Реклама / Ads
0| 9044 |25.03.2016 ГЛАСЪТ

Цацаров лови цаци с хапче "три глави", акулите се забавляват

.
Прокуролов на дребни цаци...
Доживяхме! Главният прокурор внася във Висшия съдебен съвет предложения за наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо Петко Минев – прокурор в Районна прокуратура гр. Пловдив, Мария Дамянова – административен ръководител районен прокурор на Районна прокуратура - Девин и полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора.
 
След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и Инспектората на Върховна касационна прокуратура са установени допуснати от прокурорите Минев и Дамянова и следовател Йосифов нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Ти да видиш.

Тримата магистрати трябва да знаят, че Цацаров и ВСС ще ги отнесат като бръмбар сламка и нищо не може да ги спаси. Защото така те си представят епичната борба с корупцията. А тия тримата ще паднат жертви,  защото:

 

1. Цацаров трябва да покаже на премиера Борисов и стресирания от бомбите Брюксел, че е истински Крали Марко - копие на хетския Бог на бурята, притежаващ едновременно уранически и хтонически черти. Нещо като българския Зевс.

 

2. Скоро пристигат чуждите магистрати-наблюдатели у нас. С какво ще бъдат посрещнати на ВИП-а? С терористична заплаха и стачкуващи полицаи? Глупости... Наместо питка и мед, ще им поднесат главите на Минев, Дамянова и Йосифов. Нов прокурорски обичай...

 

3. Главите на тримата са аргумента на Цацаров да не подава оставка. Колегите му в Румъния, Молдова и Украйна подадоха, но той не е вчерашен - знае как да посреща скъпи гости.

 

4. Цацаров трябва да затвори по някакъв начин устата на критиците си. Три магистратски глави може и да ги поуспокоят за известно време. Длъжен е да опита.

 

5. Тези три глави ще трябва да забавят поне за известно време истинските разследвания, срещу истинската корупция и олигарси, каквито несъмнено един ден ще започнат. И не защото Цацаров ще се е променил, а защото ще бъде заставен от времето и обстоятелствата.

 

Бутафорна ситуация: прокуратурата не иска, а и не е в състояние да се бори с корупцията. Защото корупция обитава кабинетите на ръководството. Страх сковава прокуратурата. Обвързаности я парализират. Затова Цацаров лови цаци, а акулите го наблюдават внимателно.

 

След спирането на обществени поръчки за близо 2 млрд лева, както сам премиерът заяви, прокуратурата вече трябваше да е започнала поне няколко мащабни разследвания. Отсъствието на такива сякаш идва да внуши, че Борисов и кабинетът вършат нещо са се оплели в съмнителни действия. Това ли е целта на Цацаров? Тогава да го заяви публично и да се аргументира. Ама няма аргументи.

Д-р Николай Михайлов пусна в обръщение словосъчетанието "да се страхуват храбро". С него обясни поведението на немалко европейски политици по повод терористичните актове и заплахи. Словесното изобретение чудесно пасва на Цацаров. Като прибавим към това и обвързаностите, които общественото мнение отдавна му приписва, картината става съвсем трагична. Те съпътстват всекидневието му, колкото й яростно да ги отрича. "Яростното отричане е признак за проекция", казва колегата на д-р Михайлов - д-р Фройд.

 

Примери колкото искате. На последното заседание на Правителството, Борисов казал, че не знае дали Пеевски е свързан с "Булгартабак", колко и как. Знае самво, че 400 души поне ще останат на улицата, защото фабриката в София е затворила. Борисов твърди, че нямал данни какво става там. И откъде да знае като в прокуратурата, ДАНС и МВР някои си бъркат в носа? Къде е финансовото разузнаване? Поне да бяха прочели някои медии - целите схеми на "БУлгартабак" бяха обяснени като за... деца. Къде е НАП да подкара и Пеевски, и директорът Чолаков и други покрай тях, както прави с други? Но и тези институции се "страхуват храбро". Налитат като акули върху всеки, който е против модела #Кой, но иначе са кротки мишцици. Информация за "Булгартабак" колкото искате, но мишчиците я крият. Нарича се "информационно затъмнение". Нерядко е свързано с лично облагодетелстване. Ама облагодетелстване ви казвам...

 

Друг елементарен пример е фалитът на КТБ. Две години вече участниците във фалирането на банката крият истината от обществото. На тях така им отърва, защото освен невърнатите кредити зе стотици милиони, присвояват активи на банката за стотинки. Прокуратурата и в този случай не предприема нищо, като изключим водевилното "издирване" на банкера Цветан Василев, който не само не се крие, но и заявява готовност да говори пред следователи и обвинители. Но и това не се прави с някакви глупави обяснения. Премиерът Борисов многократно заяви, че са виновни Пламен Орешарски, Иван Искров и Петър Чобанов, но Цацаров не си мръдна пръста да провери тези твърдения. С което демонстрира, че думите на премиера са му през... "храбрия страх"...

 

Цацаров не казва и докъде стигна разследването на покупката на "онзи" хотел в Кюстендил от сина на лидера на АБВ Георги Първанов, например. Мълчанието на обвинението обаче активира слуховете, че проверката е на сянка под кривата круша, а Първанов е държан на каишка. 

 

Сред обожателите си обаче Цацаров е истински Колумб. Докато политиците се чудят, как хем да борят корупцията, хем да останат сухи, той измисли хапче, което подсилва имунната му система срещу "брюкселския" и "румънския" синдром. Хапчето се казва "три глави" и е много ефикасно. Извлича се от магистрати-билки, които не са под закрила на европрограми и вътрешни фактори.

Особеното в сегашната ситуация е, че главният прокурор не подозира кога ще стане жертва на собственото си изобретение. Защото и други си правят сметки за пред Брюксел и пред народа. За да спасят себе си, ще го натопят за нула време. Ето обожаващите го допреди дни пеевски медии, вече му се дразнят, че не слушка. Който сее ветрове, жъне бури. Не го е казал Фройд, а народът.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16556 |22.03.2016 Пеевски, Цацаров и сие запяха на "птичи език" - "Титаник" потъва . 15| 9862 |29.02.2016 Даваме Велчев, Цацаров и Панов за Гренада, но никой не ги иска . 24| 13263 |30.11.2015 "Бойко акбар", "Цацаров акбар" - вият медийни орки . 31| 21640 |27.11.2015 Главният прокурор Цацаров подаде оставка. И след това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads