата за стрелба по фашизма… Шутка, разбира се.

 

И Борисов залива камерите и микрофоните с шербет за водопад от китайски инвестиции. Много патос и аплаузи, а всъщност става дума за рамкови споразумения за намерения. Което е нищо повече от потвърждение, че китайците са били в София и са се срещнали с домакините. Ще кажете: Хайде стига скептицизъм. Не, реализъм е.

България е на последно място по стокообмен с Китай от всички страни в ЕС. Сърбия има подписани 24 конкретни договора, част от които вече се реализират: строителство на пътища, мостове, тунели, в селското стопанство и пр. Полша, Унгария, Гърция, Турция, Чехия, Словакия, Хърватска – вече са далече напред.

 

Борисов и Нанков, освен че послъгват яко, прикриват някои факти. А те са, че още през 2013 г. китайски крупни инвеститори идваха в България и се опитваха да правим заедно бизнес. Нула внимание от правителството и Борисов. Една-две формални срещи с министри след тягостни уговорки. Почти 6 години по-късно Борисов се прави на Марко Поло и открива Китай. Всъщност виновният за изгубеното време и милиарди е именно той. Срещата в София е седма поред. Защо на предишните не сме направили нищо? Да не забравим, Борисов се опита да продава киселото мляко на Пеевски в Поднебесната империя. Не стана. Сега се опитва да продаде част от българския тютюн (Пеевски е замесен и в тютюна) на китайците. Ако отговаря на критериите за качествоу обаче. Миналата година в Будапеща пак Борисов заяви, че ще изнасяме фураж за Китай. 12 месеца по-късно още не сме почнали да товарим корабите…

Великите ни съчинения, които бият по размер дори Великата китайска стена, не спират дотук.

Соломон Паси „роди“ идеята за нов Ориент експрес! Той щял да се движи с 1200 км/ч, ще тръгва от Лондон, ще минава през София и ще паркира в Шанхай. Влакът ще е по технологията на милиардера Илон Мъск, който реши да пусне такъв между Ню Йорк и Вашингтон. Според Паси композицията ще изминава разстоянието за 15 часа и тук ще пристигат вълни от хиляди туристи. България нямало да дава пари, защото китайският премиер Ли Къцян щял да звънне на Мъск и да се разберат. Ние скромно ще контролираме нещата от София. Разбира се, начело с Лиляна Павлова, а Паси вероятно ще е някакъв дублиращ персонаж… Сега ви стана ясно, защо споменах дядото на Павлова по-горе.

Не е ясно само, как ще се справим с циганите, които обичат да замерят влакове с камъни. Очевидно по въпроса тежката дума ще има вътрешният министър…

 

Борисов в свой стил разцелува, намачка и накрая сграбчи през кръста премиера Ли Къцян. Обяви, че ще го назначи за рекламен агент на България, заощто се възхитил на златното тракийско съкровище. Поинтересувал се дори от технологията, по която е обработено златото. И Борисов реши, че сме смаяли госта, обявен за най-влиятелна личност на 2017 г. Споменаха се Орфей и Спартак, както и гръцката митология, която наполовина била… българска. Ебаси фалшивата новина, явно произведено в памет на Божидар Димитров… Дано гърците не са я чули.

 

Налага се да припомним някои неща.

 

Според културата Яншао първите опити за създаване на китайска държава са още през 5000 – 3000 г. преди Христа. По това време те са предпочитали нефрита пред златото. През XVII-XI пр.Хр., в епохата Шан/Ин, се изработват истински шедьоври от злато. Техниката процъвтява в периода Хан.

 

Премиерът Ли Къцян и съпругата му Чън Хон направиха силно впечатление с излъчването на благородство и одухотвореност, а маниерите бяха фини и премерени. Не е случайно. Още през XIV – XI пр.Хр. в периода Шан, деца и младежи са обучавани в дипломатически умения в продължение на години.

 

Не става въпрос да се прекланяме или комплексираме от дългата и сложна китайска история, а да не се излагаме. Имаме история, с която можем да се гордеем.

Глуповато е обаче да твърдим, че китайците примирали по розовото ни масло. Истината е, че кпуват от него за да смесват и подобряват тяхното. Защото от години отглеждат маслодайна роза, но качеството е по-ниско. Това не пречи да ни изтласкват от международния пазар с по-ниски цени.

Мит е също, че в Китай имало много излишни милиарди, които Пекин искал да инвестира в Европа чрез България. Най-големи са китайските инвестиции във Великобритания – около 20 млрд долара, и в Германия – малко над 15 млрд. Най-нищожни са в България, почти символични. Което не пречи някои медии (предимно пеевските) да изпадат в див възторг: Китай ще строи „умен град“ до София. Умен… Значи столицата ни е глупав град?

 

Имаме своите шансове, но ако играем открито и честно. Без нахални намеци за комисионни. Ако китайците наистина не понасят нещо, това е корупцията, най-вече в държавните институции. Корумпираните там ги разстрелват на стадионите. Ако тук се прилагаха техните закони, доста институции щяха да опустеят…

 

Конфуций е казал: Думите трябва да са верни, а действията – решителни. Коя част спазват нашите политици? Няма ли някога нашите управници да проумеят тази простичка, но толкова важна истина?

 

Борисов и слугинажът край него са го ударили на див популизъм, само и само да доят властта още малко. Затова използват посещението на китайския премиер Къцян за пропагандна кампания. Борисов ни подава поредната въдица, а министърът-пуклисар Нанков тича подире му с кепчето – да хванат шараните…

 

Шарани, радвайте се и махайте край релсите на свръхзвуковия влак.  

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 21447 |03.03.2018 3 март или когато ни освобождаваха чехите . 23| 25850 |13.12.2017 Когато на ограничени хора е дадена неограничена власт… . 18| 24485 |26.10.2017 Когато свинщините стават закон – на ход е Ветеринарят! . 9| 9659 |20.12.2015 Демокрация е, когато корумпираните обвинители са обвиняеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads