Реклама / Ads
58| 11047 |02.07.2010 ГЛАСЪТ

Влюбен ли е Д. Луджев в Ал. Петров или да

.
Димитър Луджев се хвърли на амбразурата. Направи го пред очите на зрителите на сутрешния блок на бТВ. „Амбразурата” си има име – Алексей Петров. Та проф. Луджев обясни как бившата барета, съветник в ДАНС, хабилитиран доцент по икономика, випусник на милиционерското сержантско училище в Пазарджик и пр. е станал жертва на американските тайни служби.
 
Именно те били го нарочили за жертвен агнец. А Петров просто имал легален бизнес, бил сериозен бизнесмен и офицер. Срещу него нямало никакви доказателства, а арестът му бил саморазправа на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Нямаше да обърна внимание на Луджев, ако периодичните му изяви (очевидна е заслугата на бТВ в този ексхумационен процес) не предизвикваха няколко въпроса.

Първо. Завършилият политикономия, но станал професор по история Луджев твърди, че срещу Петров няма никакви доказателства. Добре, но откъде знае Луджев? Да не би да е чел прокурорските папки? А той с какви доказателства разполага, че Петров не е „октопода”, а честен бизнесмен? Нека не се прави на Матросов, а да ги каже и покаже. Адвокатите на Петров ще са му благодарни.

Второ: Петров бил жертва на американските империалистически тайни служби. Направо сензационно. Но Луджев, дай доказателства. Иначе ще излезе, че говориш глупости или някой ти е платил да пласираш този конспиративен тюрлюгювеч. Все едно някой да твърди, че самият Луджев е американски шпионин, защото се е срещал с някогашния секретар в посолството на САЩ в София Джон Кунстатер...

Трето: Рейтингът на Цветан Цветанов се крепял на акциите на МВР. Хората пък приемали това, защото обичали да ги лъжат. Народът не си давал сметка за истинската стойност на целият набор от операции за свободата на правовата държава, която е поставена на карта сега с безграничните правомощия и безотговорните действия на полицията, твърди Луджев. Как така политикономистът-историк се оказа и вещ народо-психолог? Хората обичали да ги лъжат. Народът бил прост и не разбирал безотговорните действия на полицията. Доста смело и претенциозно.

Четвърто: Случайно Луджев да е чувал за заплахи на Алексей Петров към журналисти? Не? Ами да се поинтересува или да пита Първанов, Станишев, Сертов. Да поговори и с хора от медиите, ако те се съгласят, което съвсем не е сигурно, имайки предвид себеотрицателното му поведение по отношение на Петров. Споменавам само журналисти, защото нямам претенции да знам подбробности за останалите обвинения. Те са работа на прокуратурата.

Прекрасно е да има различни гледни точки и позиции в едно демократично общество. Изявите на Луджев обаче на моменти приличат повече на манипулация, отколкото на лично мнение. Има доказателства за това. На 15 март 2010 г Луджев, пак по бТВ, заявява, че Първанов вкарал Борисов в политиката. Хитро и подличко внушение, но пак без доказателства. Видите ли, тия двамата се карат наужким, а всъщност са комбина, жужи мухата на Луджев.

Пак по същата телевизия професорът-историк мъдро коментира изявление на президента, че трябва да се отворят икономическите досиета. "Това е ясна политическа позиция на Първанов. Първанов е много опитен политик.(...) Това е удар срещу управляващите и директно срещу министър-председателя Борисов. Кога олигарсите станаха такива – първи въпрос. Втори въпрос – кой даде банките. Вие се сещате как случаят със стенограмата на разговора с Дянков, Борисов реагира много странно – "Ударът е насочен срещу мен". Там има една реплика, която е много интересна, за банките и кой има банки и кой получи банки. Първанов никога не е задавал случайно въпроси (...) То е ясно какво иска да каже: "Аз искам да се разбере кои хора управляват в момента България, кои са олигарсите, за които вие говорите”. От тези думи излиза, че Луджев, а не Борисов е запленен от качествата на Първанов.

Още по-преди, на 10 юни 2009 г., в едно интервю Димитър Луджев се прави на Колумб или поне на социолог със следната констатация: „ГЕРБ е вътрешнопартиен въпрос на БСП”. Следва и аргумент: ГЕРБ и БСП ще се коалират, защото са хора „от един корен”.

Разбира се, Луджев има право да обича. Заради подобни чувства би участвал вероятно и в гейпарад, ако се наложи. За разлика от бившия политик и настоящ учен обаче, аз съм убеден, че хората не обичат да ги лъжат. Ама никак. Не е лошо да го има предвид.

След подобни изяви е нормално да се запитаме, защо проф. Димитър Луджев защитава така всеотдайно доц. Алексей Петров. Възможно е, защото е борец за правда и свобода. Или пък, защото понякога човек е мотивиран да го прави. Мноооого мотивиран.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6791 |01.07.2010 И вакуум от Узбекистан . 15| 10363 |28.06.2010 Четвърти километър . 33| 21356 |26.06.2010 „Стъклен дом” преля в порно, включва се и министър . 29| 10499 |24.06.2010 Почитай властта, както комунист - мумията на Ленин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads