Реклама / Ads
17| 44668 |19.07.2012 ГЛАСЪТ

Терорът удари Бургас – първи изводи

.
Трагедията на бургаското летище е факт. След терористичен акт загинаха 7 души, а над 30 са ранени, част от тях тежко, трима с опасност за живота. Външно министерство съобщава за 6 жертви. Държавната израелска радиостанция „Кол Израел” предаде, че рано сутринта на 19 юли е починала една от ранените жени.
 

Радио „Галей ЦАХАЛ” и сайтът „Аруц Шева” съобщават за 8 жертви.

В софийска болница са транспортирани трима пострадали в тежко състояние. Външното министерство на Израел съобщава, че е възможно пострадалите да са повече.

 

Вече е ясно, че сред загиналите е и шофьорът на автобуса, който е българин. Сред загиналите е и човек с документи на гражданин на САЩ от щата Мичиган. ФБР обаче е извършило проверка и е установло, че докуменитте са фалшиви. Това навежда на мисълта, че най-вероятно това е терорист камикадзе.

 

Първите анализи на израелските и американските служби след разговори с българските им колеги вече са налице. Отбелязва се, че в момента Бургас е най-посещаваното място от израелски туристи, особено от млади хора. Полет №392 на българската частна авиокомпания Bulgaria Air е организиран от фирма „Кавей Хуфша”.

 

В България вече се намират служители на "Маген Давид Адом" и ЗАКА, които трябва да организират евакуацията на останките на загиналите и ранените в атентата.

 

Първото нещо, отбелязано от спецовете, е скуппчването на автобуси на опасно близко разстояние до терминалите. Също и липсата на свободно пространство между тях. Това е причина да се подпалят от взрива още два автобуса.

 

Българските служби първоначално твърдяха, че бомбата е сложена в багажното отделение на автобуса. После се оказа, че най-вероятно се е взривил терорист камикадзе. Междувременно ливанската телевизия „Ал Манар”, собственост на „Хизбула”, веднага след терористичния акт, съобщила, че в автобуса са взривени гранати. Възниква въпросът, откъде „Ал Манар” е могла да знае такава подробност?

 

Властите в Израел набедиха Иран и „Хизбула”. Официален Техеран и ръководството на „Партия на Аллах” отхвърлиха тези обвинения.

Израелските служби обаче продължиха своите обвинения и разкриха, че е много вероятно зад атентата да стои командирът на иранското спецподразделение „Ел Кудс” генерал Касам Сулеймани, който е в постоянно връзка с генералния секретар на „Хизбула” шейх Хасан Насралл. Подразделението „Ел Кудс” отговаряло за операциите в чужбина.

Радио „Кол Израел” съобщава още, че през последните месеци българските и израелските служби съвместно са предотвратили два готвени терористични акта. Радиото обаче предупреждава за опасност от нови терористични нападания.

 

Споменава се също, че на Балканите действат части и самостоятелни бойни единици на шиитската терористична организация „Хизбула”, които искат отмъщение за смъртта на началника на оперативния отдел на „партията на Аллах” Имад Мугнии. Затова и израелските власти са помолили българските власти да засилят мерките за сигурност около израелските туристи в България.

 

Точно преди 18 години, на 18 юли „Хизбула” взриви Еврейския културен център в Буенос Айрес. Загинаха 86 човека. В момента се търсят евентуални връзки на организаторите със структури на организраната престъпност в България. Възможно е българската мафия да е оказала логистична подкрепа на ислямски терористи срещу богато заплащане.  Проверяват се и всички сигнали за евентуално активиране на ислямски фундаменталисти у нас. Проверяват се също контактите им с терористични организации в чужбина.

 

Изводът, който се налага от първите аназили на ситуацията е, че България е цел на ислямския тероризъм. В Европа вече пострадата Испания, Англия, Русия. Осуетени са били готвени атентати в Грузия, Азербайджан, Кипър, Гърция. Застраховани няма.

 

Предстои и щателна проверка на всички защитни системи на летището в Бургас, тъй като има съмнения за пукнатини в мерките за безопасност. Натовареността през летния сезон наистина е колосална, но и мерките трябва да са съответстващи, кътегорични са израелските и американските спецове.  

 

По материали от израелските медии

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 48492 |18.07.2012 Граждани, съдии, министри и мафиоти . 46| 35075 |14.07.2012 Съдии, свободни кокошки и шат на патката главата . 96| 43280 |12.07.2012 Ползата от педофилията, Сесил и калният пейзаж . 116| 59753 |04.07.2012 Най-голямото зло за България – четири години по-късно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads