Реклама / Ads
0| 9844 |31.05.2022 ГЛАСЪТ

Министър ”просто Наско”, ще ви обясня къде е проблемът

.
Понеже “просто Наско” не разбирал протеста на театралите, защото Министерството на културата било плътно зад Младежкия театър, длъжна съм някак да обясня на “просто Наско” къде аджеба е проблемът. Ще го направя точно, кратко и ясно, за да може министър “просто Наско” да го прочете набързо, а после да се върне към снимането на клипчета в социалните мрежи, които… нямат нужда от коментар. Но някои неща имат. Позволете ми да се съмнявам във Вас, ”просто Наско”. Ако греша, опровергайте ме. Ще се радвам.
 

Тръгнахте с много сериозни заявки. Гилдията бе обнадеждена - млад, мотивиран, некорумпиран, проактивен човек ще седне на мястото на Боил Банов и Вежди Рашидов. Съгласете се - и летвата не беше особено висока, но определено вдигнахте очакванията към себе си. Много. Затова падането в момента някак боли повече.

 

Предадени се чувстват редица културни дейци, господин министър. Знаете ли, нищо от това, което казахте, че ще се случи в сферата на културата, не се е случило. Имахте почти половин година да започнете някакви реформи. Вместо това видяхме един скандален клип, едно… да кажем ученическо обяснение за него и даже лек (може би не толкова лек) опит вината да се хвърли върху обществеността - никой у нас не се интересувал от действията на културното министерство, но такава “новина” и такъв скандален клип моментално привлекли вниманието. Сакън. 

 

Хайде тогава да си говорим по същество, а? 

 

“Казусът с Младежкия театър не ме изненада, защото аз го следя от известно време. Изненада ме начинът, по който се обяви протест при положение, че имаше подкрепа за този казус. Тоест не разбирам много самият протест. Доколкото знам той е обявен за всички театрални пространства. До този момент не виждам те да са застрашен. Изненада ме начинът на комуникация след като бях водил и лични разговори. Аз подкрепям изцяло правото на протест, но самият казус има подкрепата и от нас, и от МРРБ”, заяви днес министър Атанас Атанасов. 

 

Скъпи “просто Наско”, а защо театралите не бяха чули за вашата подкрепа? Защо актьори от същия този Младежки театър казаха, че казусът би трябвало да бъде разрешен отдавна и изобщо да не се стига дотук? 

 

Но да минем по същество, а? Господин министър Атанас Атанасов (просто Наско), какво сте направили за културата за последните пет месеца? Подета ли е някаква съществена реформа? Защото аз не виждам нещо подобно. 

 

На фона на честитки за национални празници, откривания на изложби, връчвания на награди тук-там и лаладжийство за това колко много трябва да се помага за развитието на културата, каква стратегия трябва да се изработи за следващите 10 години и прочее, за шеф на Националния филмов център бе избран човек, който е бил част от политическите преговори преди правителството да стане факт. Спомняме си - ония излъчвани на живо работни групи по сектори, на които се бистреха проблемите и се търсеха решения. 

 

На фона на огромната работа, която уж кипи в Министерството на културата, “просто Наско” пусна и някакъв скандален клип, който после се оказа пиар трик и нарочна провокация, с която да се привлече вниманието към сектор “Култура” и дейността на МК под ръководството на “просто Наско”. Е, какво направихте? 

 

Защо никой актьор не излезе и не каза, че правите много за театрите, господин Атанасов? Защо никой директор на опера не каза, че много се случва, че са предприети реформи? Защо трябваше да се вдигне шум от трупата в Младежкия театър, за да се стигне до бърза среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и да се даде едно обещание (чието изпълнение е под въпрос)? Нали уж ясно сте били зад тях? 

 

Простете, господин министър, но се съмнявам. Съмнявам се театрали да изригнат срещу опит за увеличаване на чиновниците и посегателство от страна на КЕВР върху един от имотите на театъра, ако такава опасност не съществува. Съмнявам се театри от цялата страна да застанат зад колегите си и да бият сигнал, че проблемът е налице, а вие да не го виждате. 

 

Позволете ми да се съмнявам. А, ако греша - опровергайте ме. Ще се радвам. 

 

Джесика Вълчева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 40031 |20.01.2022 Андре Токев даде урок по достойнство на ексминистър Горанов и прокуратурата . 48| 28917 |22.05.2021 Ексминистър Младен Маринов се самовзривил? . 54| 26317 |08.03.2021 Късо съединение! Министър Ахладова цитира несъществуваща алинея в Изборния кодекс . 38| 14438 |28.01.2021 Министър Христо честния – между Алф и Бай Ганьо. Как МВР прави избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads