Реклама / Ads
6| 14246 |21.11.2017 ГЛАСЪТ

Урок по демокрация от немските Свободни демократи за българските им колеги

.
Германия най-вероятно няма да има ново правителство и отива към предсрочно парламентарни избори. Политическата криза в страната стресира голяма част от европейските лидери, които призоваха за решаването й.
 

В центъра на тази пресилена паника обаче се пропуска нещо съществено – победата на принципите над станалите модерни напоследък „исторически компромиси“.

 

Един от големите победители на последния парламентарен вот – Свободните демократи на Кристиан Линднер, които спечелиха 10.6% на изборите, избраха да напуснат коалиционните преговори, поради несъответствие с изборната им програма.

 

„По-добре да не управляваме страната, отколкото да правим това по грешен начин. Днес, след седмици на преговори, ние имаме пред себе си списък с безброй противоречия, открити въпроси и несъвместими цели“, посочи Линднер, с което бързо се превърна в герой на десните в различни краища на Европа.

 

А когато говорим за противоречия на такова високо ниво, като преговорите за съставяне на немско правителство, можем да бъдем убедени, че те наистина са сериозни. Свободните демократи например настояваха за по-малко публични разходи и намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и гражданите, каквото се очаква от техните избиратели. Разбира се, не го получиха.

 

Различията между Свободните демократи от една страна и Християндемократите и Зелените от друга избуяха и по въпроса с миграцията, след като първите настояват за приемане на законодателство по въпроса, а другите са за продължаване на политиката за приемане на все повече мигранти.

 

Другият по-малък в електорално отношение участник в коалиционните преговори – „Зелените“, настояваха за регулации върху енергийната промишленост и затваряне на ТЕЦ-ове, което няма как да бъде подкрепено от една дясна партия.

 

С това не се изчерпват противоречията в преговорите за коалиция „Ямайка“. Свободните демократи на Кристиан Линднер обаче показаха, че цената на компромиса, пък бил той и исторически, понякога е прекалено висока, особено когато противоречи пряко на това, за което са гласували избирателите ти. Урок, който не е зле да научат и българските им колеги, които се самоопределят като десни.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4496 |24.08.2017 Преди 15 септември: Стотици са свободните места за учители . 0| 4131 |10.08.2017 Глад за гвардейци: три свободни места за един кандидат . 2| 7875 |22.07.2017 Немските автоконцерни се договаряли как да лъжат за вредните емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads