Реклама / Ads
12| 15301 |10.12.2017 ГЛАСЪТ

Провал на us-разузнаването и Обама подготвя почвата за руската подривна дейност преди изборите в САЩ 2016 г.

.
Тази загадка тлее във ФБР и ЦРУ от дълги месеци и тихо тормози американските разузнавачи, които разследват обвиненията в това, че Русия се е намесила в миналогодишните президентски избори в САЩ.
 
Как трупа на Михаил Лесин, най-влиятелният медиен магнат на Москва и основател на поддържаната от Кремъл световна спътникова телевизионна мрежа  Russia Today, или RT, се оказва във вашингтонски хотел на около километър и половина от Белия дом  само годна преди началото на гласуването за президентските избори в САЩ през 2016 г.“ Това пишат американските журналисти от The Washington Times  Дан Бойлан и Гай Тейлър.

„Историята на отношенията на Лесин с руския президент Владимир Путин е била известна на ЦРУ. Затова, когато в The Dupont Circle Hotel открили тялото на Лесин със следи от удари на най-високия етаж на хотела през ноември 2015 г., „то това привлече вниманието ни“, разказва източник от разузнаването, участвал в тайното разследване на случая.“ Лошо е, когато един човек умира от насилствена смърт, а още по-лошо е, когато това е бивш кремълски момък“, добавя източникът. „Ние започнахме да нищим тази история, но нищо не направихме, до никъде не стигнахме. Странна работа“, цитират авторите разузнавача.
Това, че почти две години след смъртта на Лесин много неща остават необясними, говори за сериозно лутане във Вашингтон за това, какво са знаели и какво не са знаели американските разузнавачи за дълбочината на руската подривна дейност през 2015 г. И в по-широк план – не открива ли последвалата намеса на Москва в изборите една голяма пробойна в американското разузнаване“, пише още в статията.

„Зад кулисите на ЦРУ, ФБР, АНБ и офиса на директора на Националното разузнаване не спира да се вихри дискусия доколко разузнаването на САЩ не е могло да предвиди руската намеса, а още повече да я спре или предупреди Конгреса и американското общество в периода преди изборите.“, съобщават журналистите.
Вестникът е потърсил мнението на повече от две дузини днешни и бивши конгресмени и американски разузнавачи, в това число на високи позиции, и много от тях заявяват, че водещите професионални разузнавачи са търсели там, където не трябва. За последните години американското разузнавателно общество съсредоточава усилията си в борбата с ислямските екстремисти, така че през 2015 г. ЦРУ и другите разузнавателни институции не били подготвени за възродилата се опасност от студената война – „руските манипулации“, пишат авторите на основата на няколко източника.

Други източници от разузнаването разказали пред вестника, че чиновниците в ЦРУ са знаели достатъчно за мащаба на руската кибератака, манипулациите в социалните мрежи и даже за агентурните операции още до изборите – но Белия дом и Обама лошо са използвали разузнавателните данни. По-късно Обама се хвали, че успешно убедил Путин да се откаже от такава намеса. Но източници от разузнаването са категорични, че тези твърдения на Обама са смехотворни и дори напротив тази намеса се разширява след срещата между Путин и Обама на „голямата двадесетица“ в Китай и най-вече на полето на социалните мрежи в интернет.

Паралелни разследвания в Конгреса на руската намеса подчертават централната роля на манипулациите в социалните мрежи. „Лентата на социалните мрежи се насищана с дезинформации,  много често се съчетава с новости от RT, което с донякъде  авторитетния си  имидж увеличава влиянието на пропагандата“, пишат журналистите. Едновременно се отделя недостатъчно внимание на все по-голямата роля RT и на играчите, които превръщат мрежата  в „ключов елемент“ на поддържаните т Кремъл агентурни операции.

И в тоз момент на сцената излиза Михаил Лесин и неговата подозрителна смърт във Вашингтон през 2015 г., продължават авторите. „В зависимост от това, на кое американско ведомство задаваш въпроса, делото на Лесин или се явява ключово за разкриване на загадката за прикритите усилия на Русия за намаляване на доверието в американската демокрация, включвайки предполагаемия шантаж на бившия светник по националната сигурност Майкъл Флин или е просто мрачно отвличащо от истината обстоятелство“, разказват журналистите.

Когато Лесин създава RT, той казва, че целта не е създаване на пропагандна машина в съветски стил, а на „канал, който ще се противопостави на CNN и BBC чрез московско предаване на новини за да се издига авторитета на Русия в света, се казва в статията. Но това започва да се замъглява с разширяването на RT. „Ние знаем, че той се е карал с Путин“, твърди източник от разузнаването.

През 2011 г. Лесин мести семейството си от Москва в Бевърли Хилс в Калифорния, където се отдава на страстта да лови риба в Тихия океан и да изследва един друг медиен свят, пише изданието. Той помага на сина си Антон да направи кариера в областта на финансирането на филми. Лесин инвестира парите си и в покупката на недвижими имоти, като купува имот от 1208 кв. метра в Бевърли Хилс за 13,8 млн. долара и още едно от 985 кв. метра за 9 млн. долара.

През 2013 г., се казва по-нататък, той се връща в Москва за да оглави контролирания от държавата руски медиен колос „Газпром – медия“. „Но неговото пребиваване в САЩ , както и покупките му, привличат вниманието на Вашингтон, съобщават журналистите. Сенатор Роджър Уикър, републиканец от Мисисипи, който оглавява американската Комисия за сигурност и сътрудничество в Европа, призовава, да се започне разследване на Лесин във връзка с предполагаемо пране на пари. От това нищо не излязло, но самото искане на сенатора продължава да тормози разузнавачите, търсещи ключа към разкриване на истината за смъртта на Лесин и била ли е тя престъпление.
Източници на разузнаването разказват пред вестника, че са се запознали с всички аспекти на делото, включително и това, че Лесин може да е станал жертва на организираната престъпност, работеща за други руски олигарси, недоволни от неговата финансово дейност и превъплъщения. „Но за тази теория е нямало никога убедителни доказателства“, смята един от източниците.

Както напомня изданието, BuzzFeed News съобщава, че Лесин е във Вашингтон по покана на Министерството на правосъдието на САЩ, където са искали да го разпитат
за вътрешната организация на RT. Като цитира двама анонимни агента на ФБР сайтът пише, че Лесин така и не бил разпитан, тъй като умрял предишната нощ. Но много източници от разузнаването оборват тази теория на BuzzFeed. „Това не е вярно“, казва един от източниците на тайното разследване. „Ако в това участваше ФБР, то щеше да има много повече статии за това от най-различни източници“, добавя той.

„Възможно ли е Кремъл да го е убил, за да предупреди други хора от RT? Може!, продължава източникът. Но и затова не били открити никакви доказателства.
Каквато и да е била първопричината за смъртта на Лесин, то тя подтиква някои американски разузнавачи да съсредоточат вниманието си върху RT и предполагаемото и използване от Кремъл за подривна дейност, пишат журналистите.

Както се казва по-нататък в статията, три седмици преди смъртта на Лесин, генералът в оставка Майкъл Флин, получил предложение да произнесе реч на голяма официална вечер, организирана от поддържаната от Кремъл телевизионна мрежа.

След зашеметяващата победа на изборите Тръмп  предложил на Флин да стане съветник по националната сигурност, който пост той заема по-малко от месец, пишат журналистите. Той е принуден да си подаде оставката, след като се появиха информации, че е заблудил вицапрезидента Майкъл Пенс и други високопоставени чиновници в Белия дом за своите беседи с руски високопоставени чиновници и контактите си с руски и чуждестранни компании. Става ясно и това, че Флин получил 45 000 долара за своето участие във вечерта на RT.

В допълнение към използването за военни цели на дезинформацията чрез американските социални мрежи, руското разузнаване се опитва да примами американски чиновници в клопки за компрометиране, разказва за вестника Даниел Хофман, бивш шеф на ЦРУ в Москва. Хофман твърди, че кремълската култура на шантажа включва разчетени клеветнически операции за събиране на компромати, които се използват на един по-късен етап. Нищо не подозиращите мишени забравят руската поговорка, че „сиренето е безплатно само в капаните за мишки“.

Дан Бойлан и Гай Тейлър-The Washington Times
Превод: Frog news
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 15592 |03.11.2017 Тадаръков с изненада: Подготвя се завръщането на Ахмед Доган в политиката . 7| 5635 |09.10.2017 Прецедент: КСНС срещу корупцията при Румен Радев се провали, насрочи нов за 17 октомври . 2| 10775 |05.10.2017 ”Борисов-3” се провали с гръм и трясък в кандидатстването ни за ЕМА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads