Реклама / Ads
15| 11508 |08.03.2023 ГЛАСЪТ

Социологически опорки досущ като социалистически. Защо ни ги пробутват?

.
Различни лица и тези надничат зад кандидатите за власт в предизборната кампания. За разлика от политиците, някои социолози са хем по-интелигентни, хем заработват от това, което пласират на „пазара“. Защото, нали, боравят с факти.
 

Представител на една агенция направи смела крачка в тази посока, давайки рамо на ГЕРБ, БСП и всички други формации, които разчитат на демагогия и национализъм. Та този умен човек „разкри“ една голяма тайна: Либералите в България, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло.”

Социологът е наясно какво се опитва да продаде, разчитайки, че купувачът достатъчно наивен, за да се хване на упътването за тази „хранителна“ добавка.

 

Пак според въпросния социолог паметникът на Съветската армия е ”много хитър начин ГЕРБ да пуснат „по пързалката ДБ и ПП”. Той посочи, че в ситуацията с два коня някой се опитва да играе третия кон. ”Възраждане” са в изключително добра хранителна среда в момента.

 

Разбрахте ли? Желаещите промяна и европейски стандарт за българите ще бъдат пуснати по пързалката, а ГЕРБ и „Възраждане“ ще потриват доволно ръце.

 

Номерът може и да мине пред някои примитиви, но повечето българи отдавна са наясно с реалностите.

 

Ще помогна на драгия социолог, който, с абсолютна сигурност, е заклет фен на западната цивилизация и евро-атлантизма, но докарва живее по въпросния модел, захранвайки с манипулативни данни публичното пространство.

 

Малко аритметика.

 

Над 2,5 млн българи живеят на Запад. В Русия те са не повече от хиляда. Това съотношение показва накъде са ориентирани хората. Знае се и защо: доказано ефективна образователна система, законност и ред, спазване на човешките права, възможност за работа и успешна кариера, добро заплащане, социални придобивки и работеща здравна система, добри условия за живот.

 

Роднини на тези 2,5 млн нашенци в странство, всеки месец очакват парични преводи от тях, за да свържат двата края или да си помогнат за сметките и лекарствата. Някои от тях може и да тичат пред съветския паметник с карамфил в ръка, но се надява на парите от деца и внуци в евро и долари.

 

Над половината от българите неотдавна в друго социологическо проучване заявиха, че разчитат за защитата на страната на НАТО. Същите одобряват и членството ни в ЕС.

 

Дали „ПП.“ и „ДБ“ ще си изиграят правилно картите в предизборната кампания е друг въпрос.

 

От дни слушаме призивите на ГЕРБ да се гласува за връщане на стабилността, която те били осигурили. Давал Борисов по 50 лева, но това били истински пари. Сегашните увеличения на пенсиите (такива не е имало от 30 години) и заплатите били прах в очите, защото нямало пари да се изплащат и занапред.

 

Какво означава да се върнем към „стабилността“? Ето какво: първи по смъртност и заболеваемост. Първи по корупция. Първи по неграмотност. Първи по употреба на наркотици сред учениците. Първи по насилие в семейството. Първи по брой на катастрофите и жертви в тях. Първи по намаляване на населението.

 

Но последни стандарт на живот, по върховенство на правото, свобода на словото и медиите, по условия за инвестиции и развитие на бизнеса, по качество на пътищата и магистралите, по брой магистрали и дължина в километри и пр. Това е „стабилността“, която ни се предлага. Защото за 12 години бе „постигнато“ само това.

Да даваш по 50 лева на калпак и да къташ в чекмеджето злато милиони в евро е модел, с който може да се гордее единствено мафията.

 

Разбираемо социолози да очакват добра реколта от предизборната жътва, но нека не мислят хората за идиоти.

 

Освен това нека запитат в следващо проучване новия руски „Москвич“ ли предпочитат българите или която и да е западна кола и да обявят отговорите. Да питат също за марка руски компютри или смартфони.

 

Затова ако може по-полека с агитацията чрез „независима социология“.

 

Медиите поне публикуват предизборните материали на партии и коалиции в определено място. По-честно е.

 

Иначе социологическите опорки се превръщат в социалистически.

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 17146 |08.03.2023 Ревящи за паметника на Съветската армия, признайте кой и защо го e вдигнал? И се извинете на българите . 31| 23994 |07.03.2023 В страната на зайчетата: Да посегнеш на Велико Желев, е все едно да бръкнеш в контакта . 45| 25186 |06.03.2023 Купонът свърши: Кой ще пропее пръв от борисовите министри за откраднатите милиарди? . 47| 22416 |03.03.2023 Сбогуване с Трети март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads