Реклама / Ads
52| 13136 |07.07.2023 ГЛАСЪТ

Професор тича с голямата лопата да скрие конфуза на президента. Защо се провали?

.
Конфуз е срам, смущение. На всеки се е случвало да изпадне в ситуация, след която се чувства неловко и дори го е срам. Стефан Данаилов казва в едно интервю: „Изпадал съм в конфузни положения. Всеки е изпадал, но малцина си признават“. Особено онези, които се мислят за безпогрешни, ако позволите това допълнение.
 

Срещата беше странна. Три дни преди срещата не се знаеше, че ще има такава. Президентът е разбрал четири дни преди срещата, че трябва да се срещне със Зеленски, без да бъде съгласувано нищо. Няма друг случай в България, в която министър-председател разпорежда на държавния глава да се срещне с друг президент. Това беше капанът“.

 

Думите са на проф. Александър Маринов, ревностен защитник на държавния глава Румен Радев, доскорошен шеф на Стратегическия съвет на „Дондуков“ 2 пред Нова тв.

Тъжно е, но и забавно да се наблюдава как старо куче като Маринов изпада в нелепи противоречия. За визитата на Зеленски не се знаело 3 дни преди това, но все пак Радев научил 4 дни по-рано… Мистерия.  

 

Още по-странно е твърдението на професора, че премиерът Денков бил разпоредил на Радев да се срещне с украинския президент Зеленски. И какво, на Радев му се разтреперили мартинките? Айде, бе. Президента може да бъде упрекван за различни неща, но не и в страхливост. Освен ако Маринов не знае нещо, което е тайна за народонаселението...

 

Маринов положи сизифовски усилия, за да замаже конфуза с термина „конфликт“, който президентът Радев използва, когато говореше със Зеленски за войната на Русия срещу Украйна. Украинският президент не се съгласи и с няколко изречения обясни много ясно как украинците разбират войната и какво означава тя за тях, семействата им, за страната им и за света. И благодари на всички българи, че помагаме с каквото можем на страната-жертва.

 

Маринов се опитва да ни убеди също, че „всяка война е конфликт“. И продължи: „Ако това беше война, Русия щеше да е обявила война на Украйна, Украйна щеше да е обявила война на Русия. Няма спор, че е война, но не е неточно да се каже, че е конфликт“. Стига бе, къде ги раздават научните звания?

 

Русия е извършила военна, кървава агресия срещу независима държава. Факт, който избожда очите на цивилизования свят година и пет месеца вече. Но не и на Маринов. Той вижда нещо друго и то е правилното – ние просто измамени камилчета.

 

За сведение на професора, Хитлер нарича войната срещу Полша „Полска кампания на Вермахта“, също и операция „Вайс“. Цялата територия на страната е анексирана от Райха и СССР. Посещение на добра воля ли е било? Или някакъв локален конфликт, който струва на поляците „само“ 6 милиона жертви?

Хитлер и кликата му наричали нахлуването в СССР на 22 юни 1941 г. „превантивна операция“ – и това ли не е било война?

 

На 5 септември 1944 г. Съветския съюз обявява официално война на царство България. 280 000 червеноармейци нахлуват на българска територия и окупират страната ни. Окупация, продължила 3 години. Това някои все още шумно наричат „освобождение“. Дори паметници сме издигнали на „освободителите“, които фактически са окупатори. Като такива сме ги издържали, което ни е струвало 133 280 719 447 лева… Дали да не прибавим тази цифра към надписа за благодарния български народ на плочата на паметника на Червената армия в София? Нали държим на фактологията и документите.

 

Маринов да си включи климатика или поне да ни спести измъчените си опити да оправдава президента Радев. Не му помага – закопава го. С голямата лопата.

Гафове съпътстват политиката открай време. Президентът Радев не е застрахован, както не е и всеки друг.

 

Опитите някой да „превежда“ и разяснява какво е искал да каже държавният глава са унизителни. Каквото е мислил – казал го е. Толкова.

 

И да, Русия води агресивна, кървава и мръсна война срещу Украйна. Това, че през 1877-1878 г., воювайки с Турция, ни е помогнала да се освободим, не отменя факта, че през своята история е водила завоевателни и несправедливи войни.

 

Вместо да се изживяват някои като безпогрешни и последна инстанция, да вземат пример от чехите как посрещнаха Зеленски с военни почести, а граждани го аплодираха по улиците на Прага. Но като си нямаме 1968-а...


Огнян Борисов
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13793 |03.02.2023 По любов или на тайна мисия Гешев и Хамид се оказаха в Америка? Голямата тайна . 36| 57639 |04.01.2022 Зависими от Борисов ченгета му докладват всеки ден. Време е за голямата метла! . 33| 15466 |23.11.2021 Хиени с микрофони тичат по асфалта. Преследват кариерен връх, но удрят поредното дъно . 77| 21400 |08.02.2021 Професоре, качването на ските, никога не е случайно и безплатно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads