Реклама / Ads
17| 10522 |30.05.2024 ГЛАСЪТ

Нова българска трагедия: Политици бол, бачкатори - йок. Плачи, Есхиле

.
О, Есхиле, перото ти дори не е мечтало за сълзите, които роним днес ний, на траките козлите. Обясняваме като за абитуриенти: „песен на козлите“ е най-ранният драматичен вид в древна Гърция, а Есхил е най-яркият автор на трагични пиеси.
 

Жанра старогръцка трагедия оживява в България. Не знам дали е новина, но е факт. Сюжетът на пиесата е: Няма кой да работи, но хиляди напират за депутати.

Внасяме работници от Индия. Били добре квалифицирани и знаели английски. По Черноморието в хотели и ресторанти шетат киргизтанци, таджикистанци, турци, молдовци и каквито още се съгласят.

 

И така - няма бачкатори. Българи и роми гледат навъсено: Ба, ша му работя на тоя…

Змия хващам, работа – не хващам, - има такава българска „мъдрост“. Милион и нещо нашенци нито работят, нито учат, но карат коли, киснат в кафенета и дискотеки, обикалят МОЛ-ове, купонясват по всеки повод и получават социални.

 

На този фон за участие в изборите на 9 юни са се регистрирали 23 партии и 11 коалиции. Над 6000 са кандидатите за депутати в Народното събрание, а над 160 се борят за евродепутати. Представете си тази армия да се включи в сервирането на ракия и салати, в строежа на магистрали, като санитари в болниците или фермери на къра, като овчари и зеленчукопроизводители! Икономиката ни ще излети нагоре като Старшип на Мъск…

 

Но не – българската мечта е държавна службица.

 

Вместо това сме свидетели на чудеса и мистерии, непонятни за останалия свят. Абитуриентска рокля за 15 бона, нови джуки и цици за дъщерята с пари от бързи кредити и заложни къщи. Кючеци на бала и в чалготеките, но и златен медал от световно първенство по математика. Смърт в джип със 175 км/ч забити в дърво. Полицаи глобяват шофьор за спукана гума в кратер на неремонтиран път. Най-големите „патриоти“ обичат най-много Русия. Най-нисък стандарт на живот в ЕС, но най-високи цени. Най-много болници на глава от населението, но най-висока смъртност и най-ниска продължителност на живот. В железниците хаос, но виновни няма. Писателите повече от читателите. Възпитателка бие „педагогично“ дете в градината. Банкята напира пак за премиер.

 

Ей такива български работи.

 

Плачи, Есхиле!

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 17992 |26.05.2024 Питане: Написал ли е гълъбът на мира Радев писмо на Путин да спре избиването на украинци? Томас Елиът и Джон Ленън . 27| 31194 |25.05.2024 Култура и овце: Водопад от награди в страната на чалгата и кюфтетата . 40| 34331 |23.05.2024 До спящите: Да върнем името на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, който сега се нарича на руски княз, приел исляма и митологизиран от Сталин! . 44| 11777 |21.05.2024 Говорит Москва: Кои партии водят предизборна кампания от името на Путин? Телевизионни водопади от руска пропаганда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads