Реклама / Ads
19| 4035 |13.08.2024 НОВИНИ

Европрокуратурата на Кьовеши влезе в "Булгартрансгаз" заради сделката "Боташ"

.
Участници в сделката "Боташ"
Полицията е обезпечила достъпа на европрокуратурата до газовия оператор "Булгартрансгаз" тази сутрин, съобщи bTV.  Според МВР достъпът е осигурен за разследване, свързано с турската газова компания "Боташ".
 

България сключи сделка с “Боташ” чрез "Булгаргаз" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

 

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех.

 

Спорната 13-годишна сделка задължава „Булгаргаз“ да резервира и заплати преносен капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар. „Булгаргаз“ очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор „Боташ“ ще доставя на границата с България Трансбалканския маршрут. Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден е резервиран от „Булгаргаз“ за него (и плащан в пълен размер, дори да не се ползва). Останалата половина е запазена за „Боташ“, който може да я предоставя и на трети страни.

 

За срока на договора „Булгаргаз“ ще трябва да плати 2,34 млрд. долара дори изобщо да не получава газ. Досега България не е получавала газ по този договор, но плаща.

 

Анкетна комисия в Народното събрание разследва договора и стигна до заключения, че изпълнението му може да доведе до фалит на "Булгаргаз". Европейската комисия също започна разследване - заради съмнения, че нарушава правилата на ЕС Намесата на ЕК е коз за

 

България да настоява за промяна на неизгодните клаузи. Анкетната комисия също излезе със заключение, че "Булгаргаз" трябва да предоговори клаузите.

 

Преди акцията на европейската прокуратура бе съобщено, че тази седмица предстоят преговори с компанията „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът. Представители на турската компания ще са в България на 15 август, за да преговорят с „Булгаргаз“, но в същото време от „Боташ“ са изпратили отговор на българското искане за предоговаряне, в което казват, че не се склонни на такова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 38667 |13.08.2024 Руски бежанци от Курск проплакват: Ужасно е! Непоносимо е! Искаме войната да свърши . 6| 2782 |13.08.2024 Съдът: Камен Донев не е обидил директора Василев, а е изразил мнение . 1| 2395 |13.08.2024 Д-р Александър Симидчиев: Криминализация на продажбата на райски газ - веднага! . 18| 2959 |13.08.2024 Радан Кънев: ГЕРБ се подхлъзна по "Възраждане" за забраната по темата за сексуалността. Борисов тъне в клишета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads