Реклама / Ads
39| 25344 |06.01.2016 ГЛАСЪТ

Придобиването на Техномаркет от Пеевски е тест дали държавата е на мафията

.
Щастливият собственик на "Техномаркет" и много други...
С мълчанието си за сделката на олигарха от ДПС Делян Пеевски по придобиване на 50% от Техномаркет, управляващите поемат риска по прикриване на съмнително деяние. Това заявиха пред Фрог нюз експерти. Пеевски вече се обяви като съсобственик в търговската верига "Техномаркет", а също и в четири чужди фирми.
 
Официализирането на бизнеса му започна през лятото на миналата година, когато обяви за придобити активи в пет български дружества, сред които "Булгартабак", пловдивския завод "Юрий Гагарин" и "Балканска медийна група". Така всички предположения за тайна импария на депутата се оказаха верни. Това пък е доказателство, че досегашните му декларации за имоти и твърдения, че няма бизнес са чиста лъжа.

За новите "играчки" на Пеевски се разбра от подадени от него документи в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и деклрации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Операцията по придобиване на собственост в "Техномаркет" е досущ като тази по присвояването на стъкларския завод "Рубин" в Плевен. Там Пеевски игра чрез посредник - неговия и на премиера Бойко Борисов близък приятел Александър Сталийски. Същият, който с приятелката си Вили Сечкова са държали в КТБ 30 млн на влог.

Нито една институция, в това число и премиерът Бойко Борисов, не смеят да попитат Пеевски откъде идват средствата за закупуване на такива огромни фирми. Компанията "НСН Инвестмънт", притежавана Пеевски и майка му Ирена Кръстева, смята да придобие до 50% от капитала на търговската верига за техника "Техномаркет", която бе кредитирана от КТБ. Как така, нали Пеевски бе скромен депутат с деклариран стар "Опел" и няколко хилядарки, с които не може да се изхрани и скромно домакинство...

Че в България няма върховенство на закона е ясно и на малкото кокошки, останали по селата. Но все пак сме член на ЕС и нституциите в държавата, в това число и прокуратрата, са длъжни да отговорят на някои въпроси, важни за обществото:

- Има ли извършено престъпление още при цесиите и след това при прехвърлянето?

 

- Как основният акционер и длъжник на КТБ "Домтех" е останал с 15% от акциите на "Техномаркет", а т.нар. "малки акционери" са станали такива срещу рефинансиране на оборотните кредити на фирмата (обезпечени със стока)?

 

- Защо КЗК не обявява от кого Пеевски придобива "Техномаркет"?

 

- От т.нар. малки акционери ли купува?

 

- Тези малки акционери не са ли станали такива със заем от Виваком?

 

- За каква сума купува Пеевски?

 

- Защо мълчат кредиторите на КТБ?

 

- Ще отговори ли някой от правителството, как компания, която дори в криза като сегашната, реализира продажби за 300 млн евро, се продава за жълти стотинки?

 

- Няма ли премиерът Бойко Борисов да разпореди проверка на сделката, за да се гарантира прозрачност и да се избегнат тежките съмнения за криминално ограбване и "политически чадър"?

 

- Ще отговори ли почетният председател на ДПС Ахмед Доган, защо Пеевски е в най-близкото му обкръжение? Партиен функционер ли е или сив кардинал на модела #Кой?

 

- Ще се намери ли институция, политик или прокурор в тази държава, които да заявят открито мафиот или честен бизнесмен е Пеевски?

 

Докато не се получат ясни отговори на тези въпроси, ще продължат съмненията, че държавата се управлява формално от коалиционно правителство, а реално от олигархичния и мафиотски кръг #Кой.

 

В България няма традиции в протестните движения, каквито съществуват в Полша, Чехия и други страни. Но все пак би трябвало да имаме някакво достойнство и да реагираме, когато мафията се подграва публично и със законите, и с обществото. Например като бойкотираме предприятията на Пеевски, придобити по неясен и съмнителен начин. Да спрем да купуваме цигарите на "Булгартабак" (най-контрабандираните в Турция), бяла и черна техника от "Техномаркет", талони на щастието от "Лафка" и пр. И да е ясно: става дума за гражданска реакция, а не за акция на конкуренти.

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 16281 |13.12.2015 Край на задкулисието! Д. Пеевски и Ал. Петров стават министри . 16| 11772 |11.11.2015 Чучхе победи в България, пеевски нодомсинмунчета веят на Вожда . 23| 16396 |22.10.2015 Тангентата "Пеевски" край София по "Пътя на смъртта" и "дорога на Якутск" . 7| 9898 |19.10.2015 Пенгезов: ДПС е овладяла всички съдилища, Пеевски плаща...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads