Реклама / Ads
34| 19088 |02.05.2020 ГЛАСЪТ

Отрязването на щаба – сънища и реалност. Как се намеси Елин Пелин

.
Взима се решение...
Борисов сложи край на брифингите на Щаба. Смело и на пръв поглед неочаквано решение. То бе оповестено от „гласът“ на правителството Севдалина Арнаудова. Аргументът: Хората вече са достатъчно информирани за подробностите около коронавируса, а и все по-често се чуват гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза.
 

Ако раздялата бе по взаимно съгласие, последният брифинг щеше да се води от ген. Мутафчийски. Можеше дори някоя едикакваси да се юрне с букет към него. Не стана така. И това е знак.

За напрежение между Националния оперативен щаб (НОЩ) и изпълнителната власт се заговори напоследък открито. Разминавания имаше и по някои ограничителни мерки. Ген. Мутафчийски не скри, че бил против някои извънредни нощни брифинги и подчерта, че те били разпоредени от премиера.

 

Беше въпрос на време.

 

А и какво толкова? Ген. Мутафчийски преживя своите мигове на слава, последвани от спадащо обществено доверие. Такава е логиката на голямата игра. Един ден си сигурен кандидат за президент, а на другия – човек на Пеевски. (Следете в коя медия ще се появи след спиране на брифингите…) Общественото мнение е непридвидимо, понякога жестоко.

Генералът се взе много насериозно, - смятат едни. Той е професионалист, - твърдят други.

 

Решават - трети.

 

Колкото до журналистите… Ще липсват на тези, които си изпробваха чувството за хумор върху тях.  

 

Няма проблем Министерство на здравеопазването и НОЩ да качват на своите страници актуалната информация за коронавируса и да я изпращат до медиите онлайн.

 

Освен това ген. Мутафчийски и министър Ананиев трябва да са доволни от решението на Борисов, защото то ги избавя от неудобни въпроси и теми. А такива има все повече. Не се чудете, ако скоро генерал смени бюджетар...   

 

Ще има много коментари и предположения. Вече плъзна едно такова: правителството бърза да отменя ограничения, заради мечтаното от строителни магнати саниране. И усвояване на милиарди, естествено.

Чу се също, че решението за щаба е начало на радикални промени. Оставки на министри са само част от задаващото се.  

 

Планове в тази посока кроят задкулисни и олигархични кръгове. Ще бъде трудно, но интересно. И опасности дебнат отвсякъде. Едни ще се борят за нови милиони, а останалите за оцеляване. Този процес не предполага любов…

 

А може би обяснението за случващото се е съвсем просто. Елин Пелин го дава в един от своите разкази.

 

СМЕЛОСТ

 

Тъй, в компания, на чаша вино, отвори се дума нещо за лични качества, за човешко достойнство и за разни други дребни добродетели, каквито за наша чест всеки от нас малко или много притежава, скритом, разбира се. Защото една добродетел, каквато и да е, изнесена лично от притежателя и на показ, губи цената си. Да кажем, че някой ти даде пари назаем, макар че знае невъзможността ти или например нежеланието ти да ги върнеш. Това, всички ще признаете, е един вид добродетел. Но каква стойност би имала тая добродетел, ако виновното лице почне да разправя публично пред приятели и познати за нея? Рухва, събаря се всичката красота на жеста и благородното му дело се самоунищожава. Друго е, ако си мълчи. Даже в такъв случай мълчанието може да излезе неочаквано полезно, защото би паднало върху съвестта ти като контрола на честта. А това ще те принуди рано или късно да върнеш заетата сума. Жалко е, разбира се, че добродетелите имат еднакво, да го речем, химическо свойство с пороците, защото и едните, и другите трябва да се критикуват — но така е.

Та в тая наша компания от дума на дума повдигна се въпрос за смелостта. Това е един вид добродетел, която в старите времена особено много се е ценяла. Цели епохи са ознаменувани под знака на тая висша добродетел. Времената на рицарството, дуелите, юначните похождения и пр., и пр. На съвременния човек дуелите например биха действували потресающе върху изострените нерви. Да се явиш лице срещу лице с един противник и с напълнени пистолети да изкупвате някаква си накърнена чест! Това не звучи ли на варварщина? Не е ли по-практично и по-целесъобразно да го причакаш някъде на тъмно и да му светиш маслото с един вистрел? Защо са нужни тук церемонии, хвърляне на ръкавици, измерване на крачки? Тези работи за нервите на съвременния цар на цивилизацията — човекът — са непоносими.

Ако не ти стига кураж да го застреляш из засада, поради това, че имаш естествено отвращение от кръвта, то можеш да го убиеш морално чрез клевета, чрез интрига, чрез пресата. Това са легални средства, с които напълно и безопасно можеш да си, послужиш, без да показваш твоята висша добродетел — смелостта. Под влиянието на виното, което възбужда откровеността, ние в разговорите си се отпуснахме доста искрено. И когато стана дума за смелостта, повечето от нас откровено признаха, че тая добродетел притежават доста в ограничено количество или изобщо никак не притежават.

Всички говорехме, спорехме, смеехме се и се шегувахме, както става между добри приятели. Само Станчо Иванов, или както си го знаем ние Народния, защото много пъти беше избиран за народен представител, мълчеше и отвлечено мислеше.

— Кажи и ти нещо, бе Народний — каза му някой. — Как мислиш ти по тоя въпрос?

Народният се усмихна, поглади си подстриганите мустаци, засмя се и каза:

— Смелостта е нещо относително. Във всяка жива твар е вложен инстинкта за самосъхранение. Той се проявява или като страх, или като смелост, зависи от обстоятелствата. — Как така?

— Е, така на. Аз например, няма защо да крия, по природа съм страхлив. От малък съм такъв. През време на войната бях на фронта. Там — масова психика. Но страхът си е страх. Никаква смелост не проявих в сраженията, Пазех си животеца. Но когато ми дойде идеята да се отърва от фронта и да изляза на някоя тилова служба, с такива смели и самоотвержени постъпки почнах да действувам за това, че просто сам се удивлявам. По едно време даже реших да се самонараня. Не е ли смелост да се самонараниш? И щях да го направя, но работата се уреди и без това.

Друго. Аз съм ловец. Баща ми ми даде пушка в ръце още като бях ученик в гимназията. Глиган съм убивал, Вълк съм срещал, но веднаж ми се удаде да срещна мечка. Уплаших се, господа, и забравих, че имам оръжие в ръцете си. А животното се изправи, като ме подуши, озъби се, изръмжа и ме заплю. Имаше право.

Изобщо при опасни случаи всякога ме е било страх. Само от няколко години напоследък взех да се чувствувам смел и не чувствувам никакъв страх, Ида по агитация например. Събере се тълпа. Гледаш — наежена опозиция, кървави очи, устремени зверски на тебе. На пояса му нож. В джоба му стърчи дръжката на револвер. Но гледам и моите момчета. Същото цвете. И в тоя момент ме обладава нечувана смелост. Отварям уста и говоря. Страшни работи! Обсипвам противника с клевети, трупам обвинение след обвинение. Не щадя нищо, ни човешкото му достойнство, ни положението му, ни семейната му чест. И колкото повече говоря, повече се разпалям. Тълпата се наежва, чува се „вярнооо!“… След това „долууу!“ Вдигат се тояги, зазвучат камъни, а аз гледам и командувам: „Удряйте!“ И знаете ли, господа, че в такъв момент се чувствувам просто герой. Видял съм и кръв да се пролее пред очите ми, човек да се убива, и не съм се уплашвал. Особено пък когато съм бивал на власт. Вярвайте, че никакъв страх не съм изпитвал. Напротив, сам съм вдигал бастуна да удрям. Та това искам да ви кажа:

— Смелостта е нещо относително…

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9146 |20.09.2017 Мокрите сънища на Борисов: Шенген и Еврозоната . 27| 41453 |23.07.2009 Мокри сънища за власт . 0| 6423 |27.03.2007 Формулата на МО и Генщаба: Шум за битите американци, тишина за проблемите на армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads