Реклама / Ads
22| 12530 |20.12.2023 ГЛАСЪТ

Защо е важно да подкрепяме не само Украйна, а и Израел?

.
Докато руската агресия над украинците създаде чувство на солидарност, то тероризмът на Хамас не предизвика същата симпатия към Израел. Това трябва да се промени 
 

Мой приятел, образован човек, скоро зададе реторичен въпрос: защо трябва на всяка цена да подкрепям и Израел? Не мога ли да съм на украинска страна, но и на палестинка? Това е моят опит за отговор. Смятам, че тази тема засяга много хора и има нужда от коментар. 


Израелците са част от нас 

 

Ще бъда груб и политически некоректен. Израелците са светски, модерни хора от XXI в. Повечето от тях не са фанатично религиозни, а дори и отдадените на религията си не я налагат никому. Живеят я по начин, който не пречи на съседите. Мнозинството израелци и в частност мнозинството евреи са постюдаисти – по същия начин, по който мнозинството европейци сме на практика постхристияни. Секуларни типове. Хора, които могат да си позволят хумор с всичко и да проявят толерантност, когато виждат такава насреща си. Здравомислещи са. Не скачат на кампании против коледната елха или италианския десерт с марсала... за разлика от мнозина представители на иронично наричаната „религия на мира“. Евреите като етнос и култура нямат нужда тепърва да се интегрират в западния свят – те са участвали в изграждането му заедно с всички нас, обикновените европейци. Никой не принуждава израелките да вървят забулени, а това е много ценно. Израелците познават демокрацията и се опитват да я живеят – при това с известен успех, въпреки, че страната им е на практика под обсада. Даже част от ислямистката пропаганда срещу Израел е именно оприличаването на тази държава с някогашното Йерусалимско кралство. На практика Израел е Европа. 


Хамас не е палестинският народ 

 

Хамас е терористична организация. Тези престъпници не воюват, те вършат зверства. Отвличат и убиват жени и деца. Само по себе си това е достатъчен аргумент. Израелските въоръжени сили нямат нито инструктажа, нито желанието да отвръщат по същия начин. Със сигурност палестински жени и деца също са попадали под куршумите на израелски войници – за огромно съжаление, това понякога се случва, когато фактическите бойни действия се водят на претъпкани и тесни улици. Но има огромна, качествена разлика между терористите, ползващи собствения си народ като жив щит и нападащи най-беззащитната част от отсрещната страна... и войниците, които имат за цел края на серия от терористични актове. Убеден съм, че дори и повечето палестински араби да не обичат Израел и да искат (разбираемо) своя собствена държава, то те не биха изразявали бурна радост от последните шокиращи престъпления на Хамас. Проблемът на палестинците масово дори не е толкова Израел, колкото фактът, че живеят сред опасността от експлозии и престрелки – която се държи на съществуването и дейността на терористите. 


Израел има право на своята територия и традиция 

 

Точно като нас, българите. Точно като украинците. Ще кажа нещо еретично – дори като братовчедите ни, македонците. Всяка държава и всяка политическо тяло има право на съществуване... докато не се крепи на тероризъм. Израел се крепи на желанието на еврейския народ за независимост. Тези хора не градят империя. Вижте картата. Територията на Израел, грубо казано, е едно Софийско поле. Хайде, добавете и Средна гора. И в тази територия един народ, чиято идентичност започва с текстове още от Бронзовата епоха, гради своята модерна национална държава след епизод на най-безчовечен геноцид. И много вероятно без външна намеса и подкрепа за терористите, Израел би намерил общ модус вивенди с палестинските си съседи. Дали решението е кантонизация от шейзарски тип в обща конфедерация, дали е две държави, съвместяващи се някак на тази тясна земя, дали може да бъде нация от два етноса със свои собствени институции – това е отделна тема, която най-добре би била решена от самите израелци и палестинци. Но точно като палестинските араби, евреите имат своята дълбока връзка със страната и би било глупаво да я омаловажаваме. Отворете Стария завет в българско синодално издание. Натиснете Ctrl+F и потърсете думата „Иерусалим“ с обикновено „и“, защото така се изписва думата в българското нормативно издание на Библията. Това име и производните му се повтарят 889 пъти. В петдесет книги, голямата част от които са писани на староеврейски и арамейски, по-малка част – на старогръцки. Това са книги, съставяни в продължение на столетия, а четени и до днес. Те стоят в основата на модерния език иврит. Без значение е дали човек е вярващ, но това е солидна основа на една устойчива идентичност. Помислете – как могат да се отнасят евреите към града Йерусалим, предвид нашето собствено, българско отношение например към Търново или Рилския манастир. Можем ли да откажем на един цивилизован народ правото му на страна, свобода и национален идеал? И ако случайно решите, че можем – то значи и Украйна не би заслужавала солидарност. 


Враговете на Украйна съвпадат с враговете на Израел 

 

Русия. Отново тя. По-възрастните ще си спомнят 60-те години, когато съветският режим налага на България една необяснима връзка с арабските държави. Докато за нас като българи е далеч по-естествена солидарността, дори съюзът именно с Израел. Ние имаме дълбоки връзки с еврейския народ, докато с арабските нации – далеч по-малка историческа връзка, при това основно през османско посредничество, което не е точно част от нашата собствена идентичност. На този фон руската подкрепа за ислямизма (спомнете си Кадиров и изказванията на Путин за православието и исляма), както и очевидната близост на сегашния ирански режим с Хамас, “Хизбула“ и Русия говори много. И Украйна, и Израел представляват това, срещу което стои Русия: демокрацията. Личната свобода. Правата на отделния човек. Би ли могъл един модерен човек да застане на страната на Хамас? Такъв човек няма да има проблем със симпатия и към Путин, защото Путин и Хамас са съюзници. Възможно ли е да обичаш мира и собствената си свобода, да искаш да продължиш да водиш едно нормално всекидневие – и същевременно да си на страната на хора, които отвличат ученици, държат ги в подземия и издевателстват над тях? Тероризмът не може да е легитимна държавна политика дори по време на война. Е, Израел и Украйна са от една и съща страна в тази борба. И насреща им има едни и същи противници. Лицата на тези противници са отвратителни. Тактиката им е тероризъм. Стратегията им е пълна деморализация. Целта им – свят на жестокост и сила, без красота или надежда. 


Пред тези противници един честен човек винаги ще бъде солидарен с Украйна. И по същия начин – с Израел. 


Манол Глишев за ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 33635 |16.12.2023 Манол Глишев: Дава ли си сметка проф. Дарина Григорова какво представлява "денацификацията" по путински? . 26| 12960 |16.12.2023 Сенсационная новость из Кремля: Путин възражда Коминтерна, български петоколонници в ръководството? . 40| 14274 |15.12.2023 "КостЯтуция": Българският Хамас на копейкиновци ли управлява държавата или има и закони?! Що за нация сме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads