Реклама / Ads
32| 12703 |10.06.2024 ГЛАСЪТ

По следите на вота: А сега всички гледаме тъпо. Присъди и затвор е спасението

.
Възходът на крайните промосковски партии не е новина. Умните хора трябваше да го предвидят и да се съобразят, като сменят старата грамофонна плоча с клишетата за ЕС, НАТО, Шенген и еврото. Защото  знаем, че много българи ще продължат да приемат Русия като пътеводна звезда, защото отказват да разделят народ, култура и управление в Кремъл.
 

Тайните руски служби и путинската пропаганда си свършиха перфектно работата и спечелиха изборите в България.

 

Не вярвате?

 

ПП-ДБ, претендиращи за чистокръвни евроатлантици проведоха лоша кампания, държаха се надменно,  всичко при тях се върти около двама-трима лидери и техният най-тесен кръг. Това доведе до 320-330 хиляди гласа в тяхна подкрепа. При 630 хиляди преди година. Оставки обаче няма. Защо бе, хора, не виждате ли какво става във Франция и Великобритания?

 

ГЕРБ-СДС печели първото място. Но това не е победа. Знае го Борисов, както и тези край него. Как ще правят правителство – трудна работа.

ДПС постигнаха своето и ще бъдат незаобиколим фактор, както се казва.

Оттам насетне въпросителните са повече от отговорите.

 

Ако Борисов не успее да сътвори кабинет отиваме на нови избори. А това означава новопоявилата се партия „Величие“ да удвои подкрепата си от 5 на 10 на сто от гласувалите. „Възраждане“ ще се борят за 15%. Обединени ще изместят ГЕРБ-СДС, каквито и фокуси да прави Борисов и да вади зайчета от ръкава си.

ПП-ДБ ще паднат още по-надолу, ако продължат в същия стил.

БСП … И там се чакат оставки отдавна, но все ги няма.

 

Забележете: Николай Марков, главно действащо лице във „Величие“, в първата изява по Нова тв повтори поне пет пъти, че корупцията срива държавата. Това не е новина, но партията му обещава яростна борба с уродливото явление. Който е чел и чувал посланията на о.р. полк. Марков, знае, че курсът на България, според него трябва да е твърдо към Москва.

Към Русия дърпат българската каруца и „Възраждане“, и БСП, както и неминалите прага за НС „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова, „Български възход“ на ген. Стефан Янев и някои други. Ако тези хора и партии се обединят по някакъв начин, Путин ще ги поздрави с пълна изборна победа още вечерта след вота. Тогава Европа и отворената врата към света ще станат отново само мечта. Овации ще приема и президента Румен Радев.

 

Защо е така?

 

Във Великобритания в някои секции най-много гласове са получили „Величие“ и „Възраждане“. Това се дължи най-вече на добрата им кампания в социалните мрежи. И жестока реторика срещу корупцията.

 

Срещу корупцията говорят и останалите, но никой не им вярва, защото ги видяхме как се „борят“ срещу нея, когато са във властта. Новите крайни популисти обещават пълна чистка, съдебни процеси и затвор. И да, България се нуждае спешно от това. Дали могат да изпълнят подобно обещание е друг въпрос.

 

Но млади хора, особено в чужбина ги подкрепят. Живеят на Запад, ползват всички възможности за образование и работа, предоставяни им от цивилизования свят, но наказват системните партии, гласувайки за крайните. Да не забравяме, че много от тях има родители и близки в България, на които се налага да изпращат пари, за да се издържат, да се лекуват, хранят и обличат. Това ги настройва остро срещу всички, които досега са управлявали, защото ги възприемат като виновници за ниския стандарт на живот. И гласуват наказателно.

 

Освен това техните родители, дядовци и баби им разказват носталгично и с умиление как са живели през социализма, когато Съватския съюз ни е помагал, когато сме закъсвали.

И се получава някакъв български миш-маш: живот на Запад, почелене на евро, долари и паунди, почивки в Италия и Гърция, но с поглед към Червения площад в Москва. Младите не отиват в Русия да се реализират, защото знаят, че там не става за нормален и свободен живот, но пък наказват евро-атлантическите партии у нас, считани за виновни за последното място на страната ни в ЕС.

 

Лошата новина

 

Системните партии няма да признаят кризата с настъпващия путинизъм чрез млади, агресивни политически формирования. Няма дори да засилят отпора срещу действията на кремълската пропаганда и кремълските служби у нас. Защото много от тях са зависими от Москва. Това ще ги направи още по-уязвими и не след дълго ще се запътят, или ще бъдат натирени, към политическата морга. Това е логичният финал.

 

Ако са забравили примерите от близката ни история, ще им ги припомня. В България нямаше истински дисиденти, както в други страни от източния блок. Трябваше да падне Берлинската стена, за да се случи промяната и у нас. Това стана с вътрешно-партиен преврат: Андрей Луканов и още неколцина другари от ръководството на БКП свалиха Тодор Живков. След което Луканов оглави две правителства и оцелявахме в „лукановата зима“ както се оцелява по време на война. Луканов имитира прозападна ориентация чрез милиардера Робърт Максуел. Убиха ги и двамата заради зависимости от Москва. Техният продукт Илия Павлов и „Мултигруп“ също бяха ликвидирани.

 

ГЕРБ спечели, защото Борисов обикаляше с кожена тужурка и се заканваше да унищожи корупцията и организираната престъпност. Когато пое властта просто ги обедини. По руски модел. И се превърна в умален формат на Путиновия режим, разчитайки на бухалки като МВР, тайните служби, прокуратура и редица институции, които напълни с „калинки“.

Това повече няма как да се повтори. И няма да се повтори.

 

Добрата новина и решението

 

Разследвания, съдебни процеси и затвор за министри, политици и олигарси, забъркани в грандиозни корупционни мрежи. Нищо друго няма да спре питинизирането на страната. Дори Путин арестува генерали и министри за взети подкупи. Тук няма нито един такъв случай.

 

Николай Марков каза още по Нова, че сегашният изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е „деветото джудже“. Така мислят много българи.

Докато това не се промени, крайните популисти ще зоват за справедливост и наказания за виновните и ще трупат гласове. Когато прогледнем, че кафявото е техният цвят, ще е много, много късно.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 13718 |06.06.2024 Това го запомнете: Онзи в Кремъл освен луд и лъжец, е и голям страхливец. Как се лекуват идиоти? . 49| 18298 |06.06.2024 Ако не сме в ЕС и НАТО, къде ще сме? Ползваме благата на Европа, към които други горещо се стремят, и пак сме недоволни от нея . 26| 6067 |04.06.2024 Румен Радев се нахвърли върху НАТО в стил Маша Алкаша. Защо реагираха само Пеевски и Генов? Шут за ген. Решетников! . 42| 15141 |03.06.2024 Защо Волгин и Костя предизвикват позиви за повръщане? Обяснението е във фактите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads