Реклама / Ads
31| 15942 |04.12.2022 ГЛАСЪТ

Най-силно реват за Шенген онези, заради които ни спират. Какво крият тези хора?

.
Радев и Рюте...
Вече разпъват Марк Рюте на кръст: новият „българоубиец“, спрял ни за Шенген. На абордаж! – писка един „зелен чорап“, оказал се в политиката случайно, но напиращ с лакти и плонжове за нов премиерски пост. Нидерландците да му мислят, когато през май и юни цъфнат на Слънчака да се наливат с алкохол – ще ги удавим в ментета. За отмъщение. Ментетата всъщност, имат принос за спънките към заветния Шенген...
 

Един вездесъщ социологически оракул опитва да изтрие крокодилските сълзи на политиците с теорията, че неприемането ни в Шенген е голям плюс за нас. Изглежда след десетилетия минуси, нещо, което не те удря реално по главата, минава за плюс. А вещера говори басово, под носа си, почти убедително и премигва, досущ като руски милиардер, на когото са конфискували яхтата заради санкциите. Разбирате ли, хем е тъжен, хем е на плюс, защото е скатал пачки на скрито място.  

 

"Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси“. Тази безценна мисъл принадлежи на Иван Гешев, главен прокурор на България. Ако се беше погледнал в огледалото, щеше да види една от главните причини да не сме там. Спомнете си онзи Гешев от телефонния разговор с Борисов: „И аз се праим на луд, но вие г-н премиер, се правите много успешно“. А шефът му отвръща: „Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен“.

 

Е, Гешев не е сложен, но достатъчно нагъл, за да коментира нещо, за което носи огромна вина. Не само Рюте, но и всички в Брюксел повтарят това, но той се прави на дръж ми каскета.

 

Също, както и Борисов, който преди 12 години рече, че ни остава да боядисаме една сграда и сме в Шенген. Не спомена обаче, че трябва да спрем корупцията, което означава той да е в съдебната зала.

 

Президентът Радев на свой ред гледа строго и громи: Вместо европейска солидарност, получаваме цинизъм.

Ядосан е. Щеше чуден ПР да се получи: служебното му правителство ни вкара в Шенген, след провалите на всички преди него. Чуден коледен подарък щеше да е, а сега…

Рюте ще бъде разпнат, - казвам ви.

 

Но пък нали точно Радев вдигна юмрук и изрече „Мутри вън!“ на протестите през 2020-та? Е да, де, но мутрите са още тук и превземат отново властовите позиции. Дори в този момент. В Брюксел и в частност в Нидерландия виждат това. В България също се вижда и усеща, но страхът и демотивацията тежат като олово.

 

Ослушваме се грозно за военната помощ за Украйна, хитруваме, за да запазим „Лукойл“ и печалбите за Кремъл.

 

Ако приемем, че отделянето ни за Шенген от Хърватия и Румъния е цинизъм, то какво е тогава спирането на газа за България едностранно от „Газпром“? А накисването на страната ни от Кремъл за взривовете на Кримския мост? Не чухме подобни определения за Путин и режима му за мародерствата в Украйна.

 

Да призоваваш за мир, като оставиш Путин да унищожи независима държава с нейния народ – това е цинизъм.

 

Да се правиш, че не виждаш зловещата корупция – това е цинизъм.

 

Да мълчиш за КТБ, Турски поток, 8-те джуджета, АМ „Хемус“, чекмеджето с пачките и кюлчетата и десетките още подобни случаи – това е 100-процетов цинизъм.

 

Цинизъм е и награждаването на недостоен за висша държавна награда.

 

От две седмици имаме нов/стар пример, който ни спъва не само към Шенген, но хвърля сянка над присъствието ни в световната цивилизация, където сме от хилядолетия. За скандала в Народния театър „Иван Вазов“ става дума. Може на някои да им звучи абсурдно, но случаят с Велислава Кръстева има значение и към Шенген. Защото Кръстева не е просто ПР и „обслужващ персонал“, както се опита да обясни директорът Васил Василев, а партиен активист и фактор с висока позиция и влияние в ДПС. Появата и в Народния е всичко друго, но не и случайност.

 

Искаме в Шенген, но дори не можем да защитим театрите си от политическите насилници. Цялата т.нар. „култура“ е в обятията им.

 

И да знаете, на хлопналата врата пред Шенген, Морфов и такъв като него, може да надраска подходящите думи. Не че Рюте няма аргументи за отказа да ни се довери - има. Ние имаме още повече и е време да ги решаваме сами, тук, а не да очакваме милостини.

 

А Гешев, ако иска да е полезен с нещо, да подаде оставка. Ще се изумите колко полезни неща за България и българите ще започнат да се случват!

 

Можем да се обединим, когато Сашко от Перник е в беда. Обединяваме се дори срещу насилието върху кучето Мечо… Но няма да ни съедини идеята да приемем корупцията, лъжите, беззаконието и грабежите на властта в името на Шенген. Би било цинизъм. Всенароден. Не сме пропаднали чак толкова, май.  

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9143 |20.09.2017 Мокрите сънища на Борисов: Шенген и Еврозоната . 23| 18440 |19.06.2013 Не изравнявайте дърветата с тревата! . 86| 23746 |24.09.2011 Катуница или Шенген? Цар Киро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads