Реклама / Ads
32| 49300 |20.08.2012 ГЛАСЪТ

Лято в България: „катастрофа” или „вундершойн”?

.
Sonnenstrand Meer Frau-така рекламират преди сезона българското Черноморие в Германия (русалка от Слънчев бряг)
Германски вестник определи курортите ни като катастрофа. И това на фона на собствените им туристи, някои от които идват за n-ти път, а тия, дето са сефтосали, смятат да повтарят. И не спират да казват, че им е било „Вундершойн!”.
 

Поредна статия, оплюваща българските курорти, се появи в иначе авторитетния германски вестник „Зюддойче цайтунг”. Тя е озаглавена „В българските курорти масово се перат пари”. Не твърдим, че това е генерална грешка, авторите не са открили Америка с подобна констатация, но едва ли пък точно такъв акцент усещат немските туристи, които идват всяко лято у нас. Броят им впрочем не намалява от ежегодните писания в този дух.

Не можем да гадаем (а и не ни влиза в работата) свидетелска или поръчкова е тази статия, защото в туристическата конкуренция подобни неща се случват, особено ако съседни дестинации са пренебрегнати. Ето обаче как продължава този текст: „Лято, слънце и алкохол на ниски цени. Слънчев бряг отдавна се "кичи" с тази слава и привлича мераклиите за евтина ваканция. Какво заварват те - разкрива на читателите си. Лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели. Освен това - персоналът е нелюбезен, а храната - неприемлива. Четиризвездният хотел на българското Черноморие очевидно е катастрофа, ако се съди по оценките, които е получил в портала "Holidaycheck". Въпреки това целта остава неизменна - Слънчев бряг. Голямата бира струва един лев. Плащаш един коктейл, а получаваш два. От еврокризата няма и следа - точно обратното. В Европа това лято е най-изгодно да се почива в България - най-бедната държава-членка на Европейския съюз. Разходите за летуващите в България достигат 51 процента от средностатистическите за Европейския съюз. Иначе казано - всяко евро е почти равно на две. На Слънчев бряг е по-евтино, отколкото в Гърция, Египет, Тунис или Турция. Респективно - би трябвало да е рай за търсещите по-изгодното...”. Ей така пише SZ.

Ами да, рай е! Точно това твърдят доста немски курортисти, с които разговарях това лято. И отчитат какво точно им харесва. В резюме: лято, слънце, вкусна храна и алкохол на ниски цени! Дотук нещата със статията съвпадат. Не са в див възторг от обслужването, но добавят, че и при тях келнерите не хвърчат нон стоп с усмивка на уста. Категорични са, че у нас храната има вкус, че зеленчуците ни са фантастични, а кухнята ни е разнообразна и в пъти превъзхожда родната им. И им е евтинджос! Харесват и нашенските бири! Германците, даааа! Харесват ги, колкото и някого да му се струва странно. А да се направиш „на пастет” след препиване, не зависи от страната, в която си дошъл, а от собствената ти нагласа към алкохола. Все пак мнозина са виждали и германци на Октоберфест в собствения им Мюнхен, които никак не приличат на курфюрстове от двореца Нойшванщайн. Доста от немскоезичните любители на бирата си имат тежко пиянство и в собствената си родина.
Всичко това, разбира се, далеч не означава, че не бива да си погледнем кривиците в туризма. Много са, факт е, и част от тях са „хванати” в статията. И обслужването ни куца, и персоналът не е на ниво, и да поздрави невинаги умее, пък за многоезичие да не говорим. Но някакси не е редно, при положение че сънародниците ти са по-скоро доволни, отколкото ядовити от почивката си, да хвърляш камъни по страната, която ти осигурява плаж, храна и хотели на цени, дето не си и сънувал. Да не говорим, че повечето идват за n-ти път, а тия, дето са сефтосали, смятат да повтарят. И не спират да казват, че им е било „Вундершойн!”. Значи не просто „шойн”, ами и „вундер” отгоре на това - ще рече чудно, та чак приказно. И това, което го четете, е наистина цитат от германци, почивали точно на Слънчев бряг. Същият този, дето бил „катастрофа” според въпросната статия. Хората го казаха, не за да ми направят вятър, а просто защото си бяха предоволни, почернели, сити и щастливи и си тръгнаха с идеята догодина да доведат и приятели.

Впрочем, оказа се, освен това, че България е втората най-посещавана дестинация от израелски туристи след САЩ в момента. Казаха го на среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с Шаул Камиса Раз, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел в България. Не вярвам да са си го измислили. Вече се усещало възстановяване на резервациите от Израел. И това става месец след атентата срещу израелски туристи на летището в Сарафово.

Да не говорим пък за руския интерес към България. Като него няма втори, ако трябва да перифразираме дядо ви Вазов! Ама по-добре да не напомням за класика, че току виж някоя комисия се самосезирала да го прощудира с цел да бъде или да не бъде в учебниците. Въпросните руснаци, че и украинци, белоруси и „вся осталная” част от някогашния СССР, ОНД или каквото там беше, пей дават, за да почиват по българското Черноморие, нежели пък да си закупят имотец тук. Някой остават и навсегда! Просто се заселват у нас целогодишно. Не знам дали и те не перат пари или просто им е хубаво, ама ако беше гнус и гадост, дали щяха да подхождат така мазохистично? Неее! Руснаците пазаруват имоти на кило направо от „застройщчика”, заселват се за по 3-4 месеца, наливат пари в бг икономиката и също разказват на приятели и познати за това, че „Болгария е лучше всех”. Не че трябва да гледаме на тях като на някакви месии, щото и тяхното имперско самочувствие понякога е дразнещо и прекалено, та чак граничи с невъзпитание. Но прословутото българско гостоприемство е време да проработи в наша полза. Господ наистина е давал много по тези ширини, а управниците ни, които и да са те, колкото и да се стараят, пак не могат да ги окепазят напълно.

Затова би било много здравословно, ако извадим някоя и друга поука от тези, дето ни идват на крака тук всяко лято – първо да се хванем да си оправим що-годе къщичката, после да спрем сами да се критикуваме до бога, шизофренно да се оплюваме по форумите, а да прихванем малко от самочувствието на големите народи. Пък и ние малък ли сме? Да не говорим за страната ни - тя наистина е „земен рай”. Само трябва да го повярваме! Тогава ще се множат и другите, които ще го вярват, а пасквилчетата из чуждата преса ще спрат да се превръщат в централно четиво по всичките ни медии. Ами то баш от там трябва да се почне!

Булгарише Меерфрау
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 94| 36627 |17.08.2012 За кого бият камбаните Ботев и Левски? . 65| 45643 |13.08.2012 След Олимпиадата – време разделно . 212| 24556 |30.07.2012 След Бузлуджа: майка плаче – грамофон свири . 24| 36364 |27.07.2012 Българският футболен цирк се спомина. Амин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads