Реклама / Ads
8| 9180 |20.09.2017 ГЛАСЪТ

Мокрите сънища на Борисов: Шенген и Еврозоната

.
Българският премиер отново показа оптимизъм, характерен само за запалянко на мач от селска футболна дивизия.
 
Този път Борисов обяви , че сме готови за Шенген, но Брюксел проявявал "двоен стандарт". Това за Шенген го каза още Цветан Цветанов докато бе вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ. Тогава терминологията на втория човек в партията и правителството беше "технически сме готови, но поради политически причини не ни приемат".

 Сега пак сме готови, но има "двоен стандарт". Всъщност Шенген и Еврозоната са двата най-големи провала на трите кабинета на Бойко Борисов. Той получи държава, приета в ЕС и НАТО и трябваше да запази инерцията от това, за да станем част от безвизовото пространство и да приемем еврото.

Вместо това, в страната се завихри корупция, която дори иначе склонните да ни прощават прегрешенията западни лидери видяха. В България стана практика да се краде печеливш бизнес, дори когато е на чужди компании, да се рекетират частниците да дават на управляващите, каквото могат, прокуратурата действа като бухалка за бизнесмени като Пеевски в случаите с КТБ и военните заводи "Емко" и "Дунарит".

Като черешка на тортата за Брюксел са и изказванията на Борисов за санкциите срещу руските олигарси и последното- приемането на руския прокурор Чайка, за когото има куп данни от руски неправителствени организации, уличаващи го в мащабна корупция.

Това поведение бе забелязано и осмяно дори от руски сайтове, но премиерът се прави ни лук видял, ни лук мирисал. Вероятно смята, че е заблудил Брюксел и водещите лидери на Европа- Меркел и Макрон-след като при всяка среща налита да ги целува и прегръща.

Тези му усилия обаче остават без резултат вече трети мандат. И по всичко изглежда, ще останат напразни докрая, докато трае управлението му. Ясно е за всеки нормален човек, че търпението на Берлин и Париж към България е привършило и ни търпят в ЕС единствено от геополитически съображения. Така че мокрите сънища на премиера- как ни приемат в Шенген и в Еврозоната-ще си останат само мираж.

Борисов може и да няма сериозна алтернатива в България днес поради липсата на реална опозиция, може и да опитомява други партии с властови позиции и част от баницата, но няма как да заблуди европейските лидери. Това се вижда от всички, другото е бошлаф.

Така че не на две скорости, ако има начин Германия и Франция ще ни пуснат на трета или четвърта скорост в движението на ЕС, защото си го заслужаваме. Напълно и без уговорки. Времето на компромисите с нас приключи, време е и Борисов да го разбере и да спре да ръси нелепости.

Георги Стоянов, Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 14726 |19.09.2017 Следовател и политолог: Посещението на Чайка ни изхвърли окончателно от Шенген . 9| 7912 |13.08.2017 Нинова захапа Борисов: Защо излъга за договореност с президента по антикорупционния закон? . 5| 11589 |01.08.2017 Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Сред тях ли сте?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads