Реклама / Ads
Frognews
54| 15119 |15.02.2016

Вицето Попова и прокурор Сарафов свързани роднински с КТБ

.
Масонът Румен Ралчев и Рицарят на 2015 г. Маргарита Попова
В списъка с видни депозанти в КТБ липсват имената на дъщерята и зетя на вицепрезидента и рицар на 2015 г. на Тамплиерския орден Маргарита Попова. Най-вероятно синдиците са били разсеяни. Липсва и сватята на вицето – още една богата майка на млад, преуспяваш български политик, г-жа Лиляна Танчева.
Същата е и леля на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който се прочу с 6-те жилища в София и къща в Испания, купена от находчивата му майка... Г-жа Попова смело излезе по телевизията и заяви, че роднините й нямат милиони в КТБ.

Не е имало кой да й каже, че ако не другаде, то в списъка на кредиторите на КТБ, обявен публично от синдиците, може да се направи справка за достоверността на думите й. Това, защо ги няма в новопубликуваните списъци, също може да се провери.

 

Г-жа Попова би трябвало да е наясно, че дори скромните спестявания на съпруга й в КТБ подлежат на деклариране в Сметната палата. Според нея, обаче: „Моят съпруг какви имущества има, знае само той.” За целите на коректното попълване на декларацията за имотното й състояние ще и подскажем, че той е притежавал влог в КТБ за около 5000 лв. Наистина скромно. Оставало е само да бъдат декларирани, но това не е станало.

 

Вероятно "малко недоглеждане"...

 

По мъгляви нейни спомени, дъщеря й „има някакви пари в КТБ”.  „Някаквите пари” на семейството на дъщеря й са доста над един милион лева, но явно вицето работи с по-големи мащаби от останалите простосмъртни. Влоговете на младото семейство са открити през месец март на 2013 г. По същото време влог открива и Лиляна Танчева, лелята на висшия прокурор Сарафов и сватя на г-жа Попова. Може би децата са имали годишнина и дори не знаят, че са собственици на солидни преференциални влогове при  7,5 % лихва в КТБ.  И така през март г-жа Лиляна Танчева се появява в регистрите на КТБ с влог от над 700 000 лева. Влогът на дъщерята на вицето е за над 200 000, а на зетя - за над 500 000 лв. Интересно как през следващата година, само за четири месеца, той набъбва с още 200 000 лв. Зетят Евгени Танчев е трайно безработен повече от 17 години, но пък още от 1998 г. започва да се занимава с лихварство в особено големи размери - раздал е огромно количество кредити на физически лица, като се е обезпечил с договорни ипотеки върху имоти на кредитополучателите в цяла София. Към 2013 г. по същата линия Евгени Танчев се оказва крупен собственик и на дворни места във вилна зона „Симеоново”, край София, дворове от 548 кв.м., 658 кв.м. 780,50 кв.м. и сгради в Ихтиман. Притежава още десетки декари в село Костенец и търговски сгради в гр. Костенец. Чудно как това не е направило впечатление на тъща му - г-жа вицепрезидент Маргарита Попова, нито на братовчед му - зам. -главен прокурор Сарафов. Все пак те са сочени като специалисти по наказателно право, а според чл. 252 на Наказателния кодекс тази дейност е незаконна.

 

Сватята Лиляна Танчева, леля на прокурор Сарафов, от много години работи в строителния бранш. Нейното име е свързано с множество скандали за сделки с общински имоти. Само от една такава сделка Столична община губи над 10 млн лева.

 

Сватята Лиляна и другият й син Светлин Танчев са замесени в редица скандали още по време на  предприсъединителните фондове. През 2007 г. съвсем случайно свързаната с нея  фирма "Градиакт консулт" ООД е избрана за надзорник по проект по ФАР за рехабилитация на пътя Монтана - Лом. Договорът за надзор е подписан на 18 октомври 2007 г. Три месеца по-късно Танчева влиза като съсобственик в "Градиакт консулт"ООД. Синът й Светлин Танчев в този момент работи в дирекцията в Министерство на финансите, която следи именно проектите по еврофондовете. Вероятно това е причината към момента на подписване  на договора фирмата формално да не е собственост на Лиляна Танчева.

 

На 21 декември 2009 г. лично премиерът Бойко Борисов и министър Росен Плевнелиев откриват модернизирания път Монтана - Лом, строен под надзора на "Градиакт консулт"ООД. След приключването на сделката Танчева излиза от управата на „Градиакт консулт”ООД, като е заместена от сестра си - майката на Борислав Сарафов. Интересно заради сватята на тогавашния министър на правосъдието г-жа Попова или заради майката на г-н Сарафов е осигурено присъствието на високопоставените гости? 

 

Кризата, настъпила в строителния бранш през 2010 г., дава нова посока за развитие на Лиляна Танчева. Тя бляскаво се изявява в политическата реклама, като успява да спечели през последните 6 години около 70% от рекламните договори на ГЕРБ – предизборни плакати, брошури, агитационни материали. "Случайно" по това време синът й Светлин е депутат от ГЕРБ. Липсата на опит на г-жа Танчева в този бранш се компенсира с нестандартни подходи, които още помним – мултиплицирането на портрета на Борисов върху пакетчета вафли, вълнени чорапи, лазерни проекции от джобни запалки... Светкаш с лазера и портрета от стената започва да те следи.

 

Всъщност синът Светлин Танчев е членувал в СДС, НДСВ, ГЕРБ и ББЦ. По неговите собствени думи, той е скромен в политическите си очаквания и не смята да стане премиер още догодина, като „успехите ще бъдат достигнати чрез усилена и плавна работа във времето”.  „Усилената и плавна работа” на Светлин Танчев в Парламента доведе през 2010 г. до грандиозен скандал – този път с отпечатването на негласуван текст в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, който разрешаваше рекламата на наркотици.

 

Лобисткият текст беше прокаран чрез самия Светлин Танчев. В кулоарите на Парламента упорито се твърдеше, че поправката е вмъкната под натиск от Лиляна Танчева и Искра Фидосова и "струвала" 2 милиона лева. Такива неща обаче у нас не се разследват. В този си вид законът щеше да позволи една известна марка българска водка, с произход от Карнобат, да се рекламира с китка марихуана. "Имам пари и имоти, богата съм, всичко съм декларирала и плащам данъци. За мен двата милиона са дребни стотинки”, заяви тогава „най-известната майка в парламента”, както я кръстиха депутати, в едно интервю във в-к „24 часа”.

 

Каква идилия – отношенията между Маргарита Попова и Борислав Сарафов се оказаха трайно преплетени с топли бизнес връзки на целия род Танчеви.

 

Всъщност няма нищо лошо в това, че някои са избрали да си държат парите в КТБ. Лошото е, че или отричат или не желаят да кажат какъв е произхода им. А когато безработен и лели на почтена възраст трупат пачки, а влог на семейството на дъщеря ти надвишава милион, е най-малкото странно да твърдиш, че си ни лук ял, ни лук мирисал.

 

Банко Банков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Главният прокурор Цацаров подаде оставка. И след това 31| 20105 |27.11.2015 . Главните прокурори на Германия и България - мaлки разлики 23| 10287 |06.08.2015 . Защо Светлозар Костов ще стане главен прокурор 42| 14042 |30.05.2015 . Никой не разследва убийства, прокурори строят хотели в чужбина 32| 13191 |28.04.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ