Реклама / Ads
46| 12024 |15.10.2014 ГЛАСЪТ

Зависимости тегнат като окови над преговорите за кабинет

.
За да има България нормално правителство, подчертавам НОРМАЛНО, трябва да се изчистят всички зависимости на политическите играчи. Че такива има знае всеки българин, който не е с мозъчна атрофия. Едни са по-зависими, други по-малко - поради скорошното си вмъкване в цирка, а трети са много, много зависими. Степента се определя от позициите, които е заемал, заема или предстои да заеме даден участник, както и от отношението към корупцията.
 
Корупцията за българския елит е вид хазарт. За разлика от класическия обаче, където загубата е почти гарантирана, хазартът с властта и политиката, ако си гъст с когото трябва - институционално и персонално - те прави недосегаем. Или както би се изразил Лютви Местан, когнитивната переспектива се фокусира върху постоянния играч и обяснението за неговото ресистиране върху играта въпреки съзнанието за евентуална загуба. Става дума за пристрастяване и надежди, дори когато са фалшиви.

Затова и нашите играчи приличат повече на босове, загрижени за мафиотския си бизнес, отколкото на политически лидери, съпричастни към съдбата на нацията. Както се е изразил Роберто Савиано, осъденият от неаполитанската камора на смърт журналист: Италия е демокрация с мафия вътре, а България е мафия с демокрация вътре. Цитирам по памет от интервю на Даниела Тренчева.

 

Ако политиците ни бяха с ясно разбиране и убеждение за държавата и своите отговорности, преговорите щяха да са лесни и бързи. Но не са. Дори примерът с Германия, който вече се превърна в клише, е несъстоятелен и невъзможен. Защото разликите са колосални. В единият случай говорим за народ, който въпреки историческите грешки и пропадания, е родил Гьоте, Бах, Ерик Кестнер, Томас Ман, Бертол Брехт, Хендел, Вагнер, Шуман, Хегел, Кант, Енгелс, Маркс, Хумболт, Ницше, Фойербах, Шопенхауер, Вилхелм I Велики, Хайнрих Шлиман, Лайбниц, Макс Вебер, Макс Борн, Рьонтген, Георг Ом, Карл Цайс, фон Блюхер, Клаузевиц, Карл Бенц, Гутенберг, Рудолф Дизел, Алфред Круп, Даймлер, Сименс... Списъкът е респектиращо дълъг. Не можем да се сравняваме механично с нация, която само за едно столетие се срива два пъти и два пъти възкръсва до една от първите икономики в света. Там са направили коалиция с ясно съзнание, а тук я правим по принуда и скърцане на зъби. Те можем да се сравняваме с германците или други напреднали народи, защото дори поуки не сме си взели от 500-годишното робство. Толкова сме фриволни и небрежни към съдбините си, че в момента с лекота сме готови да го повторим...

 

Но да се върнем към зависимостите, от които зависи съдбата ни. Най-важно в момента е победителят Бойко Борисов да преодолее/разреши/разсече своите, ако има такива. Има, има и то какви, похвалил се Делян Пеевски на свой васален медиен шеф, който пък се похвалил тук-там, за да затвърди позицията си на солташак на депутата от ДПС. Слухове обикалят отдавна. Те се засилват от нежеланието на лидера на ГЕРБ да говори по темата. Борисов обаче знае, че Николай Бареков и Мая Манолова са само пешки в аферата "Костинброд". Вдъхновителите и организаторите трябва да се търсят най-вече в среди от ДПС и прокуратурата. Ако читателят е проследил атентата срещу Корпоративна търговска банка от това лято, ще е наясно и с подпалвачите на аферата "Костинброд". Борисов трябва, не - длъжен е, да разреши този казус.

 

Преди няколко седмици в електронните пощи на повечето медии се появи анонимен текст от две части. Първата засягаше финансовата система, а втората - бизнес отношения между Борисов и Пеевски. Споменати са нелицеприятни неща. Малцина обаче знаят как стоят нещата в действителност. Това налага Борисов да разсече този проблем, както Александър Велики постъпил с Гордиевия възел. Ако става дума за лъжа, да се каже ясно. Ако има нещо засукано, да се намери изход. Радикален. Сигурен съм, че Борисов знае как. Ако не го направи или отложи, пеевци ще се възползват и онагледят. Такава тежест може да съсипе всяко управление. Борисов знае също, че договорки и обещания в подобна ситуация, са най-малкото фалшиви.

Казвам всичко това с ясното съзнание какво си навличам. Но е време нещата да се изрекат открито и да тръгем отнякъде начисто. Поне да опитаме. Това е спасението. Всичко друго е път към зоната на здрача. Държавата и нацията загиват - вижда се с просто око. Обществото се циганизира умишлено и системно до оскотяване на цели прослойки. Топим се физически. Икономиката е полумъртва. Ако КТБ бъде фалирана от Пеевски, Искров, Цонев, Чобанов, Сарафов, Цацаров и компания, последствията ще са катастрофални не само за вложителите и клиентите на банката. Това го знае всяко дете.

 

Ако не се проведат тежки реформи в съдебната система, образованието (задължително всички на училище) и здравеопазването още в следващите месеци - жална ни майка. Борисов има исторически шанс. Печели изборни победи, които обаче трябва да имат управленско продължение. Доскоро можеше да се имитират някои дейности, да се разчита на отчети и статистика, но вече не. Корупцията е прояла държавата като молци стар балтон. Пипнеш ли го, ще се разпадне. Политико-икономически кръгове опустошават страната. Същите контролират и основните институции, което ги прави практически недосегаеми. Това води до тотална липса на справедливост, което демотивира българите. Няма живец в нацията, няма дух и сърце. Подем с отчаяни хора не става. Селски бунт даже не става. Само хаос. Цезар казвал, че когато притиснеш противника в ъгъла, винаги му оставяй една вратичка за измъкване. Защото, застрашен смъртоносно, е способен на чудо. Това важи и за българите. Може да сме шампиони по търпание, но като ни падне пердето - става страшно. Историята ни е пълна с примери.

 

В момента сме свидетели как преговарящите политици се заплашват, предупреждават и надцакват. Засега твърденията им, че са загрижени за народа, са твърде лицемерни, за да им се върже някой. Зад тях прозират властолюбиви амбиции (един вече обсъжда МВР, дълбоко убеден, че точно него трябва да поканят за поста, при това с хляб и сол...). Други размахват фитила на етническото напрежение, за да прикрият наглостта в предложенията си. Съдете сами: назначението на Пеевски за шеф на ДАНС бе повод за масовите протести миналото лято, които продължиха месеци наред. Пеевски се скри и не стъпи в парламента, където е работното му място. През този "нелегален" период се зае с диверсионна дейност, която се увенча през юни 2014 г. с атентат срещу КТБ. Вместо да се освободи от него и да се извини публично, камарилата в ДПС демонстративно го номинира за евродепутат, а след това и за народен представител в два района. Направи го демонстративно, брутално, напук на обществените нагласи. Същото важи и за лица като Йордан Цонев, Петър Чобанов, Александър Методиев - Бат Сали и др. Това демонстрира ДПС: наглост и бруталност, маскирани зад трудолюбивите и толерантни български турци. И след всичко това Местан се прави на Кашпировски и ни облъчва с терминология, впечатляваща единствено комплексарите около костюма му.

 

В БСП ситуацията също е намирисва на гнило. Вечният Дъбов не го искат в родния му Шуменски край, но "Позитано" го изпрати в Пловдивско. И пак е депутат, и пак командори в партията. Сигурно и прокурори са му останали верни, на които да звъни, когато някой известен подсъдим се нуждае от политическа подкрепа... В ръководството на партията има хора, които наистина са се сраснали дотолкова с партийното номунклатурство, че са изгубили представа за значението на думи като село, кръчма, хора, вода, хляб и пр.

 

Първанов пък ни убеждава, че щял да промени живота ни към по-добро. Той!  Два мандата като президент, години наред като председател на БСП и депутат този човек не направи нищичко, ама ни-щич-ко, но сега щял да ни оправи. Като онзи завалия - архара от Узбекистан... При нега зависимостите са двупосочни - към и от него. Като оставим избитите му съветници и приятели, още има милионери, които залагат на проекта му.

 

След големия шум, който Николай Барeков вдигна около себе си покрай изборите и смяна на любовниците, той се опитва да се скрие в Брюксел. Тези, които му дърпат конците обаче, няма да го оставят на мира. Ще им е нужен за 4мокри поръчки". Става дума отново за Пеевски, както сами се досещате. Тайните около финансирането на ББЦ, аферата "Костинброд" и придобитите имоти ще държат Бареков на къса верижка дълго време.

 

В Реформаторския блок показват патологична зависимост от личното его, амбиции и нарцисизъм. Прибавете властолюбие и желание за реванш и ще побучите смъртоносен вирус като еболата в Гвинея и Сиера Леоне.

 

При патриотите-националисти... всичко е постарому. Биене в гърдите, емоционални декларации - все неща от нафталина. Време е да проумеят, че не само те обичат родината. Биенето в гърдите вече досади.

 

Външни зависимости също тегнат над някои от преговарящите. Набиването на канчета в Анкара, Москва, Вашингтон и някои посолства в София е отколешна практика. А българските политици не са известни с голям кураж и морал.

 

И прокуратурата е зависима. Споменавам я, защото вече стана традиция тя да се намесва в политиката и бизнеса. Зависимостите в нея са най-страшни за страната. Колкото и клиширано да звучи, отноов Пеевски, Доган и компания са сред сочените за кукловоди. Ножът е опрял в кокала и това вече знаят дори в Брюксел. Но ако за ЕК и ЕС това е досаден проблем, то за нас въпросът е на живот и смърт. Без върховенство на закона и реално правосъдие сме обречени на гибел. Вече загиваме и да - прокуратурата носи отговорност за това. Вчера в Съдебната палата имало заплаха за поставена бомба. Бомбата, истинската, са част от магистратите. Включително и Висшия съдебен съвет. Задействат ги с дистанционно и те убиват, както мините в Горни Лом. На това трябва да се сложи край.

 

Както виждате, зависимости ще определят накъде да поемем.  Трудно бъдеще чака България. Отново е актуално казаното от Елин Пелин в "Гераците": "Любовта бяга от човешките сърца, хората не са вече братя". Не са.

Затова действията на Борисов и ГЕРБ са толкова важни.

 

Огнян Стефанов


П.П. Очаквайте в следващите дни разкрития за медийната империя на ДПС, управлявана и контролирана от Делян Пеевски и семейството му. Тя превъзхожда многократно по обем и агресивност комунистическата медийна машина на БКП и тоталитарния режим. Чрез нея определени кръгове осъществяват диверсии, масова манипулация и дори терористични актове. Милиони се наливат в тази империя, за да се прикрие присвояването на милиарди. Ще се види и мястото на прокуратурата, МВР, БНБ и други институции в този гибелен процес. Трябва да спрем убийството на България!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11090 |15.09.2014 Лъжата като новина и медиен бизнес . 9| 8533 |11.09.2014 КАТ изпълзя като гущер от храста и се поби на зебрата . 57| 14521 |03.08.2014 Като нямаме Чърчил, да чуем Стоян Цековски от Мизия . 13| 15096 |06.06.2014 Политици - канибали и народ като кокал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads