Реклама / Ads
33| 13559 |30.08.2013 ГЛАСЪТ

ЕК ще „набива канчета” в София за знакови дела

.
Група от Европейската комисия пристига в средата на септември в София. Това посещение все още се пази в тайна, защото не е ясно по кои знакови дела ще искат информация хората на Барозу.
 

Със сигурност обаче ще бъдат прегледани знаковите дела и съдебни процеси с широк обществен отзвук, научи Фрог нюз от източници в магистратурата. В Брюксел били недоволни от заметeни под килима убийства на известни лица от бизнеса и политиката, както и на дела за рекет, в които са лъснали връзки на мафията с политици и управници от висшите етажи на властта.

В списъка за обсъждане са делата срещу Октай Енимехмедов, който опита да убие лидерът на ДПС Ахмед Доган с газов пищов в НДК по време на конференция на движението. Юристите от Брюксел обаче искали пълни подробности и по делото срещу тези участници в конференцията, които ритаха и удряха с юмруци атентаторът. Засега по това дело нямало никакво придвижване.

 

Магистратите ни ще обясняват и за „замразеното” дело срещу ексзе;еделския министър Мирослав Найденов. Найденов е на свобода срещу 10 000 лв гаранция. Срещу него са повдигнати три обвинения - за обещаване на 200 000 лв. подкуп, упражняване на принуда върху подчинен и уреждане на обществена поръчка. Разследването се наблюдава от Ваня Стефанова от СГП – същата, която стана зам.-директор на ДАНС преди дни. Тя е сред наблюдаващите прокурори и по делото за изборните бюлетини намерeни в печатница Полипринт. Главният прокурор Цацаров бе разпоредил спешна проверка по казуса с Миро Найденов, но все още не е ясно какво става с това разследване.

„Октопода” е другото дело, по което магистратите ни ще дават обяснения.

 

Един път за безбройните заболявания на обвиняеми и отлаганията през последните месеци. И второ за икономическите престъпления на „Октопода”. В Брюксел били силно обезпокоени от смяната на прокурор Златкова, която наблюдавала делото и последвалото "замразяване" на делото. Така аферите в „Кремиковци”, присвояване на бизнес чрез рекет и заплахи, собствеността на застрахователната компания „Лев инс” и пр. оставали неразследвани. В същото време промяната в законодателството за продължителността на обвинението (намален бе срока без много шум и без обществено обсъждане) може скоро да даде възможност на обвиняемите, между които Алексей Петров, да останат без обвинения поради изтекла давност. Досега по делото за икономически престъпления била поръчана само една експертиза – от данъчните, която продължила странно дълго.

 

Въобще в ЕК били много обезпокоени от практиката да се сменят наблюдаващи прокурори, което бавело делата без видима причина. Такива случаи у нас имало десетки и съмненията, че някои от тях са в полза на обвиняемите, ставали все по-основателни.

 

Промените в НПК също щели да бъдат предмет на обсъждане. От ЕК не били съгласни да се извършват промени на текстове без обществена дискусия и силни аргументи. Става дума за промяната на сроковете за задържане под стража, уредени от чл. 63, ал.4. Досега обвинените в извършване на престъпление, за което се полага над 5 години затвор, можеше да лежат в ареста 1 година. Срокът е свален на 8 месеца. 1,5 години можеше да са в ареста извършилите престъпления за над 15 години затвор (предимно за убийство), а сега пада на 1 година. На пръв поглед изглежда, че решението за промяна ще дисциплинира разследването. В същото време съществуват обективни причини за удължаване на срока, а обвиняемите за такива деяния и техните адвокати са майстори на забавяне на дела. Досегашната практика доказва, че е много възможно бандити, извършили тежки престъпления да съумеят да се възползват от новите поправки (минали тихо и незабележимо в парламента) и да се окажат в един момент на свобода, преди разследването да влезе в съда, предупреждават юристи.

 

Европейските пратеници ще нищят в София още делата по „Наглите” (мотивите за оневиняването на 4-ма от бандата), „Килърите” (гледането на втора инстанция), т.нар. дело „Сапард” (източване на средства по програми), делото „Соло”, оневиняването на бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов, както и „замразените” разследвания за екзекуциите на Илия Павлов, Емил Кюлев, Иван Тодоров-Доктора, Манол Велев (все още в кома) и др. Общо над 120 са делата, за които нашите магистрати дават отчети в Брюксел. Част от тях са за пране на пари.

 

Особено внимание по време на визитата ще се обърне на незадоволителната работа на институциите у нас по отношение: първо на жертвите и второ – на свидетелите. Има сериозни съмнения, че европейските директиви се спазват само на книга, но не и в живота.

Резултатите от септемврийската визита на ЕК в България, ще намерят място в доклада за страната ни, който се очаква до края на годината. Там ще бъдат направени съответните изводи и мерки по отношение на действието и бездействието на родната магистратура и политиката на правителството по отношение на правораздавателната система.

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 34236 |23.08.2013 Строители на капитализма: Стефан Софиянски и златната (синя) кокошка . 44| 18698 |24.07.2013 Как ленинци окупираха сталинци в София . 24| 10734 |16.04.2009 6 системи за проследяване на отвлечени изтекаха предизборно по улиците на София . 44| 14044 |07.01.2009 София – мръсна приказка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads