Реклама / Ads
6| 11626 |11.02.2023 ГЛАСЪТ

Не разбрахте ли? Ние сме виновни, защото имаме злата участ да не сме баджанаци на някого

.
Втори ден поред един психолог от системата на МВР участва активно в смяната на наратива за убийството на Иван Владимиров - Нав, който бе застрелян от съседа си, бивш полицай. Докато прокуратурата заговори за ”пострадал”, който ”влизал в конфликт със съседа си”, криминалисти и ”хора от системата” се надпреварват да обясняват как това е битова драма, не трябва да се реагира емоционално, а извършителят е ”предполагаем”. Ядосайте се.
 

Ето така фокусът се измества, уважаеми. Измества се от това, че един човек е подавал сигнали за тормоз от съседа си многократно и най-накрая е свършил с куршум в главата. Докато някакъв криминален психолог едва ли не обясни, че Иван Владимиров - Нав и съседите му са виновни за това, че не са отнесли "солидарно" въпросът към прокуратурата с жалба срещу въпросния "предполагаем извършител", в ефира на друга национална телевизия шефът на Националното следствие Борислав Сарафов заговори за това как прокуратурата няма никаква вина, защото се занимава с вече извършени престъпления. Превенцията, рече Сарафов, е отговорност на цялото ни общество и всеки отделен гражданин. 


Сиреч, ние сме си виновни, разбирате ли? Ние сме си виновни, че жалбите в родните институции остават като вик в пустиня и ние ще сме си виновни, ако някой от нас свърши с куршум в главата, ако свърши на части в куфар, захвърлен в някоя канавка. 


Наративът се променя напълно умишлено. Защото иначе някой някъде трябва да признае, че не сме виновни ние. Виновна е корупцията, виновен е политическият ни елит, толерирането на незаконни проктики, системното затваряне на очите от страна на силовите органи. Фокусът се измества, защото в противен случай ще рухне като къща от карти опорката, че институциите у нас работят безотказно, а липсата на доверие в тях е плод на въображението ни или резултат от политически престрелки. 


Стига. 


Липсата на доверие в институциите е факт, защото системата ни накара да повярваме, че нищо не зависи от нас. Че сме безгласни букви и същите тези институции няма да ни чуят, защото имаме злата участ да не сме баджанаци на някого. 


Иван Владимиров - Нав не е пострадал. Беше убит. И то не от предполагаем извършител, а от съседа си - бивш полицай със законно притежавано оръжие, срещу когото са подавани няколко сигнала. Къде са свършили те - предстои да разберем. Предстои също да разберем дали някой някъде не е затулил тези сигнали, защото бившият полицай е нечий. Нав обаче няма да бъде върнат. А ние няма да извлечем поуките си. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 31244 |04.10.2022 Към президента Радев: Да си кажем, защото ни проглушава фалшиво ехо . 19| 20969 |30.05.2021 И какво, да мълчим за изродите, защото нямало доказателства като за съд?! Има истина! . 149| 52691 |16.12.2020 Поръчан атентат срещу Борисов и Гешев, защото били неподкупни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads