Реклама / Ads
29| 13321 |02.02.2024 ГЛАСЪТ

Лицемерие: Президентът на пищен банкет на "Правителствена", която дължи милиони, докато се събират пари за "Българската Коледа"

.
Четири милиона дългове е натрупала Университетска болница „Лозенец“, известна още като „Правителствена“. Това призна директорът на болничното заведение д-р Христо Стоянов по БНТ. От седмици болницата е в центъра на огромен скандал с източване на над 300 000 лева от здравната каса чрез схема с неизвършени, но отчетени дейности в Отделението по съдова хирургия.
 

Ръководството на УМБАЛ „Лозенец“ в желанието си да прикрие корупционния скандал и да излезе сухо от неприятната ситуация се нахвърли с обвинения срещу човека, който е подал сигнал за нередностите, вместо да санкционира извършителите на нарушения.

 

На този фон се разиграва сюрреалистичен сюжет с президент и бели престилки.

 

Коледен купон за служителите на болницата в гранд-хотел „Астория“ (бивш х-л „Родина“, до Руски паметник) в луксозна обстановка с пребогато меню. Специален гост на грандиозния банкет е президентът Румен Радев. Пристига с бодигардове, както си му е редът, а щастлива усмивка грее на лицето на директора на болницата Стоянов. Има защо – назначен е за шеф от служебното правителство на Радев с премиер Гълъб Донев.

 

Държавният глава дръпва трогателно слово, каква чест е за него да присъства на празничната софра.




За да е купонът още по-звезден, се появява бардът на любовната мъка и големия патриотизъм Веселин Маринов и запява някои от своите хитове. Най-вече пред масата на шифовете и държавния глава.

 

Всичко изглежда перфектно, а участниците трябва да са щастливи и благодарни на своя ръководител и разбира се на държавния глава, който е направил такъв удачен избор в лицето на Стоянов.

 

Така… В болница „Лозенец“ работят чудесни медици – от известни и доказани специалисти до редовия санитар и отговорник по чистотата. Всички те заслужават да се повеселят, да хапнат и пийнат, да чуят кои от тях са били най-работливи и успешни през годината и ще получат заслужени награди.

 

Има обаче необясними неща или поне такива, които будят основателно недоумение.

 

Как така ръководство, на задлъжняла с 4 милиона болница, организира толкова пищно и скъпо тържество? Да не би парите, източени от здравната каса да покриват и такива мероприятия?


Медици от лечебното заведение вчера коментираха пред Фрог нюз, че още не са изплатени парите на някои от клиниките за м. декември 2023 г. Директорът Стоянов е непонятно щедър за въпросното коледно мероприятие, но забравя да отпусне изработените от медиците пари.А само Клиниката по кардиология на доц. Добри Хазърбасанов е осигурила на болницата през м. януари 2024 г. около 760 000 лева.

 

И още нещо: Точно по това време в цялата страна се провежда президентската благотворителна кампания „Българската Коледа“. По медиите „тече“ обилна реклама и призиви всеки българин, фирма и предприятие да дарят средства за закупуване на медицинска техника и за лечение на болни деца. Излъчват се трогателни видеа с дечица, нуждаещи се от специализирани здравни грижи, някои от които животоспасяващи.

 




Толкова ли не се намери в Президенството човек, който да подскаже на Румен Радев, че е по-добре да отиде в някоя детска клиника, където децата са на системи и зависими от лекарски грижи, а родители със свити сърца очакват чудо? Да посети старчески дом, където хора, работили и живяли почтено цял живот се надяват на поне отчасти достойни старини, каквито понякога не се случват… Ако щете и от пиарска гледна точка точно това би трябвало да направи държавният глава. Но не – в скъпарски костюм той се появява на пищно тържество на болница, която през последните години произвежда повече скандали, от която и да е друга. И е с дълг от 4 милиона… И преди здравното заведение е „висяло“ дори с повече милиони, но властта винаги – по абсолютно непрозрачен начин – е опростявала въпросните дългове.

 

Лицемерие. И наглост от страта на болничните шефове, които открито парадират с подкрепата на президентската институция и смятат, че е недосегаеми за закона.

 

Наистина ли са недосегаеми, г-н Радев?

 

Огнян Стефанов

 

П.П. На въпросния мащабен банкет един от отличените и наградени е шефът на Отделението по съдова хирургия, което е в епицентъра на скандала с източването на хилядарки от Здравната каса, т.е. от българските граждани. Шефът на болницата Стоянов и неговият заместник Сталянов обикалят тв студиа и ронят крокодилски сълзи, че някой се опитва да очерни УМБАЛ „Лозенец“. Прави са: наистина някой петни болницата и това са те двамата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 17101 |01.02.2024 Обществото пита: Шефове, които прикриват корупцията или медици, които я разкриват очернят името на болница "Лозенец"? Защо НС мълчи? . 65| 15963 |30.01.2024 Манол Глишев: Патриотизъм или патридиотизъм? . 28| 14719 |27.01.2024 Днес почитаме жертвите на Холокоста, но искрени ли сме? Защо за някои още важи: Евреите са виновни за всичко? . 51| 22221 |25.01.2024 Копейки вместо мозък: Вазов и Холокоста като бухалки срещу фактите и истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads