Реклама / Ads
26| 16952 |12.08.2024 ГЛАСЪТ

Краят на мръсните тайни: Чрез „Турски поток“, „Боташ“, Радев и Борисов, Путин зароби България?

.
Ако бяхме правова държава всички замесени в антибългарските проекти и договори като „Турски/Руски поток“ и „Боташ“ щяха вече  да са в ареста, да са им повдигнати обвинения и да чакат разтреперани решението на съда. Но понеже тук правото не е на почит, въпросните особи не само на свобода, но и заемат едни от най-високите постове.
 

Прокуратурата и всички антикорупционни и разследващи органи, разбира се, не виждат нищо.

 

Често чуваме мнението, че хората не се интересуват от политика, защото имат съвсем други проблеми. А и политиците ги били отвратили.

Точно това е целта на т.нар. елит: българите да изгубят интерес от тях, за да може той, елита, да обслужва личните си интереси. А те отдавна са мафиотски, вместо на ползу роду.  

 

Доказателства да искате.

 

Бизнесменът Румен Гайтански, известен и като Вълка, получил от изцяло държавната Българска банка за развитие (ББР) кредит от 148 млн лева. Уж срещу някакъв залог и гаранции, но реално на юнашко доверие. Много скоро станало ясно, че Гайтански няма никакво намерение да връща парите. С част от тях платил задължения на Ахмед Доган, а какво е станало с другите – знаят той и още неколцина, които са му уредили това благодатно вземане.

 

Вече писахме във Фрог нюз, че със 150 милиона може да се реши водният проблем на бедстващите в момента около 300 селища. Някои наричат популистки подобни сравнения, но хайде да попитаме стотиците хиляди българи, които нямат от месеци вода за пиене и къпане, как се чувстват.

 

Проблемът не е Вълка – тарикати винаги и навсякъде има. Проблемът е в ББР, нейното ръководство и хората от властта, нареждащи от години на кои фирма и бизнесмени да се харижат милиони. И тази „услуга“ е доста скъпа, както се досещате.

 

Прокуратурата щяла да разследва. Вероятността е равна на твърдение, че утре ще вали сняг в Лом, например

 

Държавното обвинение отдавна трябваше да е обърнало с хастара навън и газовата сделка с турската държавна компания „Боташ“ заради брутално неизгодния за България договор, сключен от служебното правителство на о.р. полк. Гълъб Донев, а сега важен човек в екипа на президента Румен Радев.

 

В момента се водят някакви преговори с „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът, по силата на който плащаме прескъпо нещо, което не получаваме. През нас обаче минава газ за страни от Европа. Оказва се, че този газ е руски и по такъв начин Москва чрез Турция и България прецаква наложените от ЕС санкции на Русия заради кървавата война срещу независима Украйна. На практика ние не сме използвали терминали за втечнен газ на турска територия, с които споразумението бе представено в България. Но то в действителност дава възможност на „Боташ“ да резервира капацитет в българската енергийна газова система. Всички ние, данъкоплатците, ще си платим това.

 

Разбира се турската компания няма как да се съгласи на закъснелите ни вопли, защото както гласи един популярен израз - „кьорав карти не играе“. Според експерти ако отидем на арбитраж, ще загубим и ще трябва да платим над 4 милиарда лева. Като „бонус“ към това българската „Булгаргаз“ най-вероятно ще фалира.

И ако със 150 милиона, дадени на Вълка, може да потече вода в триста пресъхнали селища, представете си какво може да се направи за всички българи с 4 милиарда.  

 

Според известните до момента данни, положението е следното:

 

- България има капацитет за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез "Боташ", който не използва, но плаща;


- Цената от 2024 г. до края на договора - 2035 г., която "Булгаргаз" дължи на "Боташ", е близо 500 хил. долара на ден. Няма значение дали и каква част от договорения капацитет от 1,8 млрд. куб. метра газ годишно е действително внесен в България;

 

- Този капацитет всъщност не може да бъде достигнат - инфраструктурата позволява внос на 1,3 млрд. куб метра газ, но се плаща за 1,8 млрд. куб. метра;


- Договорът няма опция за прекратяване без огромни неустойки или за предоговаряне;

 

- В замяна на достъпа до терминалите за втечнен газ "Боташ" получава достъп и капацитет да ползва газовата инфраструктура на "Булгартрансгаз" в България. Това ощетява "Булгаргаз" като търговец с газ и свива пазарния му дял.


Не сме бедна държава, но ни третират като безгласни букви, държим се като такива и затова ни ограбват безпардонно.

 

Прокуратурата се помайва с това разследване. Да не би, защото зад този договор стои държавният глава Радев?

 

Още по-голям хаос цари в т.нар. разследване на строителството на Балкански поток, известен повече като Турски/Руски поток. Точно преди година Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала от информация по медиите за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода "Турски поток" през България, нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

 

12 месеца по-късно няма нищо за това какво е свършено. А в Турски/Руски поток Борисов като премиер и Радев, като президент, се разбраха с руския президент страната ни да налее над 3 млрд в проекта.  

 

Странни хора сме българите. Ако някой келнер ни напдише сметката с 5 лева, ще вдигнем скандал – и така е редно. Но не преследваме крадците на милиарди, а гласуваме за тях.

От това се възползват чужди пропагандни машини и тайни служби. Най-агресивни и ефективни през последните години са кремълските.

 

Отпор на това трябва да дадат ДАНС, прокуратурата и останалите антикорупционни органи. Но как да стане като начело на голяма част от тези структури са назначения на виновниците за горните загробващи проекти.

 

Очевидно е, че чрез многомилиардните случаи „Боташ“ и Турски/Руски поток са обслужени по циничен начин интересите на Путин. Чрез нашите първи ръководители. С нашите милиарди той продължава да води кървава война и да избива хиляди невинни украинци, а стотици хиляди руснаци мрат на фронта заради патологичните му амбиции. Тези хора заслужават цялата тежест на закона да се стовари върху недосегаемите им до момента глави. За да се случи това обаче, е нужен жесток граждански натиск. И това ще се случи. Защото както е казал Кемал Ататюрк: Спящите нации или изчезват, или се събуждат роби.

 

Затова е време да сложим край  на мръсните тайни.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 14884 |11.08.2024 ББР и Вълка „скриха“ 150 млн, с които 300 селища щяха да имат вода. Кръв, затвор или замитане на следите ще видим?   . 21| 12268 |09.08.2024 Българин обадил в руското посолство: Нещо се готви при Курск. Близък до „Дондуков“ 2 или от ДАНС е "къртицата"? . 21| 43029 |06.08.2024 Александър Невзоров: Не пуснаха руския глупак на Олимпиадата, защото мирише и е махмурлия . 41| 8773 |02.08.2024 Всичката Мара втасала, сал на Георги медала ни е проблем. Наистина ли?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads