Реклама / Ads
82| 20352 |18.11.2013 ГЛАСЪТ

Цветлин Йовчев и голямата гладна акула

.
Играта с акула е опасна, защото тя винаги е гладна...
Най-после случихме на вътрешен министър. Красавец, левент, гледа умно в тв камерите и като заговори - нищо не се разбира. Такива са любимците на всяка власт. Дзержински, който изрича сакралните слова: "Чекистът трябва да е с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце", би се просълзил, ако имаше начин да чуе и види Цветлин Йовчев.
 
И не защото нашият човек отговаря изцяло на ФеликсЕдмундовата теорема за чекиста, а защото се вписва в нея по онзи неподражаем и обтекаем начин, от който нищо не става ясно. На вид уж железен човек, който говори тихо и мистериозно, а всъщност кротък изпълнител на чужди желания, облякъл костюма на силните на деня.

Да вземем изявленията му от последните дни.

 

На въпрос дали е имало полицейско насилие в онзи вторник, когато студенти обградиха Парламента и напираха към него от три страни, Йовчев отговори: "Нито събираме информация, нито ще събираме за тези, които протестират. Ще действаме единствено по закон, защото не одобряваме насилието под каквото и да е форма". Е да, но медиите излъчиха репортажи, от които ясно се разбира, че униформени са обикаляли адреси на протестиращи. Тези полицаи да не би да са били от друго ведомство и Йовчев да не знае за тях? Напълно е възможно. Например той нямаше и грам представа, че шефът на ДАНС Владимир Писанчев е изпратил на главния прокурор Сотир Цацаров депеша оносно някои грехове на ексважния човек в Народното събрание и ДПС Христо Бисеров. Не само, че не знаел, а въобще и не трябвало да знае! - натърти той пред досадните репортери, които се опитваха да изтръгнат от него някакъв смислен отговор по казуса.

 

Ето обаче какво пише в Глава девета на Закона за ДАНС:

Чл. 131. Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" предоставя едновременно еднаква по обем и съдържание информация на президента на Република България, на председателя на Народното събрание и на министър - председателя. (Значи тези хора са знаели за случката с Христо Бисеров, но си траят.)

Чл. 132. (1) Парламентарният контрол върху дейността на агенцията се осъществява от специализирана комисия в Народното събрание.

Освен това, в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, пише: Чл. 2. (1) Агенцията е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност.

Орган към Министерски съвет... Само че този орган прескача зам.-преседателя на МС и министър на вътрешните работи, който отговаря за сектора "Сигурност" и това ни го представят за нормално. Дървено желязо. Йовчев трябва да измисли нещо по-смислено като обяснение, защото това подкопава имиджа му на интелигентно ченге. Мисля, че Стив Джобс беше казал: "Когато поднасяте информация, направете го рязко и бързо. Но никога не подценявайте аудиторията".

Йовчев, не подценявай аудиторията!

 

Колкото до употребата на сила срещу протестиращи, МВР не бива да понася щети, като си трае, когато се излъчват единствено кадри, в които се вижда окървавената глава на някакъв човек. Вътрешното ведомство веднага трябва да издири и да се срещне с тези хора, да разговаря, ако трябва и да дискутира ситуациите, като покаже на свой ред дадени епизоди. Истината е в диалога. Дори и една снимка може да създаде впечаление за батални сцени, а всъщност нещата да са коренно различни. С мрънкането си ръководството на МВР остава незащитени стотиците униформени, които месеци наред се опитват професионално и без насилие да поддържат реда по софийските улици и площади.

 

Подобно е и положението с бежанците. Хаосът е видим. Много българи са притеснени. Една от причините е липсата на информация. Затова се вдигнаха кротките хора в Телиш. Йовчев отиде при тях, когато блокираха пътя София - Плевен - Русе. А можеше да отиде преди това и да поговорят, да им обясни за какво иде реч, какви са добрите и лошите страни на един лагер от затворен тип в района на някогашното зенитно-ракетно поделение. Същото важи и за други места. Нормално е министърът да няма възможност да огрее навсякъде, но къде са тогава неговите заместници? Къде е въобще структурата за медийно осигуряване и осведомяване? Тя като че ли продължава да е укривател, а не източник на информация. Милиционерски подход, отречен от десетки години в правовите държави.

Не е сериозно, когато питат министър Йовчев, защо в София се разхождат някакви страни чужденци с неясен статут, той да отговаря, че когато се промени закона, МВР щяло да вземе мерки. Зевзеци в парламента вече се шегуват, че когато наистина бъдат гласувани промените в закона, Йовчев вече може да не е министър...

Което прави още по-озадачаващо изказването му, че бил привърженик на дългосрочните планове и визия. Той гледал напред с 10-15 години, а не какво било в миналото. Не е лошо човек да е оптимист, но тази позиция граничи с безразсъдството. Проблемите ни в момента са огромни и трябва да се решават сега. Ако Йовчев толкова държи на далечното бъдеще - да се отдаде на научна дейност или писане на фентъзи литература. "В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си", казва Конфуций.

 

Забележителна със своята мъглявост и арогантност е и ситуацията около ГДБОП. Службата бе преместена в състава на ДАНС по силата на промените в Закона за агенция "Държавна сигурност". В това не би имало нищо лошо, ако някой бе аргументирал решението. Никой не го направи. Това роди напрежение сред десетки служители. Стигна се дотам зам.-главният прокурор Борислав Сарафов да се изцепи, че ГДБОП по времето на Цветан Цветанов била "черна дупка". Ако е така, да изброи поне няколко факта. Главният прокурор Цацаров и вътрешния министър Йовчев побързаха да се съгласят със Сарафов. Очевидно му имат безгранично доверие - дано не им изиграе лоша шега. Казвам го, защото само допреди няколко месеца се говореше, че същият Сарафов се интересувал живо дали министър Цветанов одобрява действията му и дали го харесва. Това не е намек за мъжка дружба и преход към "другия бряг", а споменаване на лоялността като постоянно изменяща се величина.  Трудно качество е лоялността... Много пъти съм цитирал един надпис в сградата на ЦРУ в Ленгли, ще го направя и сега: "Които предадоха нашите - утре ще предадат вашите".

 

Със сигурност ГДБОП има много трески за дялане. Вероятно много грешки тежат на бившето ръководство. Кажете ги открито, с аргументи. Но в ГДБОП работят и десетки професионалисти, които на всичкото отгоре са интелигентни и патриоти. Да ги вкарваш вкупом в някаква "черна дупка" е доста рисковано, най-вече за страната. Защото ако някой вземе да сравнява резултатите от работата на ДАНС, например и на ГДБОП от 2008 година насам, може да се получи доста нелицеприятна статистика. Не знам тогава каква дума ще открие магистратът Сарафов, за да опише съотношението. Марианската падина би била подходяща...

Не е работа на Йовчев да си търси роля в подобни семпли сезонни сериали. Той трябва да защитава служителите си, за да може обществото да разчита на тях. Съди се по делата. Покажи ни статистика и тогава коментирай. Такава все още не сме видяли. Не сме видяли и за ДАНС, където също има съвестни и свестни служители, които все не случват на ръководство...

 

Йовчев няма право да се лута между Феликс Едмундович и Чичо Сам. България има свои интереси, българите имат нужда от сигурност и работещи институции. Затова ни трябва истински български миистър, който да отстоява интересите ни и да е лоялен партньор в Атлантичекия алианс. Игричките на тайнствен мъж, който пази велики тайни и го вози чер мерцедес, впечатляват единствено домакините в пеньоари на петна и ролки на главата.

Това го е проумял дори главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който напоследък се е вживял в ролята на ранния Супер Бойко и е оставил голямата акула - политиката, на своя шеф. Освен нея обаче и октоподът на мафията си прави някакви сметки, съдейки по изявите на някои качулки сред протестиращите. Ловен сезон...    

 

Апропо, какво става със служба СОД към МВР? Закриха ли я, кой пое нейните клиенти, за какви пари става въпрос? Интересно е мълчанието около този казус. Да не би акулите вече да са разпределили плячката? Или и за това трябва да питаме главния секретар - той със сигурност знае повече по въпроса. По семейна линия, не защото е много любознателен...


Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 16736 |16.11.2013 Четейки Хитлер и Сталин... . 26| 14647 |14.11.2013 Особености на правосъдието в DE и BG . 66| 29759 |10.11.2013 Атанас Тилев – нелегал от РУМНО, слушалка на КГБ или … . 20| 13284 |08.11.2013 ДАНС по Щирлиц и Джони Инглиш...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads