Реклама / Ads
136| 38793 |15.05.2013 ГЛАСЪТ

Кукишът на Цацаров – факти и съмнения

.
Това е само илюстрация...
Прокуратурата е поднебесна империя. Звучи мегаломански, но е факт, макар да става дума за български марки и мащаби. Досега медии и политически формации си напрягаха мозъка: чий е главният прокурор Сотир Цацаров.
 

По чия свирка играе? В сряда той отговори: Цацаров е на Цацаров. Каза го ясно и категорично. Пресконференцията на прокуратурата беше конструирана от него самия и обслужи целта, която си беше поставил. Ако някой го е подценявал до този момент, оттук нататък ще трябва да корегира мнението си.

Цацаров заяви, че не е човек на ГЕРБ, Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Тази теза обикаляше публичнто пространство по време на изборите за главен прокурор. В онзи период социалистите Мая Манолова, Сергей Станишев, Михаил Миков и други от опозицията настървено проповядваха, че с държавното обвинение е свършено, защото управляващите си назначавали главен прокурор. Огън и жупел се изливаше като Ниагарски водопад.

 

Опитите на една друга теза да пробие в медиите бяха силно ограничени. А тя гласеше, че всъщност Цацаров е човек на кръга около пловдивския олигарх Георги Гергов, който хем е бос на БСП в града на Альоша (комунистите предпочитат това определение), хем ръководи и масонската ложа „Слънце Ориент”. Бизнес, политика и масонство – три в едно. Силна комбинация, кояуто логично би могла да влияе на всеки магистрат, пък бил той и Цацаров. Всичко това обаче остана в графата „слухове”.

 

Когато се разгоряха скандалите около печатницата в Костинброд обаче, паметливи наблюдатели припомниха връзката с Гергов, БСП и „Слънце Ориент”. Припомниха се и някои източвания на ДДС в особено големи размери под тепетата, които все оставят в сянка.

 

От поведението на Цацаров по време на пресконференцията се налага очевиден извод: всеки който си мисли, че ще го употреби или ще му дърпа конците, бърка. Не е лошо БСП и Гергов да си запишат това в „синята тетрадка” (Ленин си е водил в такава важни записки). При първа възможност, случай или ситуация – Цацаров ще им покаже кукиш. Ако не вярват – да пробват. Всъщност, има достатъчно сигнали в прокуратурата, които засягат пряко БСП и сигурно скоро ще разберат за какво иде реч. Ако пък те се окажат прави, тогава ще призная, че съм бил заблуден тотално от актьорските качества на главния прокурор.

 

Цацаров съобщи също така, че хора от ДПС са участвали в купуване на гласове в предизборната кампания. Това разби друг един мит: че е „легнал” на Лютви Местан и прикрива нарушения на Движението за права и свободи. Имаше подобни индикации в дните преди 12 май. И все още ги има...

 

Стана ясно още нещо: Цацаров дава сигнали към Брюксел, че е техният човек. Това всъщност бе най-важното му послание по време на срещата с медиите. Самите медии вече не са дразнителят, с който той ще се съобразява. Достатъчно ясно това бе подсказано с признанието, че една журналистка му е звъняла в 11,30 часа вечерта, заради писмото на „достойните проксурори”, а той по това време кротко спял. Медиите вече не са този фактор за прокуратурата, който може би са били в други времена. Това каза Цацаров за тези, които разбират от комарево свирене. Важен е Брюксел и той е решен да го спечели на своя страна. Как – предстои да узнаем.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров

 

Цацаров даде и друг знак: няма да се церемони със службите. В градината на ДАНС той прехвърли доста неприятни внушения. Едното е, че оттам е изтекла информация за акцията в печатницата в Костинброд. ДАНС засега мълчи. ДАНС има много стари грехове и не е ясно дали ще събере кураж да проговори.

 

Цацаров каза също, че се познава с много известни хора и политиченски лидери в държавата, но това нищо не означава. Каза го уж пред медиите, но всъщност посланието бе насочена към баровците от елита. Познаваме се, но не разчитайте на мен. От което става от ясно по-ясно, че главният прокурор ще работи за себе си. Дано това означава и за обществото. Звучи добре, стига този модел на поведение да зарази и останалите прокурори, а не само техния вожд. Любопитен съм да видя как се случва това. Защото не е тайна, че някои висши магистрати отдавна са оплетени в схеми и далавери и единствено партийни „чадъри” и връзки ги крепят на високите им постове.

 

Освен с политическите страсти и закононарушения от страна партийни активисти, Цацаров ще трябва да докаже, че има същата стръв и желание да нищи тежката организирана престъпност. Да издирва и къса връзките между политически кръгове, олигарси и откровени мафиоти. 

 

Тежка задача, пред която случката с бюлетините, ще му се стори Малка нощна музика... На него разчита и народното недоволство срещу монополистите. Чакат го онези зони на здрача в енергетиката, заради които си отиде един зам.-главен прокурор. Не са приключили и знакови дела, някои от обвиняемите по които се изживяват като политически жертви и наследници на Кашпировски. Обикалят медиите и ръсят дивотии, които мърсят публичното пространство. Ще има ли реакция на това безобразие?

 

След пресконференцията в сряда, която засега е само знаменателна с претенции за историческа, си задавам един въпрос: Дали Сотир Цацаров не се изживява като българския Джовани Фалконе? Не би било лошо, ако е така, но трябва да знае, че: първо, още е доста рано и второ – трябва да е готов да срещне адския взрив някъде по пътя към справедливостта. Ако тя е неговата цел...

 

Голям залък лапни, голяма дума не казвай, гласи една поговорка.

За близо 70 години българите са се нагледали на фалшиво правосъдие, липса на справедливост и възмездие. Станали са недоверчиви и с право. Зад всеки жест, акция или пресконференция съзират нещо скрито, недоизказано и опит за манипулация. В 90 на сто от случаите се оказват прави. У нас и децата знаят, че който е богат - е невинен. Казано по друг начин, законът важи за едни, а за други – не.

 

Доказателство за обратното все още няма. От намеренията до резултатите пътят е дълъг. С лупа ще следим стъпките на Цацаров и неговите подчинени.  Ще бъде много жалко, ако се окажем измамени. Но и техният живот ще се стъжни, да знаят.

 

Иначе показаното с разпечатването на някакви бюлетини може да е било интересно, но повече е проява на лош вкус. Не са нужни подобни демонстрации, за да спечелиш доверие. Кучето е заровено в доказателствата и резултатите. Там ще го търсим.   

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 131| 24750 |13.05.2013 Накъде да тръгнем и кой ще е водачът . 111| 26015 |10.05.2013 Не предавайте децата на 12 май! . 273| 30843 |07.05.2013 Справедливостта изисква СДС и ДСБ да останат извън парламента . 39| 25863 |01.05.2013 Как победи справедливостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads