Реклама / Ads
10| 15579 |10.05.2017 ГЛАСЪТ

Мълчанието на...КОНПИ

.
В медийното пространство се изписа не малко за един „блюстител” на реда. Този специалист, назначен на държавна служба се оказа, че е Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобити имущество Пламен Георгиев. Оказа се, че Държавата не е отнела това, което той е разгласил.
 

Той отнема на хартия, а НАП си даде своят отчет. От 2010 г. до 2016 г. в бюджета са постъпили реални 4,6 млн. лв. Те пък от своя страна обясниха, че начините на отчитане конфискуваното  имущество от КОНПИ и НАП са различни. Те по един начин, а НАП по друг. Този не си пазил имотите, онзи правел нещо друго. Отнети са стотици автомобили, но пък налични само по-малко от дведесетина.  Къде да са отстаналите? Някъде си? Част от тях са незнайно кога продадени, а повечето са на румънски граждани, които регистрират закупените от тях автомобили, за да спестят данъци и мита.

 

Всички знаят, че това е повсеместна практика в крайдунавските градове. Те го правят, а КОНПИ ги отнема. Честити да са на НАП и на България. Явно някай служител на приходната агенция ще трябва до стой на Дунав или Видин мост и да ги чака. Дойде ли автомобилът и хоп, прибираме го. Ще, ама друг път. Друг пък служител ще обикаля банките и частните съдебни изпълнители и ще чака, изчислява и надява след проведения търг да остане някой лев за Държавата. Този търг ще бъде по повод ипотекирани имоти от банките за предоставените от тях кредити. Само, че тези имоти се оказва, че са отнети от въздесъщата Комисия. Отнети са, ама друг път.

 

Преди дори да се сети Комисията за тях са ипотекирани от банките. Те ипотекират, Комисията отнема и се хвали, но парите от търговете ще отидат в банките по право. За държавата ще останат платените заплати и разходите за гориво на държавните коли. Без малко да забравим и PR-и и други държавни служители на заплата, занимаващи се с „продуктовото позициониране”. Те не рекламират кисело мляко или кренвирши, а държавна институция. Нормално е. Те ги назначават и им плащат заплатите и затова ще „рекламират”. Не им е лесно! Шефът ги вика и казва, публикувайте това и онова. Правят го! Хвалят се и изпращат съобщения до всички медий, но пък спрямо други мълчат, защото не знаят, какво да отговорят.

 

Мълчат и си мислят, че бурята ще отмине. Ха дано, ама нада ли. Вече много им се насъбра. Вече месец откакто Комисията мълчи. Няма отнето имущество на първа или която и да е инстанция. Тишина и за отнетото имущество за 90 млн. лева. Тази Комисия изчезна в „дън земя”. Г-н Георгиев, защо не се похвалихте, че сте отнели имущество по г.д. № 410/2013 г. на Окръжен съд-Шумен срещу П.Т. и Д.В.Т. за 743 154 лева. Какво доживяхме? Ние да да ви бъдем част от „Връзки с обществеността”. На 12.04.2017 г., отнемането е влязло в сила, тъй като ВКС не допуска касационно обжалване. Защо не се похвалихте, че са отнети – „Бира скара”, първи етаж от сграда и надстройка над гараж и още почти 550 000 лева. Браво!

 

Браво на вашите служители, които въпреки вас се борят и постигат резултатите. Дълбоко се съмняваме, че вие имате някакво участие за това отнето имущество. Убедени сме, че дори незнаете, какви усилия са положили вашите инспектори за да постигнат този успех. Те се борят и не спират, не само по това дело, но и по много други. Правят го и несъмнено трябва да получат нашите адмирации. Те го правят, а вие вече дори не смеете да се похвалите. Направете го. Те го заслужават. Просто разпоредете на вашите PR-и да публикуват новината. Направете го, но обяснете на нормален език, че трите недвижими имота са отнети в полза на на държавата. Те са на стойност от малко над 193 х.лв.

 

Няма да е лошо и да кажете дали тези имоти са свободни от ипотеки. Дано да са. Защо да не обясните, че останалите 550 х.лв. едва ли ще влязат в бюджета, тъй като представляват парични средства и равностойност на разпродадено имущество и тези пари са някъде си, ама никой не знае къде. Обяснете го нормално. Не само на данъкоплатецът, но и на началниците ви и Европейската комисия. Така по този начин поне няма да се чудят хората , защо една държавна институция отнема 90 млн. лева, а друга, като НАП е събрала едва 4,6 млн. лева. Не е виновна НАП. Горките се чудеха как да обеснят, че има несъпоставимост между вашите хвалби и тяхните сметки и процедури. Направиха го тактично, за разлика от вас. Отнетето имущество вече не било ваша работа.

 

Предоставяте решението на НАП и да се оправят. Надяваме се вие да обясните пред 44-то Народно събрание, какви ги натворихте и наговорихте. Ще ви бъде дадена такава възможност. Нали точно народните предствители ще приемат Годишния доклад за дейността ви за 2016 г. Ще трябва да знаете, че на вашите писания, ние ще предоставим нашите, а те са подкрепени със съдебни решения, а не както вие твърдите по анонимен сигнал. Тези наши данни бяха подкрепени и от друга медия, като например сп. „Икономист” т.е. това, което си писахме и твърдяхме се потвърди. „Държавната софра” е богата и трябва да се консумира според апетита. Тя ви осигурява бюджет и привилегии. Осигурява ви и служебни коли, подходящи назначения, медийни изяви, покровителство и „популярност”.

 

Защо не ги използвате г-н Георгиев? Защо не се появихте в най-гледаните медий, които се борят против фалшивите новини? От 07.04.2017 г., когато се появихте по БНТ до сега има само тишина. Там дори похвалихте водещия, че ви попита дали имате загубени дела и вие го поздравихте за въпроса. Най-после, признахте си. Признахте и обеснихте провалите с Тълкувателно решение на ВКС. Точно така! В „ Кървавото писмо” го предсказаха, че това ще кажете. Само дето не обяснихте, защо не сте си ревизирали исковете, съобразно това Тълкувателно решение. В онова писмо ви дадоха и примери. Например едно дело в Окръжен съд-Добрич. Ще ви дадем и още един пресен пример, влязъл в сила на 05.04.2017 г. През 2009 г., Комисията образува дело № 9153/2009 г. в СГС за отнемане на имуществото на И.Е.С по отменения ЗОПДИППД. Човекът е пренасял марихуана / 713,91 грама на стойност от 2855 лева / и е осъден за това.

 

През 2014 г. влиза в сила Тълкувателно решение № 7 на ВКС с което се оправдавате. Върховните съдии считат, че трябва да има пряка или косвена връзка между извършеното престъпление и придобитото имущество. Година по късно на 10.08.2015 г. СГС отхвърля исковете на Комисията, като неоснователни. Къде беше въздесъщия председател и защо за пореден път не накара подчинените си да преосмислят водените дела. Напротив, това рашение на СГС се обжалва в разрез с Тълкувателното решение. Пред Апелативен съд – София се твърди, че между баща и син има покупко-продажба на недвижим имот и парите за сделката са едва ли не престъпните пари на сина.

 

Достътъчно е да имаш средно образование за да знаеш, че тези сделки между роднини в повечето си случаи имат симулативен характер на продажба без да има реална размяна на имот срещу пари или иначе казано, скрито дарение. Резултатът от обжалването е ясен. И Апелативен и Върховен касационен съд отхвърлят тези жалби на Комисията / в.г.д №22/2016 г. на САС и № 3894/2016 г. и Решение № 277/05.04.2017 г.на ВКС /.  Г-н Георгиев и за това ли загубено дело с цена на иска над 662 000 лева е виновно Тълкувателното решение на ВКС. На вас да ви е честит бъдещия иск по ЗОДОВ, а на българския данъкоплатец да му е ясно, че още няколко хиляди лева ще си отидат от порядъчно изтънелия му джоб. Поне ще бъдат наясно, на кой да благодарят.

 

     Вие мълчите, ние говорим. Ще направим просто един анализ на поведението ви.


            Група хора се появиха, написаха и показаха лицето си. На широката общественост подробно показаха и доказаха със съдебни решения, че заблуждавате общественото мнение. Не ви упрекваме в лъжа, а в заблуждение. Безспорно сте отнели на хартия милиони левове, но точно вие, ръководен служител би трябвало да знаете, че това което казвате, няма нищо общо с действителността. Точно вие трябваше да обясните на българската общественост, че има много пропуски в закона и труда на вашите подчинени има резултат. Напротив, вие този труд го извратихте с пълното съзнание, че НАП ще трябва да се оправдава. Те го направиха, гузно и без да имат вина. Те се оправдават, а вие се хвалите. Безумие, клонящо към див кариеризъм.

 

  Приканиха ви да се появите на дебат в ефир и то не анонимно. Няма ви! Не само не ги оборихте, но се скрихте вече повече от месец. Осъзнавате ли, че по този начин потвърждавате написаното от хора, имащи гражданска позиция, защото в противен случай си мислим, че разчитате на друга сила, която ще работи във ваша полза.

 

            Г-жа Захариева и г-жа Цачева отбелязаха, че в бъдещия Антикорупционен закон, Комисята ще има водеща роля, поради успешната дейност, която развива. Само, дето нито един корумпиран не е олекнал с имотите си. И няма! Скоро ще ви попитаме за някои държавни служители или хора боравещи с държавни средства, които би следвало да проверявате и ефект на прилагането на закона от ваша страна върху тях има ли?

 

            Очевидно тези членове на правителството, имащи пряко отношение разчитат на натрупания опит от служителите на Комисията. Очевидно осъзнават капацитета на служителите на Комисията. И така трябва. Редно е да се знае, че в тази Комисия работят и усърдни хора и те не следва да бъдат принизени до вашите щения за кариера.

 

            Очевидно осъзнават и нуждата от реформа в дейността ви и неслучайно ще има промяна на правилата и ще разчитат на опита и експертизата.

            Дано разчитат на експертизата на служителите ви, тъй като се видя, че вие разбирате от Закона за обществените поръчки, чрез който сте създали Системата си за неслучайно разпределение на преписките за има, няма 450 000 лв., при средна цена за програмата за Съдебната система от около 80 000 лева. Вие тълкувате Закона за отнемане в полза на държавата за незаконно придобито имущество изборно и според случая или поръчката. Очевидни са и познанията ви по Закона за защита на класифицираната информация и свързаната с него служебна тайна. В името на рекламата и това понятие е преиначено. Тръбеше се повсеместно за образуването на проверки срещу този или онзи. Добрев, Овчаров, Ненчев, Москов и др.....

 

 Именно заради тези служители не ви прави чест да изречете това, което направихте в 20-тата минута и 36-тата секунда от интервюто ви по БНТ, проведено на 07.04.2017 г.

„ КОМИСИЯТА ВЕЧЕ РАБОТИ”

 

Да г-н Георгиев, Комисията работи и е работила преди вас. И тя работи не единствено защото вие сте начело и работи въпреки вас. С типичната ви самовлюбеност и вяра в гърба, който ви е осигурен от някой, обезличихте труда на десетки ваши служители, които са били в тази Комисия много преди вас. Именно тези хора, които са градили тази Институция от нищото, трябваше да чуят, че вече работят. Вие явно ги накарахте. Безсрамно и подло към самите тях, а „Вашата” Комисия се състой от още четири човека, наричани членове по закон. В сайта на КОНПИ са изписани имената им. Вие и тези членове, правят Колективен орган.

 

Явно е време да ги попитаме и тях. Подкрепят ли ви или пък са във ваша опозиция и ако решенията на Комисията се взимат с мнозинство по закон, то какво е то и от кой се състой. Ние знаем, вие също. Скоро всички ще го разберат. Защо ли пък да не дадем жокер – „Светата тройца”., състояща се от г-н П.Георгиев и установените с елементарна математика още двама. 

Вие мълчите, ние говорим и пишем. Дума от изнесеното не опровергахте. Не можете, нали?

Написаното от нас бе прочетено от над 80 000 българи, но вие пак мълчите. Е, точно те очакват отговор от вас. Имате право на отговор, както и тези, които попълват „Тройцата”.

Отговорете поне на това, което публикувахме до сега, защото тепърва ще има новини и анализи на дейността ви и ако писанията на една медия за вас са „анонимни”

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 16010 |31.03.2017 Мълчанието за безобразията в КОНПИ е отказ от държавност . 31| 8848 |11.12.2015 Лозан Панов: Да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци . 30| 35101 |15.03.2013 Мълчанието на Ал. Петров – цирк или престъпление?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads