Реклама / Ads
12| 12663 |05.02.2019 ГЛАСЪТ

Цацаров и Маринов по пътя на пеевските цигари или на папа Франциск

.
Сотир Цацаров и Младен Маринов в ОАЕ Източник: МВР
Главният прокурор Сотир Цацаров и шефа на МВР Младен Маринов са на визита в Обединените арабски емирства / ОАЕ/. Докато страната ни се тресе от корупционни скандали и политически обвинения за прикриване на далавери от най-високо ниво, двете височайши особи позират ведро за снимки от екзотичната дестинация.
 

Ведомствата информират съвсем лаконично за сгледите с главния прокурор д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси и с Н. В. шейх Сайф Бин Зайед Ал Нахаян, който е зам.министър-председател и министър на вътрешните работи на ОАЕ. Не липсват и традиционните пиарски писания от рода на „развиване“, „задълбочаване“ и „сътрудничество“, зад което по-скоро прозират празни приказки, отколкото конкретно свършена работа. По правило тя остава „зад паравана“. От съобщението на МВР, обаче разбираме, че двете страни се срещат, без дори да имат подписан договор за сътрудничество в сферата на провосъдието и вътрешните работи. Нещо повече, оттам ни казват, че тепърва щяло да се мисли за такова. Кога, ще попитате. „В най-скоро време“ , отговарят от вътрешното ведомство.

 

Странно, дори страшно звучи обещанието за "сътрудничество" със страна, в чието законодателство се прилагат елементи от шириата. Боят с камшик е наказание за престъпление като прелюбодейство, предбрачен секс и консумация на алкохол. Според съдебните решения бичуването варира от 80 до 200 удара. "Вербалната злоупотреба, свързана с честта на дадено лице", се наказва с 80 удара по петите.  В ОАЕ се прилага и смъртно наказание за много престъпления, включително и "срещу Бога“.  В не малко затвори са захвърлени жени, които просто са се оплакали, че са били изнасилени. Бракът между мюсюлманка и мъж от друга вяра е тежко наказуемо. Целувките на обществени места  се считат за сериозно погазване на закона. Нормална новина е за там, ако се чуе, че  някой е  убийт с камъни по нареждане на съда.  Намират се и смелчаци, които искат да променят системата.

 

Съдбата на реформаторите, обаче е една и съща - арест и мъчения.  Жените са без права, а много чужденци са безследно изчезнали. След всичко това е излишно да повдигаме темата за  свободата на словото.  През януари т. г. Европейската комисия добави Саудитска Арабия към проектосписък на ЕС с държави, които представляват заплаха за Общността заради небрежен контрол, който позволява финансиране на тероризъм и пране на пари.  Затова и парадоксално звучи обициалното съобщение на прокуратурата, че : "Основни теми на разговор между българската страна и представителите на съдебната и изпълнителна власт на ОАЕ ще бъдат сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на организираната престъпност и тероризма".

 

ОАЕ приютиха депутата Делян Пеевски. Не е тайна, че от известно време той е преместил бизнеса и живота си на Арабския полуостров и почти дистанционно движи делата си в България. Чува се, че бизнесът му с цигари също го е „последвал“ в арабската държава. Дали турският доклад за контрабандата на цигари от „Булгартабак“ ще се отрази на дейността му в Дубай, вероятно е рано да се прогнозира. През февруари 2016 г. български медии препечатаха близкия до правителството на Ердоган в. "Стар" - че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат "черен печат" за Турция. Тогава стана ясно, че Пеевски е попаднал в окото на бурята благодарение на тайните служби на Турция и разследването им за пътя на българските цигари и паричните потоци, които ги отведоха право при терористите.


Малко по-рано, през септември 2015 година всички се чудеха защо главният прокурор Сотир Цацаров е отишъл на крак при турския президент Реджеп Ердоган. Срещата и до днес си остава загадка, тъй като практиката държавни глави да се срещат с прокурори на други държави е голяма рядкост и би трябвало да има някакви извънредни поводи. След това гръмна и цигарената афера, от която се разбра, че с парите от контрабандата са били финансирани терористични организации. До този момент Цацаров се е виждал четири пъти с турския си колега Мехмед Акарджа. Явно има зор. За скандалния турски доклад се разбра, че е предоставен  на държавите членки на ЕС. Едва след това документът най-сетне пристигна и у нас. "Всъщност това, което е при мен, представлява страници, които нямат заглавие, които нямат официален автор, които нямат, освен всичко друго, обозначение на службата, която е създала този доклад.", обясни лаконично Сотир Цацаров в края на 2017 година. След това ни успокои, че го дава за проверка на Агенция „Митници“. И толкова. Какъвто е резултатът от проверката за конфликт на интереси за финансовия министър  Владислав Горанов, такъв и за доклада за цигарите. Никакъв!


Относно срещата на Цацаров и Маринов в ОАЕ, Афера уточнява: „През януари 2018 година влезе в сила за първи път споразумение между САЩ и ОАЕ за правна помощ, според което, ако подгонят някого в САЩ, ОАЕ трябва да дадат сведения за фирми и банкови сметки и да блокират сметките по искане на американски съдилища“. Дали оттам ще излезе някой заек, предстои да видим. Но няма как да не отбележим, че главният прокурор и шефът на МВР вървят по маршрута на пеевските цигари. По миризмата, та право там.  „Подчертано бе значението на провеждащата се в момента в Абу Даби международна конференция на всички световни религии“, не пропуска да отбележи МВР за височайшата визита. Дали пък Цацаров и Младенов всъщност не са решили да следват католическия  духовен водач на 1,272 млрд. души- папа Франциск?

 

Екип на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14582 |23.09.2018 Прав е Цацаров, случаят „Цветан Василев“ е политически . 12| 11575 |18.09.2018 След Снупи* и Младен Маринов със звезда в Алеята на славата в Холивуд . 28| 28940 |10.09.2018 Маринов министър, всички ликуват! . 49| 66294 |02.09.2018 Гърмящи червени куфарчета. Защо акулата Цацаров захапа Ветко сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads