Реклама / Ads
15| 13835 |08.07.2024 ГЛАСЪТ

Валентин Златев дава милиони от печалбите си от газ на държавата? Да, ама друг път

.
Валентин Златев Източник: БНТ
Служебното правителство взе решение преди дни да изплати 278 млн. лв. на търговците на природен газ, които притежават природен газ в държавното газохранилище Чирен. То е закупено и доставено там след внезапното едностранно прекратяване от Москва на руските газови доставки в края на април 2022 година.
 

Тези стотици милиони са вид компенсация заради това, че по онова време цената на природния газ била много висока и в момента тези количества газ са непродаваеми, защото на световните борси ценита са паднали.

България е започнала преговори с Европейската комисия за да измоли разрешение да извади пари на данъкоплатците под формата на държавна помощ за фирми, закупили въпросните количества. Все още Брюксел мълчи по странния казус. Компенсациите могат да бъдат изплатени едва след като ЕК прецени дали е редно да се прави такъв жест.

 

Най-голяма част от държавната компенсация ще бъде платена на държавната компания „Булгаргаз“, която очаква близо 80 млн евро.

Останалите пари от компенсацията ще бъдат платени на множество по-малки частни компании, сред които изпъква „Състейнъбъл Енерджи Съплай“, която е собственост на дъщерната на руската компания „Лукойл“ фирма „Литаско“ и бившия шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев.

Новината мина някак незабелязано в потока от скандали около проваления 7-и опит на  ГЕРБ да състави правителство, жежкото напрежение в ДПС и разпада на парламентарната група  на „Величие“.

За какво става дума?

Близо 650 милиона кубически метра руски газ са внесени в България за периода 2022 – 2023 от фирмата “Енергико Трейдинг България” /преименувана в края на 2022 на „Състейнъбъл Енерджи Съплай“. Според някои публикации декларираната по фактури стойност на доставките от Газпром е 498 милиона евро.

Припомняме, че Кремъл ни определи за неприятелска държава, след като ни спря природния газ без никакво основание,  нарушавайки подписания преди това договор. 

 

Основният вносител е фирмата на Литаско и Валентин Златев със звучното английско име - да не си помислите, че ще използват руско - Sutainable Energy Supplies.  Те първи нарушиха общата национална позиция след прекъсването на договора на “Газпром” с “Булгаргаз” и започнаха да внасят газпромовски газ по договор с “Газекспорт” и забележете през къде - през “Турски поток” и “Странджа 2”. Това твърди сайтът BIRD.

„Отначало обемите трябваше да бъдат само за нуждите на рафинерията в Бургас. Но скоро амбициите на Златев и сие надраснаха преките доставки и в последните месеци се увеличиха значително, като започнаха да снабдяват и други български компании с история в отношенията с “Газпром” - тоест станаха нещо като скрит хъб за руския газ. Руски газ внасят и от “Колмар” - фирма близка на Цветелина Бориславова и други“, пише още BIRD. 

 

Компенсациите, съгласете се, прилича на акция на Червения кръст или благотворителна фондация.

 

Ясно е, че Златев и други като него са решили да спечелят доста пари, защото са очаквали цените на газа да скочат още повече. Обаче „парашутът им не се е отворил“, както се казва.

Възниква обаче един въпрос: Ако парашутът се бе отворил и цените бяха отишли още нагоре, дали Златев и останалите щяха да дадат милиони на държавата, защото са спечелили повече от очакваното?

 

Вие си отговорете.

 

И докато обществото мълчеше в жегите по този въпрос, се чуха едни други до болка познати гласове – тези на зърнарите. Още не приключила жътвата, а те вече се оплакаха, че добивите били по-ниски от очакваните. И о, ужас, какво ще правят клетите те, ако държавата не ги компенсира? Направо отсега да е ясно, че ще трябва и в техните джобове да се налее нещичко...

 

А ще компенсира ли някога някой българите за лошото управление на държавата и за нейните майчини грижи за определени бизнес кръгове за сметка на всички останали?

 

Емилия Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11746 |04.07.2024 Целувката на смъртта: Борисов и идиотите край него са ясни, но защо умни хора му се връзват? . 8| 21606 |30.06.2024 Инквизицията е жива, възкресиха я МРРБ и АПИ по трасето Ботевград - Мездра . 19| 10982 |28.06.2024 Шоуто на инспектор Жак Клузо в НС: Брендо бил трети в двуместен самолет, обръчът се затяга и други смешки . 29| 12919 |25.06.2024 Да признаем честно: Кремъл е свърталище на убийци и психопати, а Песков е домашното животно на Путин!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads