Реклама / Ads
35| 17659 |26.05.2024 ГЛАСЪТ

Питане: Написал ли е гълъбът на мира Радев писмо на Путин да спре избиването на украинци? Томас Елиът и Джон Ленън

.
Неделя е. Време за почивка. И за абитуриентски балове. Но и новините не спират. Сред подбраните от големите медии много важни са тези, които отразяват казаното в Рим и Будапеща от президента Радев. А той не казал нищо ново, а все повтаря ли повтаря, че Украйна трябва да се предаде и да моли за мир. Пък Путин да решава. Защото Путин е големият бабаит, който може да бие, насилва, пали и руши, а другите трябва да му играят по свирката. Ето това ме кара да седна пред компютъра.
 

През последните дни няколко души – художници, архитекти и юристи, ме питат: Научи ли, че президентът Радев написал гневно писмо на Путин, като го призовал да спре веднага терористичните атаки срещу украинските градове и сега? Призовал също да изтегли руските войски от чуждата територия и да седне да преговаря за мир. Абе вие луди ли сте или се подигравате с мен? Защото, как така Радев ще напише подобни неща на Путин? Невъзможно! А те контрират: Нали твърди, че е миролюбец, гълъб  на мира, значи най-логично е да каже на Путин да се маха от Украйна и да преговаря?

 

Наивни хора, за интелектуалци минават...

 

Разбира се, че Радев не е писал и няма да напише подобно писмо, нито ще вдигне „червения“ телефона и ще изрече по посока на Кремъл, че трябва да си изтеглят окупационните войски. Също и, че не е хубаво да обстрелват училища, болници, села и градове, да убиват хора и опожаряват наред с ракети и снаряди от Иран, Северна Корея и Китай, а да заплашват с ядрени бомби онези, които предлагат да се позволи на Украйна да отвръща на руските терористи, като започне да удря военни цели на руска земя. Логично е жертвата на агресия, каквато е Украйна да има право да воюва с нападателите с всички средства. В крайна сметка украинците защитават родината си и семействата си.

 

Какво се случва междувременно. Руските войски хвърлили две въздушни бомби върху хипермаркет в Харков, когато в него пазарували над 200 души. Избухнал е огромен пожар. Колко души са загинали и колко са ранени все още се изяснява, казва ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов.

Русия не само не отрече за адското нападение, но час след него удари с ракети един от парковете в Харков – Центръл парк, където са се разхождали мирни  жители. Според кмета Игор Терехов „има голям брой изчезнали хора“. Това са целенасочени терористични атаки, категоричен е Терехов.

Руските войски са използвали бомби UMPB D-30, които имат голям обхват на поражение.

В 19:00 часа същият ден руските войски са нанесли удар по жилищен район в центъра на Харков.

Сред тежко ранените е и 13-годишно дете. Сред пострадалите сгради са поща, фризьорски салон и кафе-сладкарница. Според шефа на полицията на Харковска област Владимир Тимошко руските войски са нанесли удар с ракети, изстреляни от комплекс С-300 или С-400.В желанието си да постигне, макар и минимални, но все пак някакви успехи, Москва вкара в сраженията на Харковското направление т.нар. „африкански корпус“, т.е. наемници от частната армия „Вагнер“, които участват в сражения в Африка на една или друга страна. Заедно с тях има и африканци-наемници, на които им е обещана високо платена работа в Русия и гражданство, но в един момент са принудени да участват във войната срещу Украйна като условие.

 

Българският президент Румен Радев в Унгария разтръби личната си позиция, че България не трябва да изпраща военни в Украйна, заедно с други части на НАТО. Такава позиция няма, такова решение няма, а ако се обсъжда това ще стане в Народното събрание и там ще бъде гласувано. Но Радев казва „хоп“ преди някой да е скочил. Не е изненада, че мнението му на миролюбец съвпада с пропагандните послания на „белите гълъби на мира“ от Кремъл. Един от тези „гълъби“, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова преди два дни заплаши Великобритания, че вече е цел на руската армия. Маша Алкаша, както я наричат руски медии, изпълнява спуснати опорки от руското държавно ръководство. По същият начин се държи и Дмитрий Медведев, бивш президент, а сега зам.-председател на Съвета по отбрана – и той заплашва, псува, обижда, заканва се. Тези двамата и другите от пропагандния корпус на Путин са ясни, но българският държавен глава защо държи да е в тяхната компания? Обяснението, че го интересували само българските интереси не върши работа, защото и от самолет се вижда, че това е обслужване на кремълските интереси. Жертвата да моли насилника за милост и мир, да му предлага част от територията си и да приеме всякакви други условия – това е извратено мислене.

 

Наистина ли няма да чуем някога от „Дондуков“ 2 да се заговори за виновниците за войната срещу Украйна, а не да бъде обвинявана непрекъснато жертвата, че се защитава? Все питаме, питаме, но отговорът продължава да е кремълски.

 

Радев наистина ли вярва, че е прав за всичко, което говори и твърди? Ако вярва, значи има проблем с нарцисизма. Ако не вярва, но говори по този начин, значи е зависим. Ясно от кого.

 

Томас Елиът е англо-американски поет и драматург, носител на Нобелова награда за литература, ярък представител на „колективния запад“, както биха се изразили от Червения площад в Москва. На Елиът принадлежи мисълта: „Половината от цялото зло в света е заради хора, които искат да се чувстват важни... Те винаги се оправдават, че водели безкрайна борба да бъдат винаги доволни от себе си.“

Джон Ленън пък е казал: „Войната ще свърши, когато вие поискате“. За Путин сe отнася, г-н Радев, не за жертвите.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 30863 |25.05.2024 Култура и овце: Водопад от награди в страната на чалгата и кюфтетата . 40| 34010 |23.05.2024 До спящите: Да върнем името на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, който сега се нарича на руски княз, приел исляма и митологизиран от Сталин! . 44| 11445 |21.05.2024 Говорит Москва: Кои партии водят предизборна кампания от името на Путин? Телевизионни водопади от руска пропаганда . 22| 13847 |17.05.2024 Тотална мобилизация: Българи в списък с руски шпиони, предоставен на Путин. Как Пети отдел на ФСБ активира предателите у нас?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads